
Dr. Hinohara (zie foto onderaan deze pagina) was een van 's werelds langstlevende en -werkende artsen en docenten. Hij werkte sinds 1941 bij het St. Luke's Hospital in Tokio en was op veel geneeskundige gebieden een pionier. In 2009 overleed hij op 105-jarige leeftijd, maar zijn gedachtegoed voor een lang en gelukkig bestaan leeft voort. Wij zetten 12 tips van deze bijzondere expert op een rij.
1. Eet om te leven, leef niet om te eten
Wat de mensen die lang leven gemeen hebben is het feit dat ze geen overgewicht hebben. Ras, geslacht of nationaliteit spelen daarbij geen enkele rol. Dr. Hinohara zegt hierover het volgende:
Als ontbijt drink ik een kop koffie, een glas melk en een beetje sinaasappelsap met een theelepel olijfolie. Olijfolie is goed voor de bloedvaten en houd mijn huid gezond. Voor de lunch neem ik een glas melk met een paar koekjes en als ik het te druk heb dan eet ik niets. Ik heb nooit trek, omdat ik mij focus op mijn werk. Mijn avondeten bestaat uit wat groenten, vis en rijst en twee keer per week eet ik 100 gram mager vlees.
Goed, dat klinkt wellicht een beetje spartaans, en we kunnen ons voorstellen dat je ook heel erg gelukkig kunt worden van een groot stuk taart, een lekker broodje en goede glazen wijn. Maar zoals bij alles in het leven geldt: niet te veel dus.
2. Blijf in beweging
Het is algemeen bekend dat beweging goed voor je is en ook dokter Hinohara is hier een voorstander van:
Pak altijd de trap en draag je eigen spullen. Dat houdt je sterk. Ik loop altijd de trappen op met twee treden tegelijk. Dat houdt mijn spieren soepel.
Zie het als gratis fitness als je ergens de trap kunt (in plaats van moet) nemen. Op een heel leven is dat grote winst!
3. Herontdek je jeugdige energie
Kinderen hebben over het algemeen veel energie. Ook als ze een keer weinig slaap hebben gehad.
Als kind hadden we vroeger altijd plezier. We speelden buiten met vriendjes en vriendinnetjes en vergaten soms om te eten of op tijd in bed te liggen. Ik geloof dat we dat ritme als volwassenen ook kunnen aanhouden. Met regels over een vaste lunch- en bedtijd maken wij onze lichamen onnodig moe.
Eigenlijk heel simpel: luister naar je lichaam. Zo veel mensen zitten in een bepaald ritme waarin ze dingen doen omdat 'het nu eenmaal zo hoort', omdat 'iedereen het zo doet' of 'omdat ze dat al jaren zo doen'. Gooi het eens helemaal om en ervaar wat de verandering is!
Voor meer inspiratie om weer met kinderlijke verwondering te kijken, spreken en te denken, zie ook ook dit artikel over De Kleine Prins.
4. Plan vooruit
Het is goed om plannen te maken, dat houdt je bezig:
Ik heb mijn agenda voor de komende jaren goed volgepland.
Wat we daaraan graag toe zouden willen voegen: het gaat er niet om een volle agenda te creëren om maar bezig te zijn met dingen waar je elke ochtend graag voor je bed uit wilt komen. En als het dingen zijn die stress opleveren werkt het uiteraard averechts. Wat wel belangrijk is, is om veel nieuwe dingen te blijven doen.
Om 2 redenen: ten eerste verstrijkt de tijd gevoelsmatig langzamer als je veel variatie in je leven hebt en veel nieuwe dingen leert, ten tweede houdt het leren van nieuwe zaken je hersenen scherp. Leer een taal, ga een instrument bespelen, schrijf dat boek - je hersenen moeten blijven kraken en houden zichzelf zo vitaal.
5. Blijf werken
In Japan ligt de pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar, maar volgens de dokter moet je juist langer blijven werken om lang te leven:
In principe hoef je nooit met pensioen te gaan. Daar is namelijk geen enkele reden toe, maar als je dan toch met pensioen wilt doe het dan veel later dan je 65e verjaardag. Onze levensverwachting ligt een stuk hoger dan een halve eeuw geleden, dus kan je fysiek ook langer doorwerken.
Ook hier geldt: het is wel bevorderend voor het fysieke en mentale gestel dat je energie krijgt van je werkt. Waarschijnlijk heeft dit ook met punt 4 te maken: langer werken houdt je hersenen scherp. Je kunt dus ook iets heel anders gaan doen, als je je bovenkamer maar lekker aan het werk houdt.
6. Blijf je steentje bijdragen aan de maatschappij
Het is fijn om voor anderen te zorgen en dit draagt bij aan je geluk:
Het is leuk om lang te leven. Tot je 60e levensjaar kan je werken om de kost te verdienen voor je familie en om je doelen te behalen, maar we moeten ons in de jaren daarna (blijven) inzetten voor de maatschappij. Ik werk sinds mijn 65e 18 uur per week als vrijwilliger en ik hou van elke minuut die ik daaraan spendeer.
Ook hier laat onderzoek zien dat geven - op welke manier dan ook - een grote bepalende factor is in je levensvreugde.
7. Deel je kennis
Kennis is macht, maar niet als je het niet met anderen kunt delen:
Ik geef 150 lezingen per jaar en het publiek verschilt van basisschoolleerlingen tot geneeskundestudenten en mensen in het bedrijfsleven.
Zie punt 6. Geef!
8. Begrijp de waarde van verschillende disciplines
De wereld wordt soms binair beleefd. Iets hoort bij A, of bij B. Er is niet altijd ruimte voor nuance, twijfel en het vermengen van verschillende visies. Terwijl daar juist zulke boeiende invalshoeken te vinden zijn:
De wetenschap alleen kan mensen niet genezen. De wetenschap verbindt ons, maar een ziekte is een individuele ervaring. Elk persoon is uniek en de ziekte die zij met zich meedragen zijn met hun hart verbonden. Om de ziekten te kennen en de mensen te helpen hebben we tevens liberale en beeldende kunst nodig, niet alleen medische.
Moraal van het verhaal: verbreed je wereld. Zoek oplossingen en inspiratie eens in hele andere hoeken.
9. Ga op je gevoel af
Ga nooit zomaar af op wat de dokter tegen je zegt:
Wanneer een arts je een bepaalde test of operatie aanraadt, vraag hem dan of hij hetzelfde zou aanbevelen als een van zijn kinderen of zijn wederhelft tegenover hem in de stoel zou zitten. Artsen kunnen niet iedereen genezen, dus waarom zou je onnodige pijn met een operatie veroorzaken? Ik denk dat muziek- en dierentherapie meer kan helpen dan de meeste artsen zich kunnen voorstellen.
Blijf altijd zelf nadenken, en probeer het niet alleen rationeel te snappen, maar ook te voelen.
10. Wees bestand tegen materialisme
Houd in je achterhoofd dat je nooit weet wanneer het je tijd is om te gaan. Al die mooie spullen kun je niet meenemen.
Eerder schreven we ook dit artikel over waarom ervaringen gelukkiger maken dan materiële zaken.
11. Gebruik je inspiratie
Inspiratie kan je ver brengen in het leven:
Vind een rolmodel en streef ernaar om meer te bereiken dan zij in hun leven hebben bereikt. Voor mij was dat mijn vader: hij vertrok in 1900 naar de Verenigde Staten om te studeren aan de Duke University in North Carolina. In mijn latere leven heb ik nog een paar andere rolmodellen gevonden en als ik een probleem heb vraag ik mij af hoe zij het zouden aanpakken.
12. Onderschat de kracht van plezier niet
Plezier kan je een hoop leed doen vergeten:
Pijn is een mysterieus fenomeen en plezier is de beste manier om je pijn te vergeten. Denk maar aan een kind die kiespijn heeft. Zodra je wat leuks met dat kind gaat doen vergeet het de pijn onmiddellijk. Ziekenhuizen moeten daarom tegemoet komen aan de basisbehoefte van patiënten: plezier. Bij St. Luke hebben we speciaal hiervoor muziek- en dierentherapieën en kunstlessen.
Kortom: focus op de positieve dingen, hoe klein ook!
Lees voor meer inspirerende levenswijsheden ook het artikel over Olga Kotelko. Een 94-jarige hardloopkampioene met een nuchtere kijk op het leven.