Waarom soep de beste remedie is voor (bijna) alles!

12 december 2016
563
soep remedie

Kippensoep. Wie kreeg (of krijgt?) het niet voorgeschoteld als je ziek bent? Zo ook in China, Israël en Costa Rica. In Ecuador is soep bij de lunch onmisbaar na een ochtend hard werken. In Polen hechten ze aan samen zurek soep eten met Pasen. In Spanje bestaan meer soorten soep dan dagen in het jaar. En in ons kikkerlandje hoor je erwtensoep te eten in de winter. Hoe word je anders warm na het schaatsen? Soep is de beste remedie voor (bijna) alles.

Soep bestaat al eeuwen

Wat is soep? Soep is eigenlijk niet meer dan een pan kokend water met groenten en eventueel vlees. Dat konden ze in de prehistorie makkelijk klaarmaken. Een grote zwarte ketel boven een vuurtje en pruttelen maar. Vanaf de Middeleeuwen zijn er soeprecepten bekend en uit vertalingen blijkt dat ze de woorden sop, sope, sap en zope gebruikten voor alles wat vloeibaar was.

Of het nu om saus, kooknat, of jus ging, de woorden lijken afgeleid van het woord soep. Ook onze erwtensoep lijkt zijn oorsprong te hebben in de Middeleeuwen, er staat een recept in het oudste bekende kookboek uit de 15e eeuw: ‘Een notabel boecxken van cokerijen’.

Kippensoep werkt echt

De dampende kop kippensoep voor je grieperige neus is geen placebo. In kippensoep zit namelijk het stofje carnosine dat je immuunsysteem helpt om van de griep en verkoudheid af te komen. In de volksmond heet kippensoep daarom ook wel 'Joodse penicilline'.

Onderzoekers van de Universiteit van Nebraska ontdekten dat dit aminozuur lichaamseigen en onmisbaar is. Zo remt het bijvoorbeeld ook glycatie af, een verandering van de celstructuur die met veroudering samenhangt.

Lees ook:  Help, mijn hond is zwanger!

Voor nieuwe energie

Als je bij Spanje alleen aan gazpacho denkt moet je er echt eens naartoe. Potajes zijn dikke soepen met linzen, bonen en kikkererwten, dagelijkse kost voor boeren en schaapherders. De beste manier om het warm te krijgen na een ochtend buiten werken. Is het feest, dan gaat er ham, chorizo en bloedworst in.

De Ecuadoraan wil eerst soep voor de lunch, anders heeft hij niet gegeten. Het geeft de dag weer kleur en energie, zo’n dampend bord met warme vloeistof. Hard gewerkt, geschaatst of gewandeld in de sneeuw? De Spaanstaligen in de wereld laten je zien dat soep niet alleen verwarmend is, maar ook aansterkend is en energie geeft.

Soep schept een band

De fanesca, in de vorm van soep of stoofpot, eten ze in Ecuador met Pasen. Je proeft dan niet alleen een overheerlijk maal, maar ook een bord vol aan traditie. In Polen eten ze zurek met Pasen, maar niet alleen dan. Het schijnt namelijk ook de ultieme katersoep te zijn.

Zurek spreek je uit als ‘zjoerek’ en het is inderdaad een licht zuur smakende soep, met een zacht romig accent. De basis bestaat uit stevig oud brood dat je 48 uur laten weken in water. Het gaat stinken en dat is precies de bedoeling. De rest van de soep bestaat uit spek, worst, aardappelen, wat groenten, knoflook, en kruiden - heerlijk!

Herinneringen en verhalen

Er kleven ook altijd veel verhalen en herinneringen aan favoriete soepen. Recepten van (groot)moeders die werden doorgegeven, soepen die per ongeluk zijn het levenslicht zagen of bepaalde gewoontes die ontstonden. Zo maakte mijn moeder vaak tomatensoep uit blik waar we eigen gehaktballetjes aan toevoegden. Die mocht ik maken en heel voorzichtig in de pan soep laten vallen, anders ging het spetteren.

Lees ook:  Met de auto naar Londen. Wij delen onze tips

Mijn broer wilde liever de balletjes uit het blik en ik de zelfgemaakte. Zo hadden we elke keer als we tomatensoep aten een levendige ruilhandel aan tafel. Fijne momenten om aan terug te denken als ik zelf een pan op tafel zet.

Reinigen met soep

Soep is eigenlijk de warme variant van de groene smoothie. Net zo reinigend, maar dan warm. Smoothies zijn lekker voor in de lente en de zomer. Je blendert een hoop rauwe groenten, fruit en kruiden door elkaar en je maakt de lekkerste en gezondste sappen om je lichaam te reinigen: alle vezels, vitaminen en mineralen geven je lichaam een oppepper waardoor je afvalstoffen beter afvoert. Lekker, maar in de winter een beetje koud en heftig voor je spijsvertering.

Liever een soepje, want dat blijkt dus goed voor (bijna) alles: het maakt je warm, geeft energie, is goed voor je sociale contacten, maakt je blij en frist je geheugen op met leuke herinneringen. Voor mooie soepremedies of -herinneringen houden we ons aanbevolen!

[hr]

Anna Maria van den Berg gelooft dat groen leven voor iedereen is. Je verbinden met de natuur en dat op je eigen manier doen is genoeg. Ze houdt van praktisch en van kleine stappen zetten. Ze is auteur van het boek ‘Groen leven doet je goed’, geeft workshops, wandelt en noemt zichzelf het liefst een groene inspirator. Meer info vind je op www.natuureninspiratie.nl

Foto: Pinterest

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down