Wat de Fransen je kunnen leren over stokbrood eten (want het is een kunst)

570 VIEWS
Wat de Fransen je kunnen leren over stokbrood eten (want het is een kunst)

Stokbrood of op z’n Frans ‘baguette’ is wereldberoemd en volgens velen ook nog eens wereldslekker. De cijfers liegen er in ieder geval niet om: per jaar worden er in Frankrijk alleen al tien miljard verkocht. Dat is een halve baguette per Fransman per dag.

De Franse president Emmanuel Macron riep in januari 2018 zelfs nog op om de baguette voor te dragen aan UNESCO’s werelderfgoedlijst:

Ons stokbrood is naast de Eiffeltoren het belangrijkste symbool van Frankrijk. De hele wereld kijkt er vol bewondering en afgunst naar en door het te erkennen als erfgoed, kunnen we de kwaliteit ervan goed bewaren.

(Bagu)etiquettes

Er valt dus veel te zeggen over het brood dat door de Fransen zo gekoesterd wordt. Zo ook over hoe je het moet eten. Do’s and don’ts. We zetten zeven Franse ‘(bagu)etiquetten’ op een rijtje, handig voor als je binnenkort naar Frankrijk op vakantie gaat…

#1. Zoveel stokbrood vragen als je wilt, mag

Dit klinkt hebberig, maar stokbrood eten staat in Frankrijk zo’n beetje gelijk als ademen. Er wordt niet vreemd op gekeken als je tijdens een diner om een mandje brood of om een refill vraagt. Stokbrood krijg je gratis en kun je naar hartenlust bestellen, mits je het tijdens en niet vóór het diner oppeuzelt. Dat laatste is dan weer niet gebruikelijk.

#2 Saucer erbij

Saucer, wat vrij vertaald het schoonmaken van je bord (met brood) betekent, is in Frankrijk algemeen geaccepteerd. Het hoort eigenlijk niet, maar iedereen doet het. Ook in restaurants sla je hier geen vreemd figuur mee.

#3 Het soort diner bepaalt of je stokbrood breekt

Ligt er bij een informeel diner een ongesneden stokbrood op tafel, dan kun je hier gerust een stuk met je handen vanaf breken. Bij een sjiekere gelegenheid zal er waarschijnlijk voorgesneden stokbrood klaar staan.

#4 Een stokbrood omgekeerd op tafel leggen…doe maar niet

Dit vinden vooral de oudere Fransen op het platteland niet zo prettig en dat ongemakkelijke gevoel gaat ver terug. Het is een middeleeuws bijgeloof dat gelijk staat aan de duivel verzoeken. Niet doen als je leven je lief is dus.

#5 Het kontje afbreken tijdens het boodschappen doen, mais oui!

Wat is het heerlijk om het kontje (le quignon) van een vers, warm stokbrood af te breken en onderweg naar huis op te eten. Ook de Fransen vinden dat dit moet kunnen, velen kunnen de verleiding niet weerstaan.

#6 Doen: een halve bestellen bij de bakker

Het is niet vreemd om bij de Franse bakker een demi-baguette te bestellen. Heeft de bakker geen halfjes liggen, dan snijdt hij er net zo makkelijk één doormidden en krijg je hem voor de helft van de prijs.

#7 Ja, dopen in koffie!

Sommigen dopen een koekje in de koffie, in Frankrijk kun je dit zonder blikken of blozen met een stuk stokbrood doen. Belegd en al (met boter en jam) zelfs!

Genoten van de wist-je datjes over het Franse stokbrood en nog geen genoeg gekregen van La douce France? Lees hierover de vele bijzondere, ambachtelijke winkels met bijbehorende winkelpuien waar je je in Parijs aan kunt vergapen. De bakker- en patisseriezaak van ondernemer Boris Lumé is er zo één, waar ongetwijfeld heerlijk stokbrood wordt gebakken…

MEER INSPIRATIE

Dit zegt de wetenschap over Shinrin-Yoku: de kunst van ‘baden’ in het bos
Meer dan 1.000 mensen verkleedden zich als Frida Kahlo ter ere van haar 110-jarig jubileum
De kleurrijke gezichten van het Hindoeïsme
De prachtige bloemen (en groente) tapijten van Antigua