Prachtige illustraties geven een modetijdlijn van 1784 tot 1970

20 augustus 2017
5941

Niets is zo grillig als mode. De mode-industrie is een dynamische wereld en er verandert veel. Zeker wat vrouwenmode betreft. Wat vandaag in is, kan met twee maanden weer uit zijn. Het is vaak leuk om terug te kijken naar vroegere jaren en wat we toen droegen (minirokken! jumpsuits! paardrijbroeken!)

Onderstaande prenten geven een prachtige modetijdlijn weer vanaf 1784 tot en met 1970. Het is niet helemaal duidelijk waarom de tijdlijn zo specifiek in 1784 begint en in 1970 eindigt - een gemiddelde Butterickcatalogus staat namelijk nog steeds vol met deze illustraties. Maar leuk is dat in deze tijdslijn een tekening voor ieder jaar staat van deze periode. Zo zie je hoe de mode enerzijds steeds sneller verandert (voor het verschil tussen 1792 en 1793 moeten we heel goed kijken..) en hoe door de decennia heen ook de positie van de vrouw wordt gereflecteerd in de verschillende mode-stijlen.

Eind 18e eeuw

Met mode-illustraties konden ontwerpers een blik vooruit geven op het eindresultaat en laten zien welke kleuren en materialen zij zouden gebruiken. We zien hier hoe de mode vanaf eind 18e eeuw per jaar veranderde voor de vrouw. Waar in de jaren 1780 bijvoorbeeld lange jurken, hoepelrokken en grote hoofddeksels het straatbeeld vulden, werden deze eind jaren 1790 ingeruild voor rokken zonder hoepel en meer ingetogen hoeden.

De 19e eeuw

Begin 19e eeuw gingen de vrouwen nog steeds deftig gekleed door het leven. De jurken kwamen nog steeds tot aan de enkels, maar de tailles werden smaller en de schouders bloter. Vanaf 1833 zien we de rokken weer breder worden. Er werd gewerkt met verschillende lagen, strikken en enorme hoepels.

Lees ook:  Kantoorkleding

Vanaf 1875 worden de rokken weer smaller en zijn de jurken meer in verhouding met het lichaam, maar in de jaren '90 van de 19e eeuw zijn gepofte schouders de rage. We zien vervolgens een verschuiving plaatsvinden vanaf het jaar 1916, toen de rokken van de vrouwen werden ingekort tot net boven de enkels (een hele revolutie).

De 20e eeuw

In de jaren die daarop volgden werd meer gebruik gemaakt van prints en variatie in de outfit. Waar een vrouw eerst nog een hele grote jurk droeg met strak ingeregen korset bestond de kledij nu ook uit een losse rok met blouse en blazer.

Vanaf eind jaren '30 kwamen de rokken en jurken op kniehoogte en zette de trend van prints en kleuren door. Het verhaal eindigt in 1970, waar de rok werd aangevuld met een broek met wijde pijpen en bijpassend tuniek.

De tekeningen schetsen een mooi tijdsbeeld van vrouwenmode van de laatste twee eeuwen. Jammer genoeg gaat het in deze illustraties niet verder dan 1970, maar vanaf dat punt kunnen we zeggen: gelukkig hebben we de foto's nog!

Fashion history 1

Fashion history 2

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je nog meer over vintage mode lezen? Eerder schreven wij een artikel over een website waar je meer dan 83.500 gratis (!) vintage naaipatronen kunt vinden.

mymodernmet.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down