12 Kenmerken van artistieke geesten

21444 VIEWS
12 Kenmerken van artistieke geesten

Voor de artistiekelingen zelf was het allang duidelijk, maar in de neurologische wetenschap is sinds kort ook officieel vastgesteld dat de hersenen van creatieve mensen anders werken dan die van de gemiddelde persoon. Of je er nu mee samenleeft, er zelf één bent of dat je je graag omringt met artistieke geesten, dan weet je waarschijnlijk uit eerste hand dat deze wereld soms heel anders kan zijn dan die van anderen. Onderstaande kenmerken geven een kijkje door de boeiende lens van deze creatieve individuen.

Herkenbaar? Of juist niet?

1. Hersenen staan nooit uit

Er gaat een onstopbare nieuwsgierigheid uit van deze personen. Het kan soms vermoeiend zijn, maar het is tevens de bron van hilarische en memorabele momenten en gesprekken.

2. Ze gaan in tegen de status quo

Wat als? Waarom niet? Deze vragen liggen contant op het puntje van de tong. Deze zoektocht is de basis van creativiteit: herdefiniëren van wat anderen denken dat normaal of gewoon is.

3. Ze omarmen hun genialiteit, ook als anderen dat niet doen

Creatieve individuen zijn liever authentiek dan populair. Dichtbij jezelf blijven, zonder compromis is een van de belangrijkste waarden, ook al betekent het soms miskenning of marginalisatie van wat ze kunnen.

4. Het is lastig om op één ding te focussen

Nieuwe projecten starten is een stuk makkelijker dan bestaande projecten helemaal tot het einde uitvoeren. Energie gaat hier nu eenmaal sneller stromen van het zetten van nieuwe stappen en nieuwe dingen creëren. De rest is snel saai.

Lees ook:  Citaten van kunstenaars: een verfrissende blik op kunst en het leven

5. Creativiteit komt en gaat in cycli

Creativiteit heeft een ritme dat pulseert in periodes van hoge, intense activiteit en periodes van stilte die kunnen voelen als een diep gat. Elke periode is noodzakelijk, kan niet worden overgeslagen en zijn net als de seizoenen van elkaar afhankelijk.

6. Er is tijd nodig om de ziel te voeden

Het is belangrijk om regelmatig de bron van inspiratie te vernieuwen en nieuwe drijfveren op te zoeken. Vaak gaat dit gepaard met periodes van terugtrekking.

7. Er is letterlijk ruimte nodig om te creëren

De juiste omgeving is absoluut noodzakelijk om creativiteit te maximaliseren. Voor de één is het een studio of koffiezaak, voor de ander is het een stille ruimte in huis. Barrières zijn vaak onzichtbaar, maar deze ruimte is zeer persoonlijk.

8. Emoties komen vanuit een diepe bron

Creativiteit gaat over menselijke expressie en een diepe vorm van communicatie. Je kunt niet geven wat je niet hebt, en je kunt iemand anders alleen zover meenemen als jezelf bent geweest.

9. Blijdschap en depressie liggen dicht bij elkaar

Omdat emoties en gevoelens zo intens worden beleefd, kunnen creatieven soms snel overschakelen van blijdschap naar verdriet, en andersom. Een gevoelige ziel is de bron van briljante creatie, maar kan tevens de bron van lijden zijn.

Lees ook:  Oude postzegels vormen de basis voor sprookjesachtige prenten

10. In jezelf geloven is soms moeilijk

Zelfs degenen van wie het zelfvertrouwen lijkt af te stralen denken weleens, ben ik wel goed genoeg? Het constant vergelijken van eigen werk met dat van anderen zorgt er soms voor dat ze hun eigen gave niet zien, hoewel het zo duidelijk is voor anderen.

11. Intuïtie is de leidraad voor alles

De wetenschap is nog steeds niet in staat om het hoe en waarom van creativiteit te verklaren. Toch voelen artistieke mensen instinctief aan hoe hun creatieve proces moet verlopen. Je kunt het dan ook alleen ervaren, en niet begrijpen.

12. Volwassen worden is geen doel op zich

Creatieven willen de wereld het liefste door de ogen van een kind blijven bekijken. Het leven is een mysterie, een avontuur waar nog elke dag, ook al zijn ze 80, nieuwe dingen in te ontdekken vallen.

Herkenbaar? Of juist niet? Reageer onderaan de pagina!

Via lifehack.org

MEER INSPIRATIE

Beste kunstacademie Nederland
De dagelijkse routine van briljante geesten
Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt
4 creatieve manieren om meer planten in huis te halen

69 thoughts on “12 Kenmerken van artistieke geesten

 1. Een zeer herkenbaar schrijven over een creatieve geest…
  Ik ben momenteel 63 jaar en beleef de dag graag als door de ogen van een kind wat aan het begin staat van een horizonverbreding…
  Er is nog zoveel kleins en moois waar men van kan genieten en of juist emoties de vrije loop laat gaan.Want deze twee liggen als creatieveling ook heel dicht bij elkaar..
  Schijnbaar heeft het te maken met het kunnen relativeren van de dingen die ons over komen en het eraan toegeven van de emotie die ons op dat moment meeneemt
  Door de jaren heen bemerkte ik ook bij mij zelve..
  Ik neem anderen graag mee in mijn ervaringen en laat ze ook meeleven in de blijdschap wat ik ervaar…Maar zo als boven omschreven…Wij gaan samen net zo ver als ik alleen heb mogen ervaren.
  Blij ben ik dat ik de tijd kan nemen om mijn ziel nog meer te voeden met al het moois wat ik als creatieveling mag vinden in mijn ruimte

  Een lieve groet van …Marie-José

 2. Heerlijk, om in dit hokje te passen. Elk onderdeel, heel herkenbaar (ook de achtbaan-emoties en de twijfelmodus) en dierbaar. Fijn om mij te zijn.

 3. Het is allemaal heel herkenbaar.
  Himmelhoch jauchend, zum Tode betrübt.

  Overlopend van energie
  Koud en uitgeteld als de creatie is volbracht
  En dan…. Ben je even leeg en in het niets,
  Tot het weer begint te borrelen,
  Dan moet het eruit.

  Heerlijk ik zou niet anders willen zijn!

 4. Ben er sprakeloos van. Dacht mezelf redelijk te kennen maar dit in 10 punten op het scherm te krijgen is vreemd.

 5. Al deze punten kloppen. 🙂 Ik vertelde toevallig vorige week mijn werkconsulent nog dat ik mijzelf OF heel goed OF heel slecht voelde. En dat er eigenlijk geen ‘ middenweg’ is, wat gevoelens betreft. Verder vertelde ik (redelijk positief) andere punten die ook hierin terug komen en wat denk je? Gelijk een psychische test waarbij je zo ongeveer voor gek verklaart wordt.

  Of ze het nu ADHD noemen, autisme, of hoe dan ook.. Als het beestje maar een naam heeft. Al zou het veel gezonder zijn als we niet overal labeltjes op plakken, geen mensen willen veranderen en mensen gewoon laten zijn wie ze zijn. Vroeger hoorde je bijna niemand miepen over ” psychische afwijkingen” en had iedereen gewoon een eigen karakter. 🙂 Tegenwoordig pakken mensen pillen om sommige karaktereigenschappen te onderdrukken. Zonde! We zijn allemaal mooi!

 6. Iemand zei een tijdje terug tegen me dat er medicijnen zijn voor mijn chaotische manier van op ruimen……
  Ik zei toen, ik red het al 38 jaar zonder….die laatste jaren gaan me ook wel lukken!

 7. Als beeldend kunstenaar erg herkenbaar. Wel erg geestig dat het door sommigen wordt begrepen als symptomen van chaos, autisme of adhd. Veel verder weg van het begrip creativiteit kun je dan niet staan, als je dat denkt. Zonder creativiteit zouden we niet meer dan robots zijn en dat vinden heel veel mensen eigenlijk een Fijn, veilig idee. Binnenkort komt ws pil op de markt tegen creativiteit, want psychische afwijking.

 8. Klopt helemaal.
  Het zou een geweldige besparing zijn in de gezondheidszorg , als mensen meer van hun creativiteit gebruik mochten maken, en dit vooral binnen organisaties.

 9. Zeer herkenbaar. Ik zie een giogantische overlap, van eigenlijk gewoon 100% met hoogbegaafdheid, ADHD een aanverwante kenmerken. Allemaal kenmerken van originele geesten, die in onze door de linkerhersenhelft gedomineerde samenleving nauwelijks aan bod komen. Mooi beschreven!

 10. Wouw, ik lees mezelf en mijn partner. Het verklaart een hoop. Is er ook een handleiding hoe je je staande houdt in de maatschappij die dit niet waardeert ? Ik voel me een werkmier in een keurslijf en krijg mijn creatieve kracht in het dagelijks leven niet goed van de grond : het is allemaal zoveel wat moet en wat ik wil : 24 uur in 1 dag is niet genoeg. Ik moest mezelf kunnen klonen om alles te doen wat ik wil en moet.

 11. “Politiek is een kwestie van feiten en niet van emoties”. Aldus de VVD’er Bolkestein tijdens het symposium “Je suis Européen”. van NEXUS 6 juni jl.
  Is dat misschien de reden waarom er zo weinig visie besloten ligt in het huidige regeringsbeleid (en de Kamer) . Visie is immers idee-vorming gericht op de toekomst. Laat ik in dit verband op een uitspraak van Einstein variëren: “Kennis is beperkt en omvat hetgeen we weten over wat is, fantasie is oneindig omdat het alles omvat wat in de toekomst ligt en visie is daarin een geprojecteerd doel voor zolang dat doel opportuun blijkt”.
  Daar is creativiteit voor nodig en dat ligt niet op de plank; dat is onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Jammer dat dit in het onderwijs in de kiem wordt gesmoord.

 12. Wat een mooi artikel!

  Dit boek doet me ook denken aan “The Artist’s way – a spiritual path to higher creativity” door Julia Cameron. Ik heb er zelf nog weinig mee gedaan (omdat ik me momenteel op iets anders focus, zie puntje 4 :-), maar wat ik las vond ik fantastisch en gaat over veel van bovenstaande dingen – maar dan mét een soort handleiding/cursus erbij van hoe je ermee om kan gaan. Dikke aanrader.

 13. oeiiiiiiiii,heel herkenbaar.
  Wel weer een geruststelling.

 14. Wat ik lees herken ik als hoog sensitief zijn. Het is fijn als je van jezelf weet dat je hoogsensitief bent en je leven er op aan past. Weet je het niet en /of pas je jouw leven er niet op aan, kan het zomaar gebeuren dat je in de knoei raakt. Het is heel fijn om je artistieke talenten de ruimte te geven. Dat voelt goed.

 15. Verdorie, zo herkenbaar. Mijn geest staat zelden stil! Ik word constant met chaos geassocieerd, en mijn focus maakt soms bokkensprongen! Sommigen durven me een ADHD’erke noemen! Maar wij, creatievelingen, weten beter!

 16. Zo herkenbaar…..en als je het negeert om eventjes rust in het hoofd….dan is dat gewoon hels

 17. Fijn, ik heb toch nog een labeltje! 😉 Heel herkenbaar en acceptatie is key! 😀

 18. Mooie lijst en voor mij ook helemaal herkenbaar. Het is helaas voor de maatschappij makkelijker om labels Te zetten op ongewenst (lees moeilijk beheersbaar) gedrag. Lang leve creativiteit en het Anders zijn en de vrijheid en onze hogere talenten.

 19. Wat heerlijk om een afspiegeling te lezen van jezelf. Ook ik barst soms uit elkaar van creativiteit dat naar buiten wil, explosief bijna. Ik wil ook altijd iets zeggen, woorden branden op mijn lippen terwijl ik ze kapot bijt om even niet altijd te reageren. Ben ook chaotisch, mijn hersenen staan nooit stil, altijd maar bezig met creaties. Soms een verhaal, een liedje of een idee voor een schilderij of zomaar een gaaf project. Het komt allemaal tot stand in mijn chaotisch brein, komt op wanneer ik rust wil creëeren. Soms doe ik er iets mee maar vaak door tijdgebrek (story of my chaotic life) blijft het vaak bij een idee en ebt het weg. Dus rust in mijn hoofd ken ik niet, mijn brein werkt 24/7…. Pffff…

 20. De twaalf discipelen.
  En ik loop over het water naar de andere oever, waar het stil is.

 21. Ik herkende direct mijn creatieve zoon in deze lijst. Wat goed dat het ook onderbouwd is, vooral voor de mensen om een creatieve geest heen…het wordt nog vaak niet begrepen dat het brein en het gevoel en dus het leven anders verloopt van creatieve mensen. Zo fijn dat er creatievelingen zijn in deze wereld !!! Ze maken de wereld een stuk interessanter en mooier.

 22. Zijn met het kind in mij dat steeds bij mij zal blijven, me verwonderd, me blij maakt, vaak onzeker met al wat is in deze wereld, de pijn en verdriet die dit teweegbrengt en het prachtige dat dagelijks in zoveel kleine dingen rondom ons is, gaan samen hand in hand met de volwassen vrouw die ik ben,, broos, speels, uitbundig, teruggetrokken, graag alleen, luisterend, altijd vechtend met mezelf tegen mijn angsten, steeds zoekend naar schoonheid.

 23. Zo ben ik… En zal altijd zo blijven. Een lastig leven… maar zo intensief!

 24. Prachtig herkenbaar. Ik vertelde laatst in een radioprogramma over het leven van ups en downs van Cornelis Vreeswijk. Waarom genoot hij niet meer van zijn talenten? Dronk zich dood… Elvis…. André Hazes…. Curt Cobain…. Amy Winehouse….. en nog meer. Als creatieven zichzelf meer begrijpen, en hun bijzondere talenten inzien, en scholen ze dat ook leren, dan gaan er minder van hen dood, ondanks hun unieke gaven. Ik ben gelukkig met mijn muzikale gaven. En leer ook mijn muziekleerlingen om zichzelf goed te zien.

 25. Enorm herkenbaar!!. Wist het wel voor het grootste deel, maar altijd fijn als je dat bevestigd ziet. Weet je in ieder geval weer dat het geen ADHD is…(heeft “men” ook weleens gedacht) als dat al bestaat…. 🙂

 26. Vind het te zwart-wit. Ik herken mijzelf in alle punten, maar de uitingen zijn niet allemaal zo heftig als wat hierboven wordt beschreven. Ik ben zelf hoog sensitief en denk dat ik juist daardoor kan doen wat ik doe. Het is een grote verrijking te weten dat je werk de ziel van andere mensen kan voeden. In feite heeft iedereen wel een klein kunstenaartje in zich. Het is maar net welke keuzes je maakt en hoe je levensomstandigheden zijn. Het kunstenaar kunnen zijn is afhankelijk van meerdere factoren die zowel binnen- als buiten jezelf liggen.

 27. zelf denk ik dat het belangrijkste is voor ons “soort”mensen dat je je niet mee laat voeren in andermans levensritme. Dat je nee zegt als je dat voelt en dat ook accepteert ongeacht wat de gevolgen zijn. Gewoon doen wat je doet zonder dat ergens tegen af te zetten. tegen een norm.
  Met liefde voor wat er is en komt maar vooral dat wat gebeurt precies hetgeen is wat er moet gebeuren. Jouw leven is de voedingsbron van je creativiteit.
  Als je meegaat in het ritme en wensen van een ander raak je verwijderd van je creativiteit. Wees meedogenloos in het leven van het leven wat je wilt en je bent in staat om iedereen, alles wat op je weg komt de liefde te geven die het nodig heeft…..

 28. en hiermee wordt ook HoogSensitiviteit beschreven 🙂 Laat ik mezelf nou net ontdekt hebben als HSP (hoog sensitief persoon) 🙂

 29. Merkwaardig dat iedereen zo naar binnen kijkt, i.p.v. naar buiten. Een uiting van narcisme?

 30. Het fijne is dat de creativiteit nooit stopt en zich overal en altijd in manifesteert, of je nu schildert, schrijft, kookt, les geeft, reist, hoe je je kleedt, hoemet mensen en het leven omgaat.

 31. Oh…jeetje!!! Wat herkenbaar… ! !! Blij dat ik niet de enige ben! Maar t blijft lastig om aan je naasten uit te leggen (die je totaal niet begrijpen) hoe jij jezelf ziet en graag wilt zijn en hoopt op begrip, steun en respect. Moeilijk hoor!!!

 32. De punten herken ik wel, maar waarom willen we dan toch zo graag in een hokje zitten, bij anderen horen, niet de enige zijn? In een hokje jezelf zijn? Zie punt 3.

 33. Beetje vaag en warrig wat ik hier lees. Er is met name door psychologen veel onderzoek naar creativiteit gedaan en over geschreven. Meen dat neurofysiologisch oderzoek ook aan het verband met datgene wat met schizofrenie wordt aangeduid, richt mis ik hier. De teksten over wiselingen doennme denken aan de “wisselingen” van depressie naar manie. Vind het altijd weer fascinerend om te lezen hoe geconcentreerd bekende kunstenaars zich concentreerden en daarmee hun ideeen in de uitvoeing ervan perfectioneerden.

 34. Ik werd weer blij van dit stukje, want ik heb me vanaf kindertijd altijd anders dan de anderen gevoeld. En dat kwam niet alleen door mijn rode haar, sproeten, speelsheid en linkshandigheid. Er woont een groot kind in mij en ik koester haar! Out of the box is my middle name. Met een partner, 3 volwassen kinderen, 3 kleinkinderen en 2 bonuskleinkinderen èn een baan als leidinggevende kan ik m’n ei kwijt. Al moet ik me soms wel aanpassen.

 35. leuk lijstje, maar het zijn wel 12 open deuren en dat kan behoorlijk tochten waardoor nog wel eens een deur min of meer onverwacht dicht slaat. De schok die dat teweeg brengt is vrijwel altijd een keerpunt in de creativiteit.

 36. Klinkt als opzeggers, afzeggers en opgevers.
  Nr.4
  Je sluit een contract af voor meerdere jaren:
  Nr.5 (als opdrachtgever ben je nu al de Sjaak)
  Nr.6 WW of hoe noemen ze dat? (Je kan er niet op bouwen)
  Nr.7 Wie wil dat nou niet? Dat verstaan we onder de noemer; ‘werk’
  Wees jezelf maar overdrijf niet. Ik lees hier punten waar ik geen euro aan zou besteden.
  Natuurlijk verdienen creatieve breinen ruimte voor successen maar ga alsjeblief niet op het www naast je schoenen lopen.
  Mensen die moeten werken lezen immers ook mee.
  Als dit een serieuze werkomschrijving is van het werk van de auteur, ga eens mee werken. Dan kom je er achter hoe goed je het hebt.
  😉

 37. Wauw! Ontzettend herkenbaar! Werkelijk op elk punt. Ik ben wel benieuwd naar dat wetenschappelijke onderzoek…

 38. zo is het en niet anders, een heftig golvend, maar wel heel boeiend leven. De kleinste details herbergen wereldideeen, ik ben blij dat ik ze dagelijks waarneem, ze maken dat ik alleen maar vooruit wil met een enorme bak aan energie

 39. Vooral de emotie kant is voor mij heel herkenbaar,daar,maak ik hoofd zakelijk mijn schilderijen wat mij bezig houd

 40. Allen,

  Ook ik herken me in de meeste kenmerken van dit geschreven stuk en in die van HSP en autisme etc. en daar schuilt het gevaar, want hoe meer kenmerken hoe meer overeenkomsten. Dat diverse mensen artistiek zijn is duidelijk (al is dat niet alleen in beeldhouwen, schilderen o.i.d.), maar mensen wordt graag genialiteit en positieve kenmerken aangepraat. Een lijst met negatieve kenmerken zal minder mensen aanzetten tot het melden van herkenbaar. Voordat we email hadden, ging alles met de post. Wie kent nog de horoscopen in de krant waarin stond dat je de komende weken een brief ging ontvangen of een interessant persoon ging ontmoeten. Precies, dat was heel voorspelbaar en veel mensen geloofden erin. Zo ook nu op internet met medische websites, waar we op kunnen zoeken welke aandoening we hebben als we een huidschimmel of een ander medisch iets hebben. De meest enge of soms prettige zaken komen naar boven en hebben veel overeenkomsten en gaan we erin geloven. Pas als we een arts raadplegen, blijkt het toch iets anders te zijn. Overigens blijkt de arts die ADHD in de markt heeft gebracht, onlangs verklaard te hebben dat hij dit verzonnen heeft. Dus mijn inziens bewijs dat we eerst een specialist moeten raadplegen die kan aangeven of de bovenstaande kenmerken op je van toepassing zijn. Misschien ben je wel helemaal niet artistiek, maar denk je het zelf of ben je wel schizofreen of helemaal niet geniaal, maar gewoon gek. Het kan allemaal en de enige die er iets zinnigs over kan zeggen is een arts of specialist. Duidelijk is wel dat iedereen een of meerdere talent(en) heeft en ergens enorm goed in is en dat is altijd geniaal en soms anders dan de massa zou willen. Blijf wel altijd doen, waar je zin in hebt, want daar ben je meestal dan ook heel goed in en zijn altijd mensen in geinteresseerd. Laat de maatschappij je niet (ver)leiden tot verandering van je eigen denken.

 41. Eigenlijk staat er niets nieuws. Het is mijn persoonsbeschrijving. Mis nog wat sensualiteit

 42. Alsof ik in een spiegel kijk, zo herkenbaar vind ik dit.
  Na 74 jaren in mijn heel gevarieerde leven zie ik elke dag nog nieuwe dingen waar ik van geniet, van leer en die ik wil onderzoeken. Als klein kind tekende ik stripverhalen voor andere kinderen, daarna zong en speelde ik verhalen voor anderen. Weer later gaf ik uitdrukking van mijn gevoelens als rock’nroll en folksong zanger/gitarist. Het logische vervolg was dat ik ook liedjesschrijver werd, waarin mijn liedjes altijd wel een verhaal vertelde of momentopname van een emotie uitdrukte.
  Na meer dan 10 jaar singer/songwriter vond ik mijn expressie in de computer industrie eind jaren 1960. Ook daar weer hetzelfde; zoeken naar antwoorden en oplossingen, ook in het oprichten van een 4-tal softwarehuizen. Telkens weer die vragen van “hoe” en “waarom” en nieuwe richtingen onderzoekend en inslaan. Het was vaak niet perfect, maar van imperfectie leerde ik en vond nieuwe wegen.
  Nu, na al die vele reizen over de wereld, werkend en bezoekend in meer dan 15 landen in 5 continenten (rustige en rumoerige) en meer dan 40 verhuizingen en woonplaatsen, zelfs nu heb ik nog steeds dat zoekende en vragende…
  Ja, ik durf mijzelf wel creatief te noemen.
  Bijna 9 jaar geleden kreeg ik nog een nakomelingetje, een zoon.
  Toen hij 4 jaar oud was leerde ik hem ook de “goedemorgen” routine. Ik vond dat voorbijgangers in de bus, in winkels en onderweg meestal niets zeiden en met zichzelf bezig waren. Ik leerde mijn zoontje om duidelijk “goedemorgen”, “goedemiddag” of “goedenavond” te zeggen tegen de bestuurder bij het instappen in de bus of tram. Na 1 week waren de resultaten daar. Als we ergen instapten waren het de chauffeurs die uit zichzelf met een glimlach, zoonlief aankijkend, de eersten die ons begroeten. En ook andere passagiers begonnen al te glimlachen als wij instapten.
  Ik denk dat wij, creatievelingen, de taak hebben om de wereld om ons heen te veranderen en naar een positiever geheel te leiden….

  Bedankt voor het herkenbaar maken van onze ziel, in dit artikel.
  Roderick

 43. De stille ruimte, de toppen en de dalen, het terugtrekken, altijd druk in mijn hoofd en de onzekerheid…..ik herken dit ook bij mijzelf. En de rest van dit verhaal……gaat ook over mij!

 44. Wat leuk, het is zo herkenbaar voor mij als thuiskomen!

  En fijn om eindelijk eens van anderen te lezen die dit ook herkennen, soms voel ik me zo’n vreemde eend in de bijt… dan is zo’n stukje best een opsteker hoor voor zo’n broekie van 21!!! 🙂

  Bedankt!

 45. Haha. Geweldig. Klopt helemaal. Ik bruis van plannen. Ik wil nog heel veel. Ik wil alle schildertechnieken kunnen, ik wil alle kinderen bereiken met mijn eigen kinderboekjes. Moet een serie van 8 worden. Nr 3 is in de maak. Ik kan genieten van een dauwdruppel op een bloem of blad. Ik wil, ik zie en ik geniet. ;-))

 46. Zeer herkenbaar, maar op welk wetenschappelijk onderzoek is deze lijst gebaseerd? Jammer dat dat er niet bij wordt vermeld!

 47. Creativiteit is een geweldig geschenk. Het geschenk van het hebben van een passie voor iets is daar nauw mee verbonden. In het leven kunnen je erge dingen overkomen. Het hebben van een passie helpt om het te verwerken. Je hebt natuurlijk allemaal te dealen met je eigen karakter. Daarom zal niet iedere creativeling zich herkennen in alle bovenstaande punten. Alls je ouder wordt kun je dingen eerder loslaten, maar het je kunnen verliezen in het maken, creëren van iets, is voor mij een eerste levensbehoefte en gun ik iedereen.

 48. Gesus zeg….??.. Nu (03.33h.) aan het werk! Zit bijna te janken na dit voor het eerst gelezen te hebben!!!!? 58 jaar, ADHD ert . Heb echter wel een lijst met de vele voordelen van het ADHD zijn/hebben in mijn agenda!! Zeker herkenbaar???…? Op de bol allen!!

 49. Heel erg herkenbaar….
  Maar jammer genoeg niet altijd mogelijk om zo te zijn en lastig te accepteren voor anderen…

 50. Bedankt,ben blij met bovenstaande stuk, het is heel herkenbaar. Als kind was ik al
  ‘anders’. Tijdens de puberteit ben je ‘dwars en onhandelbaar’ als de muren werden beschilderd. Alleen op school was het zichtbaar, dat creatieve, Ik heb ook jaren tekenles gehad, maar kan je later geen geld mee verdienen werd geroepen. Dus een beroep geleerd, het vervelende is ieder keer weer ‘anders’ zijn in je baan betekent ook weer je job kwijt. Nu na al die jaren (ik ben inmiddels 55 jaar) heb ik mijn plek in de wereld ontdekt dankzij mijn vriend die het herkende. Ik ben nog steeds ‘ anders, vreemd, labiel, emotioneel’ en kunstenaar maar wel gelukkig.

 51. Zo herkenbaar,ben heel veel met spiritualiteit in de weer,ik heb n katholieke achtergrond,zorgt voor veiligheid,bij mij.ja het kind in mij ontdek ik vooral als ik met mijn kleinzoon ben. Ook geeft struktuur mij n goed gevoel.Ik schilder en naai en nog zo veel meer. Ik ben blij met mezelf.

 52. Dit alles is voor mij volkomen herkenbaar. Ik ben dichter en Nederlands- en Engelstalige singer-songwriter. Van vrienden en anderen die mijn werk lazen en hoorden krijg ik positieve reacties. Maar door mijn terughoudendheid heeft dit mij nog vrijwel niets opgeleverd. En dan bedoel ik niet in de eerste plaats geld. Intussen ben ik 58 jaar, weer ‘in between jobs’ en dus werkzoekend. Want een inkomen blijft belangrijk. Een lied waar ik mij goed herken is ‘The Story Of An Artist’ van Daniel Johnston. Intussen pieker ik bijna dagelijks hoe ik mijn artistieke ‘coming out’ vorm kan geven. Adviezen zijn van harte welkom.

 53. Gelukkig, het is dus niet raar dat ik meestal positief ben en graag relativeer, maar dat ik ook volkomen van de kook kan raken als iemand mijn vertrouwen misbruikt. Dan kan ik zo boos zijn dat ik constant moet praten over het waarom en hoe kan dat? De kunst kwam 7 jaar geleden in mijn leven, GELUkKIG!!! Via een avondje scheuren en plakken, wat een feest, ik voelde mij een vier-jarige, heb ik zelfs al geëxposeerd, help ik mee workshops voor ouderen op te zetten, neem zelf deel aan kunstprojecten, samen met andere plussers (ik ben 68). Start ik binnenkort met een vriendin en studenten van Minerva een pilot om ouderen met dementie te prikkelen via een beleefproject. De afgelopen twee jaar was ik actief bij het Samen Kunst Verkennen (bottum up samen met aandere plussers aan de slag en onder EIGEN REGIE). Heerlijk al die projectjes en soms een groter project, het geeft energie en houdt ons overeind om alle mantelzorg te bieden is die ons gezin nodig heeft. In 2004 begon ik te schrijven, inmiddels ligt er een biografie van de eerste vier jaar van onze kleinzoon, scheven en illustreerden we samen een kinderboek, hij was vijf toen ik deze vraag kreeg en publiceerde ik in 2016 het waargebeurde over mijn man zijn oma, zij had een bekende Nederlander kunnen zijn, maar!!!!

 54. tijd voor een vereniging of stichting,om elkaar te ontmoeten en ondersteunen


Comments are closed.