13 alledaagse levenswijsheden van Martin Bril

11619 VIEWS
13 alledaagse levenswijsheden van Martin Bril

Martin Bril, een van de bekendste columnisten van zijn tijd. Hij werd bekend door zijn niet-alledaagse stukjes over het proces van drugshandelaar De Hakkelaar voor Het Parool. Saaie rechtbankverslagen hoefde je van hem niet te verwachten. Hij schreef juist over de wereld erom heen.

Hoe gesoigneerd de getuigen eruit zagen, of over de zegelring van de verdachte. Het werd een succes en zijn redding van een leven vol drank en drugs. Vele columns zouden volgen waarin hij als scherp observator schreef over zijn verbazingen, irritaties, nieuwsgierigheid of mededogen.

Alledaags, maar toch ook weer niet

Na het Hakkelaar-proces werd hij chroniqueur voor Het Parool  en bracht zijn dagen door in Amsterdam. Hij schreef over alles wat er zich in de hoofdstad afspeelde. Van een weggezakte boot tot broodjeszaak Het Balkje of een rondslingerend bierblikje.

Later deed hij hetzelfde voor De Volkskrant maar dan met zijn blik op Nederland gericht. Van het kleinste, ogenschijnlijk gewoonste detail wist hij een verhaal te maken. Over een rotonde. Of over een truitje kopen met zijn dochters. Over verrommeling in Nederland.

Tja

In zijn columns nam Martin Bril de lezers mee in zijn eigen leven, van zijn gezin tot een dag in de stad en het ziekenhuis. Vaste onderwerpen waren Volvo’s, Bob Dylan en het wekelijkse feuilleton Evelien voor Vrij Nederland dat later verfilmd werd. Luchtig en soms met éénwoordige alinea’s. ‘Tja’ bijvoorbeeld.

Lees ook:  Het leven van Frida Khalo in een prachtig geïllustreerde biografie

Rokjesdag

En dan natuurlijk Rokjesdag. Voor altijd verbonden met Martin Bril. Hij was gefascineerd door het feit dat alle vrouwen blijkbaar op dezelfde dag bedenken dat ze voor het eerst sinds de winter weer een rokje aan moeten trekken.

Hieronder vind je 13 typische uitspraken van de schrijver. Een tikkeltje filosofisch maar vooral heel erg Martin Bril. Je hoort het hem zo zeggen.

#1. Je mist meer dan je meemaakt, zo is het leven.

#2. De kunst is zo te leven dat het je overkomt.

#3. Het is gewoon een kwestie van beginnen met de eerste zin, of met de tweede als je de eerste niet weet.

#4. In de terloopsheid der dingen schuilt de essentie van het leven.

#5 Het grootste verschil tussen stad en platteland is dat de stad denkt dat er behalve de stad niets is en dat het platteland denkt dat er niets anders is dan de stad, verderop.

#6. Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen.

#7 Het maakt niet uit waar je begint, ieder einde is hetzelfde.

#8 Als de wereld niet eerst plat was geweest, hadden ze nooit kunnen bewijzen dat ‘ie rond is.

#9 De kleinste sneeuwstorm aller tijden vond een uur geleden plaats in mijn achtertuin. Het begon met twee vlokken. Ik zat te wachten op meer, maar dat was het. De hele storm bestond uit twee vlokken.

#10 Een vorst kan geen gewoon mens zijn, daar is hij vorst voor. Hij kan evenmin modern zijn, want ook daar is hij vorst voor.

#11 Hoeveel woorden zouden er zijn die ik niet ken. Hoeveel die ik nooit gebruik.

#12 Het ergste is heimwee naar een plek waar je nog nooit bent geweest.

#13 Het gemis is de essentie van de korte liefde.

Lees ook: 12x inspirerende woorden van Godfried Bomans over het leven

Beeld: Roel Wijnants

MEER INSPIRATIE

Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!
De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd