Voormalige Nationale Bibliotheek van Frankrijk heropent na renovatie van 10 jaar

9 februari 2017
651

Na een verbouwing die meer dan 10 jaar duurde, is de voormalige Nationale Bibliotheek van Frankrijk aan de Rue de Richelieu heropend. 

Het architectenbureu Gardin en Brégal hadden de schone taak toebedeeld gekregen om dit historische complex opnieuw tot leven te brengen. Van de Collecties en Leeskamers van het Manuscripten departement tot de Kaartenafdeling en het Medailles- en Antiquiteitenbureau: de renovatie moest eer aan de diversiteit en geschiedenis doen, maak ook plaats maken voor moderne noodzakelijkheden zoals liften.

Gedurende de jaren waren er in het gebouw steeds meer hoekjes, kantoortjes en aparte kamertjes gebouwd. Dit doolhof werd grotendeels verwijderd zodat je als bezoeker echt het gebouw zelf weer kunt zien. Doordat het gebouw al zolang bestaat (sinds 1860) hebben er vele architecten aan gewerkt, ieder vanuit de context van een specifieke periode in de tijd. Dat maakte het voor de architecten die zich er anno 2016 aan waagden extra uitdagend en interssant om al die stijlen eer aan te doen.

Vooral de grote leeszaal (foto hierboven) nodigt uit om je dagenlang in alle rust te verdiepen in allerhande kennis. De foto's laten duidelijk de combinatie tussen historie en moderne vernieuwing zien. Interessant om te bedenken hoe de architecten van de toekomst over pak 'm beet 100 jaar hier naar zullen kijken...!

Oud ontmoet nieuw in deze gerenoveerde kleine zaal (en zoals je ziet staan ook nog niet alle boeken op hun plek..)

richelieu parijs2

De lobby, strak uitgevoerd in wit met een originele vloer en muurdecoratie

richelieu parijs3

Het boekendepot

richelieu parijs4

Deze plek wordt ingericht als meetingkamer

richelieu parijs5

De glazen galerij verbindt de twee vleugels

richelieu parijs6 richelieu parijs7

Via My Modern Met

 

Lees ook:  Wooninspiratie voor 2023 (en in de toekomst)

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down