Wat is mindfulness?

23 maart 2021
284

Mindfulness is leven in het moment. Je bent je heel bewust van alles om je heen. Het intens en heel bewust ervaren van bijvoorbeeld een ondergaande zon, een vogel die druk in de weer is om een nest te bouwen, een spelend kind. Andere gedachten zijn er op dat moment niet, ze staan even geparkeerd en dat geeft zoveel innerlijke rust. Je denkt even niet aan later, je bent in het hier en nu. Het lijkt eenvoudig, maar er zitten meestal zoveel gedachten in je hoofd. Daarom zullen velen er toch wel enige moeite voor moeten doen om die innerlijke rust te ervaren. Maar zoals bij alles: oefening baart kunst!

Iedereen weet wel dat je in het hier en nu moet leven. Maar waarom werken veel mensen dan zo hard en zo veel, totdat ze in een burn-out geraken? Het klopt dat er tegenwoordig veel van je wordt verwacht. Je hebt veel ballen tegelijkertijd hoog te houden, tenminste dat denk je. Steeds maar investeren in het werk en je gezondheid en je sociale contacten dan…. ? En maar doorgaan. “Morgen ga ik beter voor mezelf zorgen, nu nog even niet, het werk roept!” Maar het kan morgen te laat zijn, realiseer jij je dat? Stel aandacht voor je lichamelijke en mentale gezondheid niet uit. En weet je, werk en gezondheid kunnen goed samengaan, als je de juiste balans hierin vindt. Gelukkig maar. Als je de uit knop op tijd kunt vinden is er een goede combinatie te vinden tussen inspanning en ontspanning en dat elke dag opnieuw.

Lees ook:  Waarom fitness goed is voor lichaam én geest

Mindfulness

Mindfulness helpt

Mindfulness helpt als moeten je helemaal gek maakt en je leven beheerst. Je wil het wel anders gaan doen, maar het lukt je niet. Mindfulness is een training voor je mentale gezondheid. Wanneer jij jezelf bepaalde zaken oplegt om te voldoen aan wie jij wil zijn, zorgt dat voor spanningen. Voor innerlijke rust heb je ontspanning nodig. Daarvoor moet je accepteren wie je bent, jezelf waarderen om wie je bent. Als jij jezelf waardeert zul je beter voor jezelf zorgen. Mindfulness heeft een positief effect op angsten en stress, je leert beter met negatieve emoties om te gaan. Mindfulness zorgt voor verdieping en meer waardering voor de kleine dingen in je leven. Je wordt je bewuster van het hier en nu, waardoor je minder op de automatische piloot zult leven. Je wordt je door mindfulness bewust van je ademhaling. Door mindfulness leer je om je eigen gedachten onder de loep te nemen. Die gedachten zijn er, maar je leert er vanaf een afstand naar te kijken zonder te oordelen of te veroordelen. En je laat slechts een gedachte toe en de rest is er even niet.

Mindfulness, ademhalingsoefeningen ontspannen

Er zijn boeken over vol geschreven, therapeuten staan voor je klaar en ook online staan veel mindfulness oefeningen, die allemaal beginnen met het bewust worden van je lichaam door je ademhaling. En dat staat er zo eenvoudig, maar het is o zo moeilijk om tijdens de focus op je ademhaling en je lichaamsdelen je gedachten niet te laten afdwalen. En natuurlijk gebeurt dat ook bij jou. Geef dan niet op, maar stop even en ga verder bij het lichaamsdeel waar je was gebleven, voordat die gedachten bij je opkwamen en blijf dat herhalen. Dit wordt een bodyscan genoemd, je gaat met je gedachten van je tenen naar je kruin. Neem hiervoor een aantal minuten en beëindig deze oefening met een paar keer rustig in- en uitademen, de ontspanning van lichaam en geest zal voelbaar zijn.

Lees ook:  De voordelen van 3 essentiële oliën

Als mindfulness leven je lukt dan hoef je daar geen aparte tijd voor te nemen. Dat kan natuurlijk wel als je het prettig vindt. Tijdens het strijken, afwassen, stofzuigen kun je een ademhalingsoefening doen. Tip: het is heel normaal dat dit de eerste keer niet gaat lukken, blijf het proberen. Lukt het nooit, schakel dan de hulp in van een professional, een coach om je verder te helpen tijdens een mindfulness training. Probeer het eerst nog een keer zelf met eenvoudige oefeningen die je kunt doen als het jou uit komt. Het voordeel van onderstaande oefeningen is dat je niet op tijd bij een training hoeft te verschijnen en alle stress die daarbij komt, voordat je aan de training begint.

  • Kies een activiteit die je geen extra inspanning kost, een routine klus. Denk daarbij aan planten water geven, de hond borstelen, bollen planten. Geef dit klusje de volle aandacht zonder af te dwalen.
  • Loop een stukje door het park en ga even op een bankje zitten, waar jij je concentreert op je lichaam, je voeten, je benen, je rug en de rest van je lichaam. Hoe voelt dat? Ben je bewust van alle lichaamsdelen en loop niet in gedachten al naar huis, omdat daar een klus op je wacht.
  • Zet de stand op slow motion. Normaal gesproken wil je een klus snel afhandelen, nu doe je dat een keer anders, je neemt er de tijd voor. Voel en ervaar waar je mee bezig bent, verlaag je tempo, zet die turbo uit en doe alles langzamer en met je volle aandacht.
Lees ook:  Je huid optimaal verzorgen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De tabaksplant snoeien & verzorgen

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings