
Soms kom je standbeelden tegen die iets met je doen. Sommigen hebben zo'n levensechte uitdrukking dat het lijkt alsof ze een ziel hebben. In dit artikel vind je een selectie van 11 standbeelden die een bijzondere indruk achterlaten. Of waar je eindeloos naar kunt blijven kijken. Gewoon omdat ze mooi zijn, of vanwege het intrigerende verhaal of de boodschap erachter.
1. Coral (Australië)
Dit standbeeld bij de zee is gemaakt door Alessandra Rossi. Het beeld heeft drie kleuren, wat ervoor zorgt dat het camoufleert en opgaat in het landschap. Het lijkt bijna doorzichtig. Dit beeld staat symbool voor het fenomeen van koraalverbleking: doordat het zeewater te warm wordt verliest het koraal zijn kleur en krijgt het een haast doorzichtig effect.
2. The Awakening (Italië)
Dit standbeeld van 21 meter beeldt een reus af die zichzelf uit de grond probeert te bevrijden. Het is gemaakt door John Seward Johnson II in 1980. De kunstenaar heeft hier het volgende over gezegd:
Het lijkt alsof ik het verhaal van The Awakening op wel 60 verschillende manieren heb geschreven. Mensen hebben mij gevraagd of het de wederopstanding is, of Gulliver. Ik heb brieven van boeddhisten ontvangen waarin zij vragen of het de man die zich probeert te bevrijden van slavernij symboliseert, zoals dat zich voordoet in hun religie. Een stuk als The Awakening is altijd erg leuk om te creëren, omdat de schaal ervan sterke effecten oproept.
3. The Kelpies (Schotland)
The Kelpies zijn wezens uit de Schotse mythologie. Kelpies hebben de kracht en het uithoudingsvermogen van wel 10 paarden. Dat was de inspiratie voor beeldhouwer Andy Scott om deze twee paardenhoofden te maken. The Kelpies zijn gevestigd in het Forth & Clyde Canal in Falkirk.
Het werk is een ode aan de paarden die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Schotse cultuur. Clydesdale-paarden en trekpaarden moesten hard werken om mensen langs de grachten en op het land te helpen. Meer foto's zien? Bekijk dit artikel dat we eerder schreven over deze bijzondere paarden.
4. The Owl Uhlu (Zuid-Afrika)
Dit beeld is gemaakt door The African Burning Man. Het was onderdeel van AfrikaBurn 2017. Een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in Tankwa Karoo, een woestijngebied in Zuid-Afrika. Hier komen creatieve geesten samen om een tijdelijke kunststad te bouwen met themakampen, muziek, optredens en beeldhouwkunst.
5. Support (Italië)
Beeldhouwer Lorenzo Quinn hoopt met dit beeld in Venetië de aandacht te vestigen op de gevolgen van klimaatverandering. Venetië dreigt onder water te lopen. De handen staan symbool voor zowel de vraag om hulp als voor het feit dat zij het gebouw proberen te redden van het water. Meer foto's vind je hier.
6. Another Place (Engeland)
Deze bijzondere installatie vindt je op Crosby Beach in Liverpool. Het is gemaakt door Antony Gormley. De installatie bestaat uit 100 levensgrote figuren van gietijzer. Ze staan verspreid over de kust en staren naar de horizon. Het hangt af van het weer, het getij en de tijd van de dag in hoeverre de beelden zichtbaar zijn.
7. Blind Alley (Zuid-Korea)
Dit levensgrote beeld is gemaakt door Park Ki Pyung en weergeeft heel treffend de innerlijke strijd die een individu kan hebben met zichzelf.
8. Digital Orca (Canada)
Douglas Coupland is een vertegenwoordiger van de pop-art beweging in beeldhouwkunst. Zijn visie: eenvoudige en levendige beelden trekken altijd de aandacht. En in dit geval kan hij ook wel gelijk hebben, want vanwege het pixel-effect wordt de aandacht meteen op het beeld gevestigd en heb je snel de neiging om met je ogen het beeld te verscherpen, terwijl dat helemaal niet kan. Erg bijzonder.
9. Saraband (Zwitserland)
Dit beeld is gemaakt door Philip Jackson. Hij staat erom bekend een unieke stijl te hebben met een sterke nadruk op lichaamstaal. Hij zegt hier zelf over:
Mijn beeldhouwwerken zijn in wezen een impressionistische weergave van het lichaam.
10. Not enough brains to survive (Frankrijk)
Dit monumentale bronzen beeld is het meest bekende van beeldhouwer Thomas Lerooy. Het werk is ironisch bedoeld. De man staat symbool voor de mensheid en voor het feit dat wij teveel verlangen van ons vermogen om te redeneren. De man heeft overduidelijk genoeg hersenen, maar deze zijn zo groot geworden, dat hij zichzelf niet meer kan ondersteunen.
11. Grand Défi (Frankrijk)

Beeld via: Reddit
Nicolas Lavarenne is een autodidact. Hij heeft zich het beeldhouwen zelf aangeleerd en staat bekend om zijn sculpturen van menselijke figuren die balanceren op de meest onverwachte plekken. Het beeld dat hij probeert neer te zetten is die van een figuur die zweeft boven de drukke en materialistische maatschappij van nu.
Bekijk voor meer bijzondere sculpturen ook deze uitvouwbare standbeelden van papier.