10 dingen om te doen in Amersfoort tijdens een dagje weg

6 juli 2020
219
doen in Amersfoort

Middeleeuwse straatjes, hofjes en grachten: Amersfoort is een plaatje om te zien. Tijdens een dagje weg valt hier genoeg te beleven, van fototours tot suppen op de grachten. We maakten een lijstje van de leukste dingen om te doen in Amersfoort. Tijd voor een stedentripje dus!

Wandel langs de muurhuizen

De Amersfoortse binnenstad wordt gekenmerkt door twee historische stadspoorten: de Koppelpoort en de Kamperbinnerpoort. Tussen deze twee punten kan je bijna in zijn geheel de middeleeuwse Muurhuizen aflopen. Ooit vormde dit de stadsmuur, later werken er huizen tegenaan gebouwd die je nog steeds terugbrengen naar een lang verleden tijd.

doen in Amersfoort

Bezoek het verborgen hofje

Als je niet weet dat hij er zit loop je er gegarandeerd aan voorbij. Vlakbij de Kamperbinnenpoort vind je De Armen de Poth. Dit hofje telt nu 48 huisjes die nog steeds bewoond worden. Wandel zeker even rond in de stille binnentuin en bewonder de middeleeuwse Sint-Rochuskapel. Het is hier moeilijk te geloven dat je je middenin de stad bevindt!

Beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Wist je dat Amersfoort het kadastraal middelpunt van Nederland is? Bij de Onze Lieve Vrouwetoren, om precies te zijn. De 98-meter hoge toren die door inwoners ook wel liefkozend ‘Lange Jan’ wordt genoemd, is te beklimmen en het uitzicht maakt de flinke klim meer dan waard.

Ontdek Amersfoort vanaf het water

De mooie grachten en de ligging aan de Eem maken Amersfoort een ideale stad om even het water op te gaan. Bij de Eemhaven kan je bootjes huren, maar zeker zo leuk is om voor een supboard te kiezen. Net buiten de stad kan je ook kano’s huren; een leuke manier om de grachten op te gaan!

Lees ook:  De mooiste stranden in Duitsland

doen in Amersfoort

Bezoek het Mondriaanhuis

Een van de bekendste inwoners die Amersfoort ooit heeft gekend is Piet Mondriaan. Deze Nederlandse grondlegger van abstracte kunst werd geboren in wat nu bekend staat als het Mondriaanhuis. Dit museum is gelegen midden in de binnenstad en is zeker een bezoekje waard.

Neem een kijkje in een van de mooiste bibliotheken van Nederland

Een bibliotheek bezoeken is vast niet een van de dingen die je normaal zou zijn gaan doen in Amersfoort, maar in deze stad is het een bezienswaardigheid op zich. Het gebouw werd pas in 2014 geopend maar behoort toch tot de mooiste bibliotheken van Nederland. Oordeel zelf! Overigens kom je op deze manier automatisch langs de iconische Koppelpoort: sowieso een must see in Amersfoort.

Struinen door De Nieuwe Stad

En als je dan toch in deze buurt bent: wandel gelijk even door naar De Nieuwe Stad. Deze zogenaamde microstad is gelegen aan de Eem waar de voormalig Prodentfabriek staat. Het braakliggend industrieterrein is de afgelopen jaren helemaal getransformeerd tot een stadswijk vol creatieve ondernemers met ateliers, bijzondere winkels en horeca.

Doen in Amersfoort als het regent: een bierproeverij bij stadsbrouwerij

Wist je dat Amersfoort ook haar eigen biertjes heeft? In veel cafés vind je ze op de menukaart maar veel leuker is om er een proeverijtje van te maken bij stadsbrouwerij De Drie Ringen, vlakbij de Koppelpoort. Ook ideaal om te doen in Amersfoort als het regent tijdens je bezoek!

doen in Amersfoort

Ga winkelen in de Krommestraat

Het leukste winkelstraatje van Amersfoort? Dat is de Krommestraat, vlakbij de Onze Lieve Vrouwekerk. In een klein zijstraatje van de grote winkelstraat vind je hier een heel ander aanbod dan in de rest van de stad. Bijna geen grote ketens maar juist boetiekjes en andere kleine ondernemers. Een perfecte plek om even rustig rond te kijken.

Lees ook:  De meest spannende en ontspannende waterparken in Nederland

Neem je camera mee en volg de fotoroute

Dat Amersfoort met haar middeleeuwste straatjes en stadspoorten heel erg mooi is, dat is algemeen bekend. De stad werd zelfs bestempeld als de meest fotogenieke stad van Nederland. Een tourtje langs de mooiste plekjes kan dan ook niet ontbreken in dit lijstje met leuke dingen om te doen in Amersfoort, zéker niet als je van fotograferen houdt. De fotoroute is speciaal uitgestippeld voor de mooiste Instagram kiekjes. Even downloaden en op pad maar!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings