
Als je net zoals ons gek bent op vlinders, dan zul je veel plezier hebben in het lezen van dit artikel. Vlinders leven van nectar uit bloemen en hebben in vergelijking met andere dieren een zeer korte levensduur. Van het oranjetipje zul je het minste van genieten, die leeft maar ongeveer tien dagen. Niet echt een vlinder die je als huisdier wilt geven. Sommige vlinders leven een aantal maanden. Dezelfde citroenvlinder, kleine vos of dagpauwoog kan je zeker een paar maanden tegenkomen. De vlindertijd begint in het voorjaar, om precies te zijn van vrijdag 20 maart tot zaterdag 20 juni. Let op dit is in Nederland het geval, onze buren op het zuidelijk halfrond zitten dan in het tegenovergestelde periode. Bij hun is het namelijk winter als het bij ons zomer is. Aan het begin van het voorjaar zul je waarschijnlijk als eerste de dagpauwoog, kleine vos en citroenvlinder zien. Dit zijn de vroege vogels onder de vlinders.
Hoe herken je de verschillende soorten vlinders in Nederland?
In totaal zijn er 58 soorten vlinders in Nederland, helaas zien we deze niet zo snel in onze tuin. Gemiddeld zullen we ongeveer vijf tot tien soorten vlinders in onze tuin spotten. We zullen de zes meest voorkomende tuinvlinders beschrijven. Zo kun je deze prachtige verschijningen herkennen!
De kleine vos in je tuin
Deze vlinder komt veel voor in heel Nederland en zal je ook als een van de eerste vlinders spotten van het vlinderseizoen. De vleugel is aan de bovenkant roodbruin. Langs de rand van de voorvleugels zie je zwarte en lichte vlekken. Het kan zijn dat je deze vlinder over het hoofd ziet op sommige momenten, dit komt omdat de zijkant van de vlinder erg donker is. De rupsen kan je aantrekken door brandnetel te plaatsen, de blad daarvan is het voedsel wat ze uitsluitend eten.
Klein koolwitje op een distel.
Deze vlinder kun je in vier verschillende soorten aantreffen: de klein koolwitje, de groot koolwitje, het klein geaderd witje en het scheefbloemwitje. Ze hebben een overeenkomst, ze zijn allemaal schitterend wit van kleur. Je kan ze van elkaar onderscheiden door de hoeveelheid zwart op de vleugels. Het klein koolwitje heeft veel minder zwart op zijn vleugels, dan de groot koolwitje. Het klein geaderd witje heeft grijze strepen op zijn vleugel aders. Een scheefbloemwitje zul je onder andere herkennen aan zijn vleugelpunt die afgerond is. Wil jij deze mooie witte vlinders aantrekken? Laat je tuin dan niet ruiken naar salie en pepermunt, daar houden ze niet van namelijk.
Het oranjetipje zie je rond Koningsdag in de tuin.
Ben je gek op de kleur oranje? Dan zal je gek zijn op deze vlinder, wel alleen het mannetje, die heeft namelijk oranje vleugeltippen. Het vrouwtje is helemaal wit, je ziet vaker dat de mannetjes in de dierenwereld mooier zijn, zo trekken ze de vrouwtjes aan. De vlinders vliegen in april en mei, ze blijven wel erg lang in hun pop zitten, maar liefst negen maanden! Wil je deze vlinders aantrekken naar je tuin, dan zul je de pinksterbloem en look-zonder-look moeten plaatsen. Ook eten ze van de judaspenning en damastbloem.
De bekende citroenvlinder.
Deze naam heeft deze mooie vlinder te danken door zijn mannelijke geslacht, die is namelijk citroengeel. Het vrouwtje is lichtgroen, meer een limoen kleurtje dus. Deze vlinders zijn er zeer vroeg bij, ze vliegen vaak al rond als de nachtvorst nog maar net verdwenen is. De rupsen lusten uitsluitend het blad van de sporkehout en wegedoorn.
Een koninginnenpage op duifkruid.
Wat een schitterende vlinder is dit, met een spanwijdte van 5 tot 7,5 centimeter een van de grootste die je in Nederland tegenkomt. Wat wij vooral zo mooi vinden aan deze vlinder, is zijn ondervleugels die een soort staartje vormen. Schitterend niet?
Om deze vlinder aan te trekken heb je peen en andere schermbloemige nodig, denk hierbij aan pastinaak en venkel.
De atalanta vlinder
Deze vlinder is al meteen zeer makkelijk te onderscheiden van de rest. Dit komt omdat de vlinder zwart is, twee rode banen op zijn vleugels heeft en bovenaan witte vlekken. Je treft deze vlinder vaak op bloeiende bloemen, de rupsen worden op de grote brandnetel gelegd. Helaas bevindt deze plant zich alleen in Zuid-Europa. Vandaar dat je alleen de grote vlinders kan aantrekken met bloeiende bloemen.
De mooiste vlinders gewoon in je eigen tuin
Nu je ze kunt herkennen, is het natuurlijk geweldig als je de vlinders in Nederland naar je eigen tuin kan lokken. Hier een paar tips om de kans te vergroten dat je de mooiste vlinders in Nederland gewoon in je eigen tuin mag herkennen en bewonderen:
- Plaats vlinderhuisjes, deze huisjes vul je met verdorde blaadjes en hang je op een beschutte plek. Op die manier kan een vlinder daar overwinteren.
- Plant in september bloemen, dan zul je de vlinders aantrekken die bij jou in de tuin zullen overwinteren. Denk hierbij aan struikveronica, lavendel, aster of hemelsleutel.
- Vlinders overwinteren, haal dus niet te snel je verdorde planten weg. Doe dit pas als het voorjaar in volle gang is, je wilt niet een slapende vlinder wegdoen.
- Zorg ervoor dat je planten goed in de zon groeien, daar houden vlinders van.