Waarom Scandinavisch design zo geliefd is

10 december 2020
570
Scandinavisch design

Het is een van de meest geliefde interieurstijlen en dat is eigenlijk heel begrijpelijk. Scandinavisch design is namelijk niet alleen gericht op stijl maar ook op functionaliteit én betaalbaarheid.

De oorsprong van Scandinavisch design

De grondslag van Scandinavisch design ligt in de jaren 30 van de vorige eeuw. Een van de mijlpalen die de designstroming haar bekendheid heeft gegeven, is een tentoonstelling in Kopenhagen waarbij ontwerpen werden getoond uit heel Scandinavië. De tentoonstelling droeg de naam ‘Scandinavian Design’, met als boodschap de eenvoud van het leven. De tentoonstelling reisde door diverse landen, waaronder ook de Verenigde Staten. Het concept sloeg aan en de Scandinavische stijl begon aan een opmars.

Scandinavisch design

© Minh Pham/Unsplash

De basis van Scandinavisch design is gelegd door beroemde ontwerpers als Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Borge Mogensen en Verner Panton. Tegenwoordig zijn de grootste merken die onder de Scandinavische stijl vallen onder andere het Deense Hay, Normann Copenhagen en Muuto, waarvan je wereldwijd meubels en interieuraccessoires kunt kopen.

Kenmerken van Scandinavisch design

Scandinavisch design heeft een zeer herkenbare stijl, waarbij minimalisme en functionaliteit bepalend zijn. De filosofie is om van alledaagse items de stijl en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Typerend zijn de lichte kleuren; iets wat voortkomt uit het verlangen naar licht tijdens de vele donkere dagen in de noordelijk gelegen landen. Ook de strakke lijnen en het gebruik van veelal natuurlijke materialen zijn bepalend. Het geeft de ontwerpen warmte en reflecteert de natuur als de belangrijkste inspiratiebron van de ontwerpers.

Scandinavisch design

© Minh Pham/Unsplash

Lees ook:  7 tips voor een soepele verhuizing

Scandinavisch design

© Jean Philippe Delberghe/Unsplash

Betaalbaar design voor iedereen

Opvallend aan Scandinavisch design is de betaalbaarheid ervan. De oorsprong van deze gedachte stamt uit de sociale democratie die na de Tweede Wereldoorlog ontstond. Ontwerpen uit Scandinavië moesten toegankelijk zijn voor iedereen. Juist door de nadruk op eenvoud, functionaliteit en de betaalbare prijzen, kon het uitgroeien tot de populaire en tijdloze interieurstijl zoals we die nu kennen. Met huidige trends als duurzaamheid en ontspullen zal de populariteit ervan naar verwachting alleen maar verder toenemen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down