De 10 meest betoverende bibliotheken van Europa

6534 VIEWS
De 10 meest betoverende bibliotheken van Europa

Veel bibliotheken hebben sinds de komst van e-boeken hun deuren moeten sluiten. Maar toch hebben (oude) bibliotheken met hun stiltebeleid, de papiergeur en de vaak knusse sfeer een bepaalde charme waar het digitale geweld niet tegenop kan. Voor iedere boekenliefhebber is het vrijwel een magische plaats waar je met gemak vele uren kunt doorbrengen. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de oudste, grootste en vooral mooiste bibliotheken in Europa waar men zich niet alleen in de bladzijden van een boek kan verliezen, maar ook in de wandelgangen van de bibliotheken zelf.

1. De Nationale bibliotheek van Tsjechië

Deze bibliotheek in Praag met Barokke architectuurstijl is gevestigd in het Klementinum, een voormalig jezuïetencollege. De bibliotheek heeft prachtige fresco’s op het plafond, stelt rijkelijk versierde globes tentoon en er staan 20.000 boeken uitgestald tussen de Korinthische zuilen.

bibliotheken van europa

2. Trinity College bibliotheek in Dublin, Ierland

Hier kun je oneindig lang ronddwalen tussen de metershoge boekenkasten met in totaal 4.5 miljoen boeken. De meest indrukwekkende ruimte van deze universiteitsbibliotheek is de Long Room die maar liefst 65 meter lang is. De ruimte bestaat vrijwel volledig uit donker hout wat een heerlijk authentieke en rustige sfeer uitstraalt.

bibliotheken van europa

3. Admont bibliotheek in Oostenrijk

Oostenrijk is een walhalla voor de boek- en kunstliefhebber, want hier zijn maar liefst drie van ’s werelds mooiste bibliotheken te vinden. De Abdij van St. Florian en de Oostenrijkse Nationale bibliotheek zijn al om bij weg te dromen, maar de Admont bibliotheek lijkt met zijn kleurige fresco’s in een voornamelijk witte ruimte in Barokke stijl uit een sprookjesboek getoverd te zijn. Met 200.000 werken is dit de grootste kloosterbibliotheek ter wereld.

Lees ook:  Deze oude winkels in Lissabon verbinden het heden met het verleden

bibliotheken van europa

4. Nationale bibliotheek van Frankrijk

De nationale bibliotheek van Frankrijk is te vinden in de hoofdstad Parijs en bestaat uit een enorm grote ovale ruimte waarbij de blikvanger absoluut de grote glas in lood ramen zijn in het plafond. In de enorme ruimte zijn 14 miljoen boeken te vinden, waarvan sommige werken zelfs dateren uit de middeleeuwen.

bibliotheken van europa

5. De Handelingenkamer in Den Haag

Het is geen bibliotheek waar je boeken voor uw plezier kunt lezen, maar het is wel een schitterende ruimte. In deze bibliotheek wordt alles bewaard wat in de Eerste Kamer en de Tweede Kamer gezegd wordt. Het is gebouwd in neo-Hollandse renaissancestijl met Chinese invloeden. Vooral de rode spiraaltrap en balustrades die in contrast staan met de groene boekenplanken maken van deze bibliotheek een bijzonder plaatje.

bibliotheken van europa

6. Bibliotheek in het paleis van Mafra, Portugal

Deze bibliotheek bevindt in het Paleis van Mafra is gebouwd in de 18e eeuw. Wie deze grote en lichte bibliotheekruimte in Rococostijl wil bezoeken, moet niet bang zijn voor kleine vleermuizen; deze wonen hier namelijk om ongedierte tegen te gaan die anders de boeken aanvreten.

bibliotheken van europa

7. Bodleian bibliotheek Oxford, Verenigd Koninkrijk

De Bodleian bibliotheek is een van de oudste bibliotheken ter wereld en huist meer dan 11 miljoen werken, waaronder de Magna Carta, de Gutenberg Bijbel en de originele werken van Shakespeare. Het interieur van de leeszalen is terug te vinden in meerdere films (o.a. Harry Potter) en veel beroemde schrijvers hebben hier hun neuzen in de boeken gestoken en inspiratie gevonden (o.a. Oscar Wilde en J.R.R. Tolkien).

Lees ook:  H-Farm: een campus midden in de natuur van Italië

bibliotheken van europa

8. Vaticaanse Bibliotheek, Italië

De 15e-eeuwse Vaticaanse bibliotheek is een van de oudste bibliotheken ter wereld en heeft daardoor veel boeken van historische waarde, zoals bijvoorbeeld de Codex Vaticanus; een van de oudste volledige Bijbels ter wereld. De bibliotheek is net als het Vaticaan zelf versierd met indrukwekkende religieuze beelden en fresco’s.

bibliotheken van europa

9. Escoriaal Bibliotheek, Spanje:

Het Escoriaal is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum, maar is ook absoluut een bezoek waard vanwege de prachtige bibliotheek in dit gebouw. Het heeft marmeren vloeren, houten boekenkasten om jaloers op te worden en een hoog plafond vol fresco’s die zeven vrije kunsten uitbeelden: welsprekendheid, dialectiek, muziek, grammatica, rekenkunde, meetkunde en astrologie.

bibliotheken van europa

10. Bibliotheek in de abdij van Sankt Gallen, Zwitserland:

Deze bibliotheek in Rococostijl is een van de grootste en oudste ter wereld. Er zijn manuscripten van onschatbare waarde te vinden uit de 8e tot 15e eeuw en ook de aanblik van de bibliotheek zelf is op zijn minst onbetaalbaar te noemen.

bibliotheken van europa

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Slapen in een glazen iglo bij het Noorderlicht: Kakslauttanen
Apfelhotel Torgglerhof: Zuid-Tirol, Italië
16 mooie en creatieve deuren die u in uw huis zou willen hebben
Prachtige foto’s die zorgen voor een mix tussen architectuur en popkleuren