10x de leukste ideeën om je balkon in te richten

27 februari 2022
687
balkon inrichten

Voordat je het weet staan het voorjaar en de zomer alweer voor de deur.  Zodra het zonnetje weer schijnt, kun je heerlijk buiten in je tuin of op balkon zitten. Weet je alleen niet zo goed hoe je jouw balkon moet inrichten of ben je toe aan een nieuwe uitstraling? In deze blog geven wij tips en inspiratiemogelijkheden zodat jij ook dit jaar kunt genieten op jouw prachtig ingerichte balkon.

Het ene balkon is de andere niet

Voordat je zomaar van alles aanschaft voor op jouw balkon: wacht nog even! We begrijpen best dat  als je iets leuks bent tegengekomen, je dit het liefst meteen koopt. Toch moet je niet overhaast zomaar wat kopen. Je wil namelijk voorkomen dat je een bank koopt die achteraf niet eens op je balkon past. En staat de zon de hele dag op je balkon gericht? Dan is het misschien niet verstandig om stoelen met metaal te kopen. Metaal wordt nogal heet wanneer het volop in de zon staat. Om het slim aan te pakken, moet je jezelf eerst de volgende twee vragen stellen.

  1. Wat is het doel van mijn balkon? Wil je het liefst luieren met een kop koffie of er een groene oase van maken?
  2. Hoeveel mensen moeten gebruik maken van het balkon? Maak jij alleen gebruik van het balkon of een heel gezin? Houdt ook rekening met je huisdier.

Als je uit vraag 1 en twee bent, is het eindelijk tijd om jouw balkon in te gaan richten. Kom je inspiratie tekort? Geen probleem, wij geven jou hier onze 10 leukste ideeën om je balkon in te richten.

Lees ook:  Waarom we steeds vaker vintage meubels shoppen
balkon inrichten

1.      Ruimte besparende meubels

Een klein balkon inrichten waar je zowel op wilt kunnen luieren als uitgebreid dineren? Ga dan voor inklapbare meubels. Er zijn genoeg leuke inklapbare stoelen en tafels te vinden. Zo kun je overdag genieten van de zon in je hangmat en in de avond genieten van een heerlijke salade. Een andere manier om ruimte te besparen is door het monteren van een smalle houten plank op je balkonreling. Zo heb je een smalle tafel die geen ruimte inneemt en er ook nog eens stoer uitziet.

2.      Zelf een bank maken

Kun je niet de perfecte bank vinden voor op het balkon? Dan kun je ervoor kiezen om een bank te laten maken of er misschien zelf een te maken. Dit kan al vrij simpel met een aantal houten paletten.

3.      Twee banken

Moet je een lang, smal balkon inrichten? Kies dan niet voor een ruime hoekbank. Daar is misschien net ruimte voor, maar uiteindelijk maakt het je balkon alleen nog maar kleiner. Als je toch veel zitruimte nodig hebt én wel een bank op je balkon wilt, ga dan liever voor twee kleinere banken. Zo heb je waarschijnlijk evenveel zitplekken, maar houd je toch net wat meer ruimte over.

4.      Balkonscherm

Als je houdt van wat privacy of je balkonreling wilt pimpen, dan kun je dat eenvoudig doen met een balkonscherm. Balkonschermen zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Je kunt het zo duur maken als je wilt. Als je gaat voor een balkon met een tropische uitstraling, dan kun je het best kiezen voor rieten matten.

Lees ook:  Van Life: Het wonen in een huis op wielen

5.      Balkonreling verven

Een balkonreling dient voor veiligheid, maar heeft ook een grote impact op de uitstraling. Als jij houdt van een Scandinavische look, maar je balkonreling is donkerrood, dan past dit meestal niet zo goed bij elkaar. Geef je balkonreling dan een nieuw kleurtje die er wel bij past. Let wel op: als je een huurwoning hebt, overleg dan eerst met je verhuurder of je de balkonreling mag verven. Het zou zonde zijn als achteraf blijkt dat dit niet toegestaan is.

6.      Vloerkleed

Een betonnen vloer kan perfect zijn voor een balkon met een stoere uitstraling, maar is minder geschikt als je warmte wil op je balkon. Een aangenaam, gezellig en warm balkon kun je creëren met een vloerkleed op je balkon. Dat kan al met een vloerkleed voor binnen, tegenwoordig zijn er ook speciale buitenkleden verkrijgbaar. Deze zijn soms wat prijziger, maar zijn wel bestand tegen alle weersomstandigheden. Zo kun je extra lang genieten van jouw mooie vloerkleed.

7.      Verticale tuin

Wat groen op je balkon kan al een hele andere uitstraling geven. Als je de ruimte heb, dan kun je kiezen voor potten of plantenstandaarden. Heb je weinig ruimte? Creëer dan een verticale tuin. Door planten aan de reling, de muur of het plafond te hangen bespaar je ruimte. Je kunt zelf gemakkelijk en snel door middel van een aantal houten planken een groene muur maken. Het is zelfs mogelijk om te tuinieren op balkon. Er zijn namelijk grote kassen verkrijgbaar die op de meeste balkons passen.

8.      Verlichting

Tijdens late zomeravonden nog genieten op je balkon? Dan is een beetje verlichting wel fijn. Verlichting is niet alleen praktisch, maar geeft ook sfeer. Als je een lichtpunt hebt, kun je kiezen voor lampen die strak op de muur bevestigd worden. Maar als je helemaal veel sfeer wilt creëren, ga dan voor leuke slingerverlichting. Heb je geen elektriciteitsbron op balkon? Dan zijn er ook nog genoeg lantaarns of lampen zonder snoer verkrijgbaar.

Lees ook:  Deze interieurtrends komen altijd weer terug
balkon inrichten

9.      Betrek buiten en binnen met elkaar

Als je een klein balkon hebt, maar wel een grote keuken: betrek dan binnen en buiten dan met elkaar. Zeker als jouw huis beschikt over volledig openslaande deuren naar je balkon. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een tuintafel in de keuken en het toevoegen van meer groen binnen. Als je het helemaal goed wilt aanpakken, zorg er dan voor dat de stijl die je op je balkon toepast ook terugkomt in de keuken (of andere kamer die grenst aan je balkon) of vice versa.

10.      Gordijnen

Staat de zon de hele dag gericht op het balkon? Dat kan fijn zijn, maar het is soms ook wel eens lekker (en zeker verstandig) om niet altijd in de volle zon te zitten. Er zijn een aantal manieren om schaduw te creëren. De meeste mensen kiezen vaak voor een zonnescherm of parasol. Wil jij wat uniekers? Hang dan gordijnen op. Zeker wanneer je gaat voor een echte Ibiza sfeer op je balkon.

Heb jij nou geen balkon maar wel een prachtige tuin die nog niet klaar is voor de zomer? Lees dan onze blog met 5 originele en makkelijke ideeën voor een zomerse tuin.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down