13 alledaagse levenswijsheden van Martin Bril

25 mei 2017
451

Martin Bril, een van de bekendste columnisten van zijn tijd. Hij werd bekend door zijn niet-alledaagse stukjes over het proces van drugshandelaar De Hakkelaar voor Het Parool. Saaie rechtbankverslagen hoefde je van hem niet te verwachten. Hij schreef juist over de wereld erom heen.

Hoe gesoigneerd de getuigen eruit zagen, of over de zegelring van de verdachte. Het werd een succes en zijn redding van een leven vol drank en drugs. Vele columns zouden volgen waarin hij als scherp observator schreef over zijn verbazingen, irritaties, nieuwsgierigheid of mededogen.

Alledaags, maar toch ook weer niet

Na het Hakkelaar-proces werd hij chroniqueur voor Het Parool  en bracht zijn dagen door in Amsterdam. Hij schreef over alles wat er zich in de hoofdstad afspeelde. Van een weggezakte boot tot broodjeszaak Het Balkje of een rondslingerend bierblikje.

Later deed hij hetzelfde voor De Volkskrant maar dan met zijn blik op Nederland gericht. Van het kleinste, ogenschijnlijk gewoonste detail wist hij een verhaal te maken. Over een rotonde. Of over een truitje kopen met zijn dochters. Over verrommeling in Nederland.

Tja

In zijn columns nam Martin Bril de lezers mee in zijn eigen leven, van zijn gezin tot een dag in de stad en het ziekenhuis. Vaste onderwerpen waren Volvo's, Bob Dylan en het wekelijkse feuilleton Evelien voor Vrij Nederland dat later verfilmd werd. Luchtig en soms met éénwoordige alinea's. 'Tja' bijvoorbeeld.

Rokjesdag

En dan natuurlijk Rokjesdag. Voor altijd verbonden met Martin Bril. Hij was gefascineerd door het feit dat alle vrouwen blijkbaar op dezelfde dag bedenken dat ze voor het eerst sinds de winter weer een rokje aan moeten trekken.

Lees ook:  Een bijzonder levensverhaal | Mevrouw Klinkert (80): 'liftend door Europa, alleen op reis door Azië... het reizen heeft mijn leven verrijkt'

Hieronder vind je 13 typische uitspraken van de schrijver. Een tikkeltje filosofisch maar vooral heel erg Martin Bril. Je hoort het hem zo zeggen.

#1. Je mist meer dan je meemaakt, zo is het leven.

#2. De kunst is zo te leven dat het je overkomt.

#3. Het is gewoon een kwestie van beginnen met de eerste zin, of met de tweede als je de eerste niet weet.

#4. In de terloopsheid der dingen schuilt de essentie van het leven.

#5 Het grootste verschil tussen stad en platteland is dat de stad denkt dat er behalve de stad niets is en dat het platteland denkt dat er niets anders is dan de stad, verderop.

#6. Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen.

#7 Het maakt niet uit waar je begint, ieder einde is hetzelfde.

#8 Als de wereld niet eerst plat was geweest, hadden ze nooit kunnen bewijzen dat 'ie rond is.

#9 De kleinste sneeuwstorm aller tijden vond een uur geleden plaats in mijn achtertuin. Het begon met twee vlokken. Ik zat te wachten op meer, maar dat was het. De hele storm bestond uit twee vlokken.

#10 Een vorst kan geen gewoon mens zijn, daar is hij vorst voor. Hij kan evenmin modern zijn, want ook daar is hij vorst voor.

#11 Hoeveel woorden zouden er zijn die ik niet ken. Hoeveel die ik nooit gebruik.

#12 Het ergste is heimwee naar een plek waar je nog nooit bent geweest.

#13 Het gemis is de essentie van de korte liefde.

Lees ook: 12x inspirerende woorden van Godfried Bomans over het leven

Lees ook:  Een gedicht van Rutger Kopland: De stem van een cello
Beeld: Roel Wijnants

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings