10 mooie plekken waar rivieren elkaar ontmoeten

24 september 2016
405

Op een gemiddelde landkaart ziet het er onbenullig uit: 2 naar elkaar toe kronkelende streepjes die vervolgens als één streep samen hun weg vervolgen. In het echt is een dergelijke samenvloeiing een stuk spectaculairder. Wat de kaart namelijk niet vertelt is of de bedding van de rivieren bijvoorbeeld mineralen bevat, of grote hoeveelheden modder meevoert.

Eén van de meest sprekende voorbeelden is bij Koblenz, hier komen de Rijn en de Moezel samen. Of neem de stad Passau (ook in Duitsland), waar zelfs drie rivieren samenkomen. Passau heet daarom ook wel Dreiflüssestadt (zie de foto hierboven).

Geneve: hier komen de Rhône en de Arve samen

rivieren-samenkomen

Links is de Rhône, zojuist ontsprongen uit het Lehmanmeer. De Arve op rechts neemt water mee van de vele gletsjers van de vallei bij Chamonix war veel meer slib bevat en voor een schitterend contrast zorgt met het heldere Rhônewater.

De Ohiorivier en de Mississippi komen samen in Cairo in Illinois

rivieren-samenkomen3

Op rechts is de bruine Ohiorivier, op links de groene Mississippi. Interessant aan dit plaatje is dat normaliter de kleuren omgekeerd zijn. Waarschijnlijk heeft een hevige regenval ervoor gezorgd dat de hoeveelheid slib en modder in de Ohiorivier veel hoger is dan normaal. Door de verschillende samenstelling en de stroming is er zelfs nauwelijks tot geen menging van de rivieren tot zo'n 5 kilometer verderop.

 

De Jailing en de Yangtze vloeien samen in Chongqing

rivieren-samenkomen5

De Jialingrivier (rechts) is zo'n 120 kilometer lang en komt bij de stad Chongqing samen met de bruine Yangtzerivier. Deze laatste heeft meer kracht en absorbeert de Jialing als ze samen vele duizenden kilometers verder gaan.

Lees ook:  Een unieke voetmassage! 11x blotevoetenpaden in Nederland en België

In Manaus in Brazilie komen de Rio Negro en de Rio Solimões samen

rivieren-samenkomen6

Zes kilometer stromen deze rivieren zij aan zij, zonder te mengen. Dit komt door de verschillen in temperatuur, snelheid en dichtheid van het water. Waar de Rio Negro met zo'n 2 kilometer per uur stroomt en een temperatuur heeft van 28 graden, heeft de Rio Solomões een snelheid van 4 tot 6 kilometer per uur en een temperatuur van 22 graden.

 

De Green River en de Colorado River ontmoeten elkaar in Canyonlands National Park in Utah

rivieren-samenkomen7

 

Ontmoetingsplek van de Fraser en de Thompson Rivier in Lytton in Canada

rivieren-samenkomen9

Dev Prayag in India: De Bhagirathi en Alaknanda komen samen

rivieren-samenkomen10

De Alaknada komt op op haar weg door India op vijf plekken samen met andere rivieren, hier met de Bhagirathi waar ze samen uiteindelijk de de Ganges zullen vormen.

Koblenz: De Moezel en de Rijn komen samen

rivieren-samenkomen11

De naam Koblenz is afgeleid van het Latijnse woord Confluentes, wat samenvloeiing betekent.

De Drava en de Donau bij Osijek in Kroatië

rivieren-samenkomen12

[hr]

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings