Grootste verzameling afval krijgt tweede leven als kleurrijke straatkunst

15 januari 2018
386

Twee keer eerder schreven we al over Artur Bordalo, de man die onophoudelijk nieuw leven weet te blazen in weggegooide voorwerpen. Zo lieten we in dit artikel zien dat deze Portugese kunstenaar met zijn levensgrote driedimensionale sculpturen ons bewust probeert te maken van de hoeveelheid afval die wij gezamenlijk produceren. 

Grootste verzameling kleurrijk afval

Artur heeft nu de deuren geopend van zijn meest omvangrijke verzameling straatkunst tot op heden. Een leegstaand warenhuis is omgetoverd tot solovoorstelling van zijn kleurrijke dier sculpturen volledig gemaakt uit materiaal wat inmiddels zijn handelsmerk is geworden: afval. De titel van zijn soloshow: Attero, wat Latijns is voor verspilling.

"Afval" is een abstracte definitie. Wat door de één weggegooid wordt is voor de ander van onschatbare waarde. Ik creëer, verzamel, hergebruik en ontwikkel nieuwe ideeën met materialen die door de maatschappij afgedankt zijn

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Bordalo - uitgelicht 2

Een duidelijke boodschap

Voor de tientallen kleurrijke sculpturen gebruikte Artur lokaal geproduceerd afval zoals plastic, bouwmaterialen, auto onderdelen en ander rondslingerend straatvuil. De keuze voor dieren als onderwerp van zijn sculptuurkunst is ook niet zonder reden, hij biedt hiermee een stem aan hen die het meest kwetsbaar zijn voor de effecten van onze huidige wegwerpeconomie. Bekijk zijn Instagram en Facebook voor al zijn kleurrijke werk.

Beschadigde bumpers, verbrande autobanden en blikjes zijn slechts een aantal van de voorwerpen die je herkent in de details van Arturs werk

Bordalo - 1

Bordalo - 1a

Bordalo - 2

BOrdalo - 3

Bordalo - 4

Bordalo - 10

Bordalo - 12

Bordalo - 11

Bordalo - uitgelicht

Bordalo - uitgelicht 2

Naast zijn welbekende levensgrote sculpturen heeft Artur voor Attero ook subtieler werk geëxposeerd

Bordalo - 8

Bordalo - 5

Bordalo - 6

Bordalo - 7

Ook deze kunstenaar wil met zijn werk een langere levensduur geven aan afgedankt materiaal. Oud zilverwerk krijgt een tweede leven in de vorm van prachtige vogelsculpturen. Heel bijzonder hoe je de restanten van antiek bestek terugziet in de ogen, staart en veren van vogels die zo lijken weg te kunnen vliegen.

Lees ook:  Het oog van de fotograaf | Finalisten Smithsonian fotowedstrijd

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings