Waarom bekende schrijvers een dagboek bijhouden

4 juni 2016
589

Het bijhouden van een dagboek is een gebruik dat ons – beter dan wat dan ook – de kunst van de eenzaamheid leert: hoe we alleen kunnen zijn, de dingen bewust kunnen ervaren en in contact kunnen staan met ons innerlijke leven. Veel van de grootste schrijvers hielden dan ook een dagboek bij. Het is niet alleen ontzettend interessant om te weten wat de inhoud van die dagboeken was, maar ook waarom ze de moeite namen om er een bij te houden. Daarom zetten wij hieronder de visies van enkele bekende schrijvers uiteen over deze persoonlijke schrijfkunst.

Passies, prioriteiten en creativiteit

Volgens de Franse schrijfster Anaïs Nin was een dagboek niet alleen van onschatbare waarde om te leren schrijven, maar ook om te ontdekken wat haar passies en prioriteiten waren, waar de oorsprong ligt voor alles wat met creativiteit te maken heeft:

[quote text_size="small"]

Door het bijhouden van een dagboek heb ik geleerd hoe ik momenten op een levendige manier kon vastleggen en dat de basiselementen voor het schrijven van een goede tekst ongekunsteldheid en spontaniteit zijn. Dit bereikte ik door in mijn dagboek alleen over dingen te schrijven die mij werkelijk interesseerden en op basis van het gevoel dat op dat moment het sterkst aanwezig was. Improvisatie, vrije associatie en onderdanigheid aan mijn stemming en impulsen genereerde eindeloos veel beelden en beschrijvingen, waar ik op ieder moment inspiratie uit op kon diepen.

[/quote]

Ongefilterde gedachten

Virginia Woolf vertelde dat de waarde van een dagboek ligt in de ongefilterdheid van onze gedachten, die vaak in het formele schrijven door onszelf gecensureerd worden. Door het schrijven van dingen die niemand anders leest, doen de blunders er niet toe. En die worden veel gemaakt in een dagboek, omdat er geschreven wordt zonder zaken te overdenken. Dit leidt tot zowel verschrikkelijk slecht verwoorde gedachten, maar ook enkele diamanten. Bovendien, vindt ze, slaat het bijhouden van een dagboek een brug tussen de persoon die we in het verleden waren, in het heden zijn en in de toekomst zullen worden.

Lees ook:  Prachtige borduurkunst in grote collages van textiel

(Her)ontdekking

Volgens André Gide, Frans schrijver en Nobelprijs winnaar, is een dagboek vooral ontzettend belangrijk om jezelf te (her)ontdekken. Het zorgt ervoor dat je de wirwar aan gedachten in je hersenen op een rijtje kunt zetten, wat vooral erg interessant is wanneer hier een goed idee uit voorkomt, in de overgang naar een nieuwe levensfase of wanneer men het gevoel heeft dat hij dood gaat:

[quote text_size="small"]

Een dagboek is handig tijdens bewuste, opzettelijke, en pijnlijke spirituele evoluties. Dan wil je weten hoe je ervoor staat…

[/quote]

Interessant voor de toekomst

De gedachten van Anne Frank zullen wellicht de gedachten van velen zijn wanneer zij overwegen een dagboek bij te gaan houden. Met deze woorden heeft ze de harten van velen geraakt:

[quote text_size="small"]

Schrijven in een dagboek is een vreemde ervaring voor iemand zoals ik. Niet alleen omdat ik nog nooit eerder iets heb geschreven, maar ook omdat het mij lijkt dat later noch ik noch iemand anders geïnteresseerd zal zijn in de mijmeringen van een dertienjarig schoolmeisje.

[/quote]

Alternatieve werkelijkheid

De Amerikaanse schrijfster en essayist Susan Sontag zag haar dagboek niet slechts als een ‘vertrouweling die doof, dom en analfabeet is’ aan wie ze haar ziel kon blootleggen, maar als een manier om zichzelf te scheppen en een alternatief te leveren op wat er zich werkelijk dagelijks afspeelde. "Want de dingen die we tegen mensen zeggen en onze acties naar die persoon toe, zijn soms anders dan wat we werkelijk over hen denken."

Quotes van beroemde auteurs over dagboeken:

“Ik reis nooit zonder mijn dagboek. Je moet altijd iets sensationeels bij je hebben om te lezen in de trein.” – Oscar Wilde.

Lees ook:  7 inspiratietips voor je innerlijke kunstenaar

“Als je wilt schrijven, moet je een eerlijk en privé dagboek bijhouden dat niemand zal lezen; niemand behalve u” -  Madeleine L’Engle.

“Een dagboek is een ideale methode om luiheid en gebrek aan observatie af te straffen” - W.H. Auden.

Door mijn ervaringen vast te leggen, leef ik mijn leven twee keer. Het verleden komt bij me terug. De toekomst is altijd bij me” - Eugène Delacroix.

Via Brainpickings

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down