10 schitterende combinaties van kunst en natuur

4605 VIEWS
10 schitterende combinaties van kunst en natuur

Kunst én natuur: het beste van twee werelden! Deze combinatie leent zich goed voor zowel de ingetogen creativiteit van bijvoorbeeld Susanna Bauer die met naald, draad en bladeren de meest verfijnde werken creëert. Maar ook de grote, indrukwekkende werken zoals u op het Horizons Festival in Auvergne tegenkomst, of de houten kathedraal van Mauri laten zowel de kunst als de natuur tot hun recht komen. Wij zetten een aantal van onze favoriete natuurkunstwerken op een rij:

1. Geraffineerde bladerkunst

natuurkunst

Een boomblad is een boomblad, toch? Voor de meesten van ons wel, maar voor sommigen bieden boombladeren eindeloze inspiratie en perfect materiaal voor geraffineerde kunstwerken. Susanna Bauer rijgt en haakt, om de boombladeren met grote finesse te veranderen in kleine kunstwerkjes.

Bekijk het werk van Susanna Bauer hier >>

2. Levensgrote kunstwerken in de sneeuw

natuurkunst

Sinds 2004 heeft de Engelse Simon Beck er een gewoonte van gemaakt om in de verse sneeuw van Les Arc prachtige patronen te maken…te voet! Stap voor stap creëert hij geometrische vormen in de sneeuw, voor elke heeft de 54-jarige kunstenaar ongeveer 6 uur tot 2 dagen nodig om te maken.

Bekijk ze hier >>

3. Landschapskunst: Van Gogh in pompoenen en watermeloenen

natuurkunst

Na zijn afstuderen aan de kunstacademie ging Stan Herd op zoek naar een originele manieren om zich creatief uit te drukken, schilderijen in galeries of musea vond hij bij lange na niet spannend genoeg. Toen hij in aanraking kwam met ‘landschapskunst’ wist hij het meteen: dit is het. Eén van zijn bijzonderste werken maakte hij in opdracht van het Minneapolis Institute of Art. Een enorme uitvoering van het beroemde werk ‘Olijfbomen met gele lucht en zon’ van Vincent van Gogh.

Bekijk hier alle foto’s & een filmpje over het maakproces >>

4. Aaibare straatkunst van mos

natuurkunst

Mooi is het wanneer natuurkunst haar omgeving niet ingrijpend aantast. De kunstwerken van Anna Garforth vormen ook een sympathiek en symbiotisch geheel met de muur waarop ze prijken: zij maakt namelijk straatkunst van mos! Na aanbrengen blijven de aaibare muurschilderingen nog (héél) langzaam maar zeker doorgroeien. Een mooi voorbeeld van natuurlijke straatkunst.

Lees ook:  Schitterende kunstwerken van sneeuw en ijs

Bekijk hier alle foto’s en het recept om zelf mos te maken!

5. Scultpuren die de zwaartekracht tarten

natuurkunst5

Heel even lijken het gewone bouwwerken van hout of steen. Maar wie twee keer kijkt ziet dat er iets niet klopt. Deze sculpturen nemen een loopje met de zwaartekracht en zweven deels in het luchtledige. Ze zijn van de hand van Cornelia Konrads, een Duitse landschapskunstenares. Knap is de subtiliteit waarmee ze de takken en stenen laat loskomen van hun basis. Van dichtbij zijn de draden uiteraard zichtbaar, maar van een afstand geven ze het gevoel alsof je opeens op een betoverde plek terecht bent gekomen.

Bekijk nog meer werk van Cornelia Konrads >>

6. Horizons Festival in Auvergne

natuurkunst6

Grillige ruggen, glooiende velden en groene vergezichten; hoog rijst het 3 miljoen jaar oude Massif du Sancy boven de zeespiegel uit. Elk jaar, van juni t/m september, is dit niet alleen een plek om van de overweldigende natuur te genieten, maar gebruiken kunstenaars onder de vlag van het Horizons Festival de natuur als canvas voor bijzondere, tijdelijke kunstwerken. Elk jaar weer bijzonder!

Meer informatie >>

7. Mandala’s van bloemen, dennenappels en zaden

natuurkunst

Kathy Klein maakt betoverende mandala’s. Zij noemt ze: danmala’s, sankriet voor ‘de gever van een krans’. Vanuit een meditatieve staat zoekt ze de bloemen die ‘het gouden geluid binnen in haar’ vertolken. De danmala’s zijn voor Klein een offerande: ze reflecteren datgene van het leven dat niet in worden uit te drukken is. Vaak maakt ze ze in de natuur of op straat, waar ze voorbijgangers kunnen inspireren.

Bekijk hier meer mandala’s van Kathy Klein >>

8. Handgemaakte natuurcollages van ultrafijn materiaal

natuurkunst10

Tegenstellingen versterken elkaar. In haar ‘Seed’ serie zocht kunstenares Michelle McKinney de spanning tussen het fragiele en delicate van de natuur en de kracht en onverwoestbaarheid van industriële door mensen gemaakte materialen. Van ultrafijn geweven metaal vervaardigde zij met de hand (!) grote kransen en collages van honderden kleine blaadjes, steentjes, vogels of vlinders. Sommige werken hebben een doorsnede van wel 1,2 meter. Het resultaat is prachtig, zowel in totaliteit als in detail.

Lees ook:  Versteende landschappen in agaat

Bekijk zie hier allemaal >>

9. De houten kathedraal van Orobie, het laatste werk van Giuliano Mauri

natuurkunst9

Giuliano Mauri werd in 1938 geboren in Lodi Vecchio, net onder Milaan. En hoewel hij op zijn tiende al de reclameposters schilderde voor de plaatselijke bioscoop, bracht hij de eerste decennia van zijn carriere door in een bakkerij en in de boksring. In 1974 exposeerde hij voor het eerst: Mauri had een passie voor hout, en gebruikte gekweekte bomen, palen en kastanjetakken om zijn passie gestalte te geven. Zijn meest bijzondere werk zijn misschien wel de twee gigantische ‘open lucht’ kathedralen, vervaardigd door middel van traditionele weeftechnieken. Prachtig in elk seizoen..

Bekijk meer foto’s >>

10. Boeketten van ijs

natuurkunst7

De afgelopen jaren zocht botanisch kunstenaar Makoto Azuma naar nieuwe manieren om de schoonheid van bloemen in een unieke setting te tonen. Vorig jaar kwam hij met ‘IJsbloemen’: een installatie van 16 grote ijsblokken waar hij verschillende boeketten in bevroor. Nu de blokken nog bevroren zijn lijkt de bloemen een eeuwig leven beschoren. Maar gedurende de tentoonstelling smelt het ijs en zullen de bloemen daarmee ook vergaan.

Bekijk de bloemen in ijs hier >>


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Insecten versierd met edelstenen
Beroemde mensen uit de jaren 60 met hun mini’s
Architectuurfotografie in Nederland: 10 bijzondere locaties
Hilarische optische illusies die zorgen voor lichte paniek