Wonen in een tiny house: "Het enige wat ik nog écht nodig heb, is een kruimeldief"

30 juni 2016
316
wonen in een tiny house

Als de fotografe en ik het terrein bij de Gasfabriek in Alkmaar oprijden, heerst er een heerlijke stilte: alleen het geluid van de vogels en af en toe het zachte geluid van een trein in de verte. Marjolein staat zwaaiend op haar veranda. Na een tegenvaller in april, waarbij ze opeens niet meer op de beloofde plek mocht staan, is het toch gelukt. Op 22 mei verhuisde ze - met haar twee katten - naar een prachtig plekje bij de Gasfabriek, een oud industrieterrein. En de hamvraag: hoe is het nu écht, dat wonen in een tiny house?

Ontspullen

De rondleiding in haar tiny house is zo gedaan, maar wat is het mooi én ruim. Marjolein heeft overduidelijk flink ontspuld, haar kleine huisje van 20m2 ziet er totaal niet volgepropt uit. Hier is een echte minimalist aan het werk geweest.

Ik ben van een dorp naar de grote stad verhuisd, maar heb hier meer natuur om me heen

Marjolein vertelt wat ze allemaal heeft achtergelaten om te wonen in haar tiny house: al haar meubels, de tv, de home cinema set, kleding en een flink aantal schoenen. Want daarvan had ze toch zo’n paar of 25. En natuurlijk boeken. Marjolein: ‘Ik bleek toch veel boeken te hebben die ik eigenlijk nooit heb gelezen. Nu heb ik alleen de boeken meegenomen die ik graag lees, waaronder veel tuinierboeken. Het enige waar ik wel moeite mee had was het wegdoen van mijn kruidenrek.’

Een tiny dorp

Marjolein hoopt op deze plek 5 jaar te mogen wonen. Op dit moment ligt er een projectvoorstel bij de gemeente Alkmaar voor het plaatsen van zes huisjes voor verschillende doelgroepen: van het tiny house van Marjolein tot een zorgwoning en containerwoning. Dit alles bij wijze van experiment. Wat werkt wel en wat niet? En hoe zit het met de ecologische voetafdruk? Wordt die nu echt kleiner van dit soort huisjes? Marjolein heeft er vertrouwen in dat de gemeente ja gaat zeggen: ‘De wethouders hebben al positief gereageerd op het projectplan en er is zoveel animo voor alternatieve woonvormen.’

wonen in een tiny house

Foto: Marcia van Oers | www.marciavanoers.com

Veel meer buiten

Voor nu woont Marjolein hier als enige. Maar alleen voelt ze zich niet: ‘Ik vind het heerlijk die rust! Ik ben van een dorp naar de grote stad verhuisd, maar heb hier meer natuur om me heen. Ik ben veel meer buiten. En het treinstation en centrum liggen om de hoek.

Ik haal drinkwater bij vrienden, in grote jerrycans

Daarnaast heb ik goed contact met de buren van de Gasfabriek, zoals met bestuurslid Nicolette en met de mensen van het Urban Earthship.’ In deze ecowoning, die gebouwd is met natuurlijke materialen, doen studenten onderzoek naar deze manier van wonen. Marjolein: ‘Er heerst hier een goede vibe, waarbij iedereen elkaar helpt.’

wonen in een tiny house

Foto: Marcia van Oers | www.marciavanoers.com

Wonen in een tiny house: alles gaat wat langzamer

Er zijn ook wel dingen die wat tegenvallen aan het wonen in een tiny house: ‘Ik merk dat het sneller vies wordt in huis. Ik moet echt een kruimeldief aanschaffen, want mijn huisje zit helemaal onder de kattenharen! Zo'n stoffer en blik werken gewoon niet. Verder merk ik dat er altijd wel wat te doen is in en om het huis. Ik ben met veel dingen langer bezig. Bijvoorbeeld de was: die doe ik met een campinghandwasmachientje. Dan ben je wel even bezig. En drinkwater haal ik in grote jerrycans. Die vul ik bij vrienden die om de hoek wonen, totdat mijn drinkwaterfilter geïnstalleerd is. Maar echt erg vind ik dat allemaal niet. Ik ben vooral ontzettend aan het genieten. Ik ben de ontwerpers Walden en de bouwer Dimka Wentzel zo dankbaar dat ze me hebben geholpen mijn droom waar te maken!’

Lees ook:  Minuscule sprookjeshuizen in een reageerbuisje

Toekomstplannen

Marjoleins avontuur stopt niet met haar verhuizing. Op dit moment is ze samen met anderen bezig met het oprichten van een tiny house stichting in Nederland. Op die manier kan er ook subsidie worden aangevraagd voor soortgelijke projecten.

Nieuwsgierig geworden naar hoe het is om te wonen in een tiny house? Zaterdag 2 juli 2016 houdt de Gasfabriek een open dag en kun je alle gebouwen - inclusief het tiny house van Marjolein - van binnen en buiten bewonderen.

Bekijk ook de eerdere artikelen over Marjolein en haar tiny house:

Marjolein bouwt haar eigen tiny house: de tekeningen zijn af!

Het tiny house van Marjolein: De bouw is begonnen

"Het bouwen van een tiny house is best een uitdaging"

Kim Nelissen www.kimtikt.nl

wonen in een tiny house

Foto: Marcia van Oers | www.marciavanoers.com

wonen in een tiny house

Foto: Marcia van Oers | www.marciavanoers.com

wonen in een tiny house

Foto: Marcia van Oers | www.marciavanoers.com

wonen in een tiny house

Foto: Marcia van Oers | www.marciavanoers.com

wonen in een tiny house

Foto: Marcia van Oers | www.marciavanoers.com

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings