Wandelen op de vulkanen van Auvergne

4 september 2015
654

Al meer dan 9000 jaar houden de vulkanen van Auvergne zich slapende. Midden in Frankrijk vormen deze reuzen een prachtig landschap, door de gestolde lava heeft zich de afgelopen eeuwen een adembenemend en ongerept natuurgebied ontwikkeld. Houd je van wandelen in de natuur? Dan ben je in het Franse Auvergne op het juiste adres.
Op de aaneengeschakelde vulkanen kun je eindeloos dwalen over de wandelpaden, genieten van weergaloze vergezichten, zeeën van bloemen en verscholen dorpjes. Om aan het einde van de dag je prettig vermoeide benen onder een van de vele gezellige tables d'hote te steken.

Wandelen op de top van de Puy de Dôme

Vanaf de top van een van de vulkanen, de Puy de Dôme, reikt het uitzicht tot ver achter de horizon. Je ziet hier de Chaîne des Puys liggen, bij helder weer lonkt zelfs de Mont Blanc in de verte. Zowel 's zomers als 's winters bereik je in 20 minuten de top met een prima tandwielboemel: de Panoramique des Domes. Wanneer je je wandelschoenen onder hebt gebonden dan kun je de Puy de Dome ook per voet bedwingen via de chemin des Muletiers (vertrekpunt Col de Ceyssat, op vijf minuten rijden van het treinstationnetje), of kiezen voor het beste van allebei: naar boven met de boemel en naar beneden met de benenwagen.
Ook op de top leiden diverse wandelpaden je langs het uitzicht op de omliggende vulkanen, ontelbare kratermeren en wanneer van al dat wandelen je maag gaat rommelen: langs het bijzonder fijne restaurant Le 1911 waar ook het niveau van vrij grote hoogte is.

wandelen auvergne

Puy de Dôme en puy de Pariou | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne

Lees ook:  4 redenen waarom je van olijven plukken een gelukkig mens wordt

Ontdek zeldzame planten en dieren in het vulkaanlandschap

De Chaîne des Puys bestaat uit een unieke rij van 80 koepelbergen en kraters. Deze ronde vulkanen lenen zich uitstekend voor onvergetelijke wandelingen met als decor een keus en keur aan zeldzame flora en fauna. Hier vind je  bijvoorbeeld gemzen, moeflons en slechtvalken, en qua planten gedijen ligularia (een erfenis uit de ijstijd) en de ronde zonnedauw hier goed.
Dit laatste exemplaar - met een hoogte van 10 tot 15 cm - voedt zich met insecten. Van origine is het geen vleeseter, maar is dat geworden om het gebrek aan stikstof in de veenderijen te compenseren. Een interessant voorbeeld van het aanpassen aan het veranderende leefmilieu. Door zijn zeldzame voorkomen wordt deze plant zelfs op nationaal niveau beschermd.

wandelen auvergne

Gemzen op de vulkanen van Auvergne | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne |

Rondje om het meer

Bij Besse-et-Saint-Anastaise ligt Lac Pavin. Een perfect rond en diep (zo'n 95 meter) kratermeer met helderblauw water. Na de uitbarsting - vele eeuwen geleden - is de krater volgelopen met water. In dit meer en in de omgeving er omheen is een compleet ecosysteem ontstaan waar je kunt wandelen door de bossen, of - om het geheel juist vanuit een ander perspectief te bekijken - in een kleine roeiboot het meer verkennen.
Een mooie, intensieve route leidt je rondom het meer en biedt prachtige uitzichtpunten op de hoge hellingen. De rustige variant, zonder hoogteverschillen voor een ontspannen wandeling, vind je hier.

Het helderblauwe water van het Lac Pavin | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne |

Het helderblauwe water van het Lac Pavin | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne |

Lees ook:  Wandel door deze natuurgebieden...op Google

"Avec des mains!" op de Brèche de Roland

De Puy Mary, een ander fraai exemplaar uit de vulkaancollectie, biedt ook de nodige uitdaging voor de doorgewinterde wandelaar. In je gids zul je een van de wandelpassages waarschijnlijk aangeduid zien staan met een tot de verbeelding sprekende gevarendriehoek en een tekst die uitlegt dat de Brèche de Roland op deze route niet van het kaliber 'zondagochtendwandeling' is, plus dat je zeer waarschijnlijk je handen nodig hebt om deze afdaling en daaropvolgende klim te volbrengen.
Laat het je er vooral niet van weerhouden, want boven op de Puy Mary doet het uitzicht op de zeven door gletsjers gevormde valleien je de angstvallige momenten subiet vergeten. Deze en andere mooie wandelroutes over de vulkanen vind je hier.

Zicht op de Brèche de Roland vanaf de Puy Mary | Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne |

Zicht op de Brèche de Roland vanaf de Puy Mary | Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne |

Slapen in een houten lodge of traditionele Auberge

Prettig aan zoveel wandelen en buitenlucht is dat je waarschijnlijk slaapt als een marmot. In het vulkaangebied van Auvergne zijn voornamelijk kleinschalige en traditionele accomodaties te vinden, veelal in dromerige authentieke dorpjes of midden in de natuur. Bij het Domaine de Lac Chambon - pal aan het meer en gebouwd vanuit de filosofie van ecotoerisme - heb je naast de camping en hotel de mogelijkheid om in een van de houten lodgehutten (mét houten bad!) of ecohuisjes te slapen.

Wandelen vulkanen Auvergne

Links: Auberge du Fondain | Daarnaast: Het houten cabins van Domain de Lac Chambon, inclusief houten bad


Of beproef je geluk en nachtrust bij de Auberge du Fondain, een traditioneel hotel met warm ingerichte kamers en een sauna en hottub in de buitenlucht om je benen welverdiend te laten bijkomen na een tochtje over de vulkanen. Desgewenst kun je hier zo aanschuiven voor een heerlijk diner bij het haardvuur. La vie est belle...
Op de website van Auvergne vind je meer informatie over deze en andere charmante hotels, chambres d’hote en wandelroutes in het vulkaangebied. Vliegmaatschappij Hop! brengt je in 1,5 uur naar het hart van deze prachtige streek in Frankrijk. Allez!
Uitzicht op de chaine des puys | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne

Uitzicht op de chaine des puys | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne


Wandelen op de vulkanen van Auvergne

Salers koeien in het vulkaanlandschap | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne |


Wandelen op de vulkanen van Auvergne

Chaine des puys | Beeld: Comité Régional de Développement Touristique d’Auvergne |


 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down