De leukste dorpjes en steden aan het water om af te koelen

27 juni 2018
1644

Tijdens warme zomerdagen zoek je graag verkoeling aan het water. Nederland heeft veel mooie dorpjes en steden aan de kust, meren of plassen waar je kunt afkoelen. Water trekt mensen aan waardoor het in deze plaatjes altijd gezellig vertoeven is. De historische setting doet de rest. Per provincie hebben we een waterrijk stadje of dorpje voor je uitgelicht.

Friesland, welkom aan zee in Harlingen

Harlingen is Frieslands enige zeehavenstad en heeft een stoer en eigenzinnig karakter. Wil je naar Vlieland of Terschelling dan vertrekt de veerboot hier vandaan. Het loont echter de moeite om op verkenning te gaan in deze stad. Waai uit bij het strand en drink een drankje bij het strandpaviljoen. Geniet van de rijke erfenis van grachtenpanden en pakhuizen langs de havens. Harlingen is ook de thuisbasis van de grootste bruine zeilvloot van Nederland wat zorgt voor gezellige activiteit.

Dorpjes en steden aan het water

Groningen, Lauwersoog toegangspoort tot waddenerfgoed en Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een vogelparadijs op vroegere zeebodem en een “must” voor vogelaars. Rondom het meer vind je bovendien zeeën van orchideeën. Verder leven er vossen, Schotse Hooglanders en koninkpaarden. Bewonder het waddenerfgoed tijdens een zeehondenexpeditie, ga wadlopen, waai uit tijdens een rescuebootexcursie of neem deel aan, wrakduiken. In Lauwersoog verblijf je graag langer in deze unieke omgeving raak je niet uitgekeken.

Verkoeling aan het water

Drenthe, verkoeling aan het blauwe meer bij Hoogersmilde

In de provincie liggen diverse recreatieplassen  in de bossen waar je kunt zwemmen. Een mooie is het blauwe meer even ten zuid oosten van het dorp Hoogersmilde. Er is een heerlijk ruim en breed strand. Het meer is omringd met bos wat een prachtig plaatje oplevert. Bij de ingang koop je een toegangskaartje. Hier is ook een horecagelegenheid gevestigd. Bewandel in Hoogersmilde het belevingspad als je meer te weten wilt komen over de rijke historie en interessante omgeving.

Lees ook:  Brabantse verhalen in een gratis wandel- en fietsapp

Overijssel, Zwartsluis toegangspoort naar een uniek natuur-en recreatiegebied

Het plaatsje is de toegangspoort naar Nationaal Park Weerribben-Wieden. Een bijzonder moeraslandschap waar water en land elkaar afwisselen. Hierdoor is het een leefruimte voor allerlei soorten dieren en planten. Kom wandelend, fietsend of varend tot rust in de wonderschone natuur. Zwartsluis draagt nog het stempel van een oude Zuiderzeehaven. Je komt veel kleine ambachtelijke bedrijfjes tegen als je het plaatsje verkend.

Gelderland, unieke vestingstad Elburg

Vroeger was Elburg een welvarende Hanzestad. Nu is het één van de meest bezienswaardige stadjes van Nederland. Het heeft een grote monumentdichtheid met een middeleeuws rechthoekig stratenplan, prachtige wallen, grachten en delen van stadsmuren. De ligging aan de randmeren is ideaal voor watersporters maar ook om mooi te fietsen en te wandelen. Je komt onderweg prachtige landgoederen tegen. Laat alle indrukken bezinken op de gezellige terrassen of bij een restaurant.

Verkoeling aan het water

Utrecht, varen als in een schilderij aan Loenen aan de Vecht

Loenen aan de Vecht is één van de charmantste dorpen in Nederland. Het dorp heeft maar liefst 144 rijksmonumenten. Het centrum heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Je kunt allerlei rondvaarten maken op de Vecht bijvoorbeeld in een museumboot of een prachtige salonboot. Het is alsof je in een schilderij vaart door de omgeving van buitenplaatsen, theehuizen en ophaalbruggen. Je kunt ook zelf vanaf de Loosdrechtse Plassen naar de grachten van Utrecht of Amsterdam varen.

Noord-Holland, ontdek & beleef Callantsoog

Callantsoog profileert zich als het mooiste kustplaatsje van Nederland. Het prachtige strand is lang, breed, schoon en veilig. Verhoudingsgewijs valt hier minder regen en schijnt de zon vaker ten opzichte van de rest van Nederland. De wind zorgt er voor dat wolken snel worden weggeblazen. Je kunt heerlijk wandelen in het nabij gelegen natuurreservaat Het Zwanenwater. Dit is een groot duingebied waar je veel vogels kunt spotten.

Lees ook:  De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver van de bewoonde wereld

Verkoeling aan het water

Zuid-Holland, proef de vrijheid bij Kijkduin

Het kleinschalige karakter geeft  Kijkduin zijn charme. Typerend voor Kijkduin zijn rust en natuur. Er heerst een ontspannen sfeer. Bij de strandpaviljoens laat het vriendelijke personeel je gelijk welkom voelen. Voor jong en oud is er volop vermaak. Waai uit langs zee en in de uitgestrekte duinen. Het Zuiderstrand bij Kijkduin staat ook wel bekend als het stille strand. Kijkduin ligt aan lange-afstandsfietspad LF1 langs de Noordzee.

Verkoeling aan het water

Zeeland, uitwaaien langs een kleurrijk strand in Domburg

Domburg werd al in de 19e eeuw een badplaats. Men trok toen vanuit Middelburg met koetsen naar het stadje om te baden. Tegenwoordig is het nog steeds een populaire badplaats vanwege het heerlijke lange strand. Vrolijk kenmerk van het strand zijn de gekleurde recreatiehuisjes. De aanwezige strandtenten zorgen goed voor de innerlijke mens. Ervaar de mondaine sfeer van het dorpje zelf wat zijn oorspronkelijke karakter heeft weten te behouden.

Verkoeling aan het water

Brabant, doe de vennenroute in Oisterwijk

Oisterwijk is een plaatsje waar van alles te zien en te beleven is. Maak kennis met de sfeervolle monumentale dorpskern. Ontdek tal van grote en kleine pareltjes. Verkoeling is te vinden in de bossen rondom. Voor de natuurliefhebber is de vennenroute te voet of per fiets een genot. Laat je verrassen door een mooie combinatie van bossen, talloze vennen en heide.

Verkoeling aan het water

Limburg, romantisch Maasdorp Kessel

Alleen al voor het schitterende Maaspanorama is Kessel een bezoekje waard. Wandel over het voetpad langs de Maas van de veerpont tot de jachthaven. Op de achtergrond ligt het mooie kasteel de Keverberg. Het dorp zelf heeft een romantische sfeer door de prachtige historische panden. Rond het hart van het dorp vind je gezellige terrassen, cafés en restaurants.

Lees ook:  Zo ziet het land van 1001 nacht eruit

Flevoland, ontdek Zeewolde puur plezier

Ervaar het dorpse karakter en de gemoedelijke sfeer van Zeewolde. De inwoners treden je gastvrij tegemoet. Rondom is uitgestrekte en bijzondere natuur te vinden. Je kunt op allerlei manieren actief zijn op het water of lekker ontspannen op één van de strandjes. Kom genieten van de rust, de ruimte en het water. Van buiten zijn krijg je trek. Loop binnen bij één van de restaurants, zij hebben eerlijke producten centraal staan.

Verkoeling aan het water

Trek je er graag te voet een dagje op uit in Nederland? Ga dan naar De paden op: 5 avontuurlijke wandelroutes op Nederlandse bodem

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

20 mooiste parken in Londen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings