De stijl van Ans Markus: "Ik stap rustig met een lange avondjurk op de fiets voor een première"

4 januari 2017
434
ans Markus

Misja B. fotografeert mannen en vrouwen met een gedurfde, eigen stijl. Elke week laten we de mooiste exemplaren uit haar omvangrijke collectie zien op Paradijsvogels Magazine. Deze keer: Ans Markus!

Kunstenares Ans Markus stond al eerder voor de lens van Misja B.: tijdens toevallige ontmoetingen op de Noordermarkt of bij de fashion Week. Misja B. wilde haar graag nog eens op de foto zetten, ook om meer te weten te komen over haar bijzondere kledingstijl. Ze reist af naar het huis van Ans Markus, op het Prinseneiland in Amsterdam.

Spieken in de kledingkast van Ans Markus

Misja mag een kijkje nemen in de kledingkast van Ans. "Het blijkt dus geen kast, maar een hele etage! Rekken vol met kleding in allerlei kleuren," vertelt Misja op haar blog. "Heel veel schoenen, tassen en sieraden. Ik kijk m’n ogen uit."

Toen ik 50 werd had ik het gevoel dat ik net begon, 60 worden was ook nog steeds leuk, maar 70 is toch gevoelsmatig een heel ander getal

Ans vertelt aan Misja: “Ja, het is veel. Ik doe namelijk nooit iets weg. Maar ik heb me voorgenomen om volgend jaar, als ik 70 word, eens te gaan selecteren wat ik wil houden en wat weg mag. Misschien kan ik met sommige kledingstukken anderen een plezier doen.

Toen ik 50 werd had ik het gevoel dat ik net begon, 60 worden was ook nog steeds leuk, maar 70 is toch gevoelsmatig een heel ander getal. Alhoewel ik, als m’n gezondheid goed blijft, zo lang mogelijk wil blijven werken. Maar het lijkt me een goed moment om m’n garderobe wat te gaan ‘schonen’.”

Ik kan ook rustig met een lange avondjurk op de fiets stappen om naar een première in Carré te gaan. Dat kan, in Amsterdam in ieder geval, heel goed

Gevraagd naar wat volgens haar de mooiste mode is vertelt ze over Balenciaga: "Mooie belijning en qua vorm heel sterk. Zonder al teveel toeters en bellen, die simpele lijnen ga ik steeds meer waarderen. Ik heb één jurk van hem. Gemaakt van zwarte, iets glanzende stof. Met een lichte queue aan de achterkant."

Lees ook:  6 groene dingen die je leven leuker maken

Lievelingsrok

Haar lievelingskledingstuk is echter een rok, in rood en met zwarte organza, ontworpen door Yohji Yamamoto. "Van achter is het een soort broekrok en, niet onbelangrijk, er zitten zakken in. Deze rok heb ik jaren geleden gekocht bij (destijds) Reflections. Verder heb ik van Chanel een jasje en ontwerpen van Dior en Dolce&Gabana. Soms ook tweedehands gekocht. Dat zijn allemaal kledingstukken die ik bij bepaalde gelegenheden draag.”

ans-markus-misja-b2

De lievelingsrok in rood met zwarte organza.

Ans gaat graag op de fiets door de stad, zelfs naar een premiere: "dat bepaalt toch ook voor een deel mijn kledingkeuzes. Strakke rokjes zijn dan niet zo handig. Alhoewel ik ook rustig met een lange avondjurk op de fiets stap om naar een première in Carré te gaan. Dat kan, in Amsterdam in ieder geval, heel goed."

42 kledingstukken met panterprint

Voor het boek Dit boek gaat niet over mode’ werden onlangs alle items in haar kledingkast geteld. "Het totale aantal is 1430 stuks. Waaronder 250 jurken, 50 zwart/wit gestreepte truitjes, 142 leren items en 42 kledingstukken met een panterprint.”

Er was vroeger niet veel geld, maar wel zelfgemaakte jurkjes!

Met zo'n indrukwekkende kledingvoorraad winkelt Ans Markus de laatste jaren eigenlijk nauwelijks meer. "Het enige waar ik elke maandagochtend naartoe ga is de Noordermarkt. Dat is geen winkelen, ik noem dat schatzoeken. Daar geniet ik iedere keer weer van. Heerlijk snuffelen of ik nog iets moois vind."

ans Markus

"Of iets waar ik nog iets aan kan veranderen en er op die manier m’n eigen draai aan kan geven. Of bij een kleine beschadiging er zelf een corsage bij kan maken. Ik deins er ook niet voor terug om de schaar te zetten in een couture jurk. Zodat ik er iets heel anders van kan maken. Ik vind het heerlijk om op die manier zelf iets te creëren. Als ik niet was gaan schilderen, was ik waarschijnlijk in de fashion wereld beland.”

Lees ook:  Ouder worden met stijl | Inspiratie

Zelfgemaakte jurkjes

Als jong meisje was Ans al gek op mooie kleding, ook haar moeder hield er van om haar mooi aan te kleden. "Ik herinner me dat ik voor Kerst, Pasen en Pinksteren altijd iets nieuws kreeg. Er was niet veel geld, maar wel zelfgemaakte jurkjes. Dus ik heb het wel van huis uit meegekregen. Heel lang heb ik overigens gedacht dat je innerlijk het belangrijkste was en je je niet zo met uiterlijkheden mocht bezig houden. Daar heb ik nu geen last meer van, ik mag er goed uitzien van mezelf en genieten van mooie kleding. "

ans-markus-misja-b5

ans-markus-misja-b3

ans-markus-misja-b7

Alle foto's door Misja B.

[hr]

Fotografe en blogger Misja B. (1952) kun je uittekenen in een streepjesshirt, Francis Kleinbril en fotocamera. Op straat - van Amsterdam tot Kopenhagen en Parijs - fotografeert ze iets oudere hippe mannen en vrouwen dit een gedurfde, eigen stijl hebben. Ze ontfutselt hun modegeheimen en deelt deze op haar blog, samen met de mooiste mode-adresjes en de beste tips uit haar zwarte boekje. Van Vogue tot vintage: hier vind je inspiratie om je eigen stijl (opnieuw) uit te vinden!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings