Deze familie woont in een kas in Nederland

25 oktober 2017
1474

In onze geürbaniseerde maatschappij raken we soms steeds verder verwijderd van de natuur. Sommige mensen besluiten het roer om te gooien en het helemaal anders aan te pakken, zoals Helly Scholten en haar gezin. Zij wonen in een kas in Rotterdam en leven zowel binnen als buiten samen met de natuur

Het leven heeft meer te bieden dan betonnen gebouwen

Helly is interieur decorateur. Sinds een aantal jaar houden vragen op het gebied van wonen en milieu haar bezig. Ze heeft een grondige hekel aan grote betonnen gebouwen, het feit dat het neerzetten van zo'n gebouw goedkoper is dan wat je er uiteindelijk voor moet betalen en het hoge bedrag wat je kwijt bent aan nutsvoorzieningen. Tijd om het anders aan te pakken!

Ze verdiepte zich in wat er allemaal mogelijk is op het gebied van experimenteel wonen en de daarbij horende levensstijl. Helly had zich het idee voorgenomen om zelf een experimentele woning te bouwen in Rotterdam, maar kreeg daar de vergunningen niet voor.

Een experimenteel avontuur

Uiteindelijk leidde Helly's zoektocht haar naar professor Karssenberg: de sectie Duurzame Bouwtechnologie van de Erasmus Universiteit was bezig met het bouwen van een experimentele woning en ze zochten nog mensen om hier tijdelijk in te gaan wonen. Helly meldde zich aan en zo geschiedde.

Samen met haar man en hun twee tienerdochters nam Helly  in juni 2015 met intrek in de kas. Hiermee namen zij wel een risico, want het huis mag maar drie jaar worden bewoond en bij calamiteiten moet de familie meteen vertrekken. De universiteit biedt hen geen optie B om naar te verkassen. Het is dus met recht een experimenteel avontuur.

Het leven biedt nou eenmaal geen garanties, dus verkochten wij ons huis, deden wij afstand van alles wat wij bezaten en namen wij onze intrek in deze woning.

Het verhaal gaat verder onder de foto's.

Greenhouse 2

Wonen in de kas is een leerproces

De kas, voor dit project omgedoopt tot 'Greenhouse' is bedoeld voor onderzoeksdoeleinden. Het is gebouwd en ontworpen door studenten die de studie Duurzame Bouwtechnologie volgen. Zij willen uiteindelijk te weten komen of een woning een dubbele functie kan vervullen: enerzijds comfortabel wonen en anderzijds de mogelijkheid om eigen voedsel te produceren voor de bewoners.

Lees ook:  De mooiste boekwinkels van Nederland

Om dit te kunnen testen hebben de studenten een ontwerp gemaakt voor een houten woning in een kas. Helaas zitten er wel wat haken en ogen aan dit gebouw: 's winters is het er heel koud en 's zomers is het er bloedheet. Het is er gemiddeld 15 graden warmer dan buiten, waardoor je op warme zomerdagen niet binnen kan zitten.

Ondanks dat blijft de familie positief. Zij houden zich vast aan het feit dat het een tijdelijk onderkomen is en zien het als een leerproces:

Wij zijn hierheen verhuisd om van het huis te leren, maar het meeste leren we nog van de mensen die met ons komen praten (soms zelf van onbekenden). Een gesprek voeren met iemand die verstand heeft van een bepaald onderwerp heeft een grote impact.

greenhouse 3

#greenhouse_living

Een bericht gedeeld door Experimental Living (@greenhouse_living) op

Happy family #happy #greenhouse #indoorplants #interiordecor #daylightinterior #organicliving #love

Een bericht gedeeld door Experimental Living (@greenhouse_living) op

De voordelen van wonen in een Greenhouse

Het leven in een Greenhouse lijkt goed voor je gezondheid. De muren van leem stucwerk in combinatie met alle planten doen wonderen voor je huid. Zoals Helly het mooi verwoordt: "als je ziet wat het alleen al voor goeds met je huid doet, wat voor een uitwerking zal het dan niet op je geest hebben?"

Lees ook:  In dit Poolse dorpje is elk huis volledig beschilderd met bloemen

"Omdat wij in Nederland helaas niet voorzien zijn van een mediterraans klimaat leven wij het grootste deel van de tijd binnen. Het is heel prettig om blootgesteld te worden aan natuurlijk daglicht en een tuin ìn je huis te hebben. Die combinatie van daglicht en planten is ontzettend goed voor je gemoedsrust."

"Het is ontzettend plezierig om te leven in een omgeving van lemen muren, houten vloeren en plafonds en tussen de tropische planten. Het voelt aan als vakantie. Ook de mogelijkheid om te slapen op een hangmat onder de sterren is fantastisch. Je wordt heerlijk uitgerust wakker."

Meer weten over dit bijzondere project? Helly en haar gezin hebben een website en Instagram.

greenhouse 1

Wat ook een interessante nieuwe ontwikkeling is op het gebied van wonen is het wikkelhuis. Dit huis is gemaakt van karton en staat binnen één dag (bijvoorbeeld in je achtertuin). Een fantastische manier om klein maar fijn te wonen in de natuur.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down