Zo vouw je duizend origami kraanvogels

20 december 2015
1612
origami kraanvogel

Origami is het vouwen van een blaadje papier naar een mooi onderwerp. Origami betekent letterlijk “papier vouwen”. Origami is honderden jaren geleden enorm populair geworden en heeft zich vanuit daar verspreidt over de hele wereld. In Nederland wordt het dan ook door heel veel kinderen, maar ook volwassene nog steeds veel gedaan. Het ziet eruit als een kunstwerk en het lijkt daarom ook heel lastig. Maar dat is het helemaal niet! Ben jij nieuwsgierig hoe jij zo een kraanvogel vouwt? Je leest er alles over in deze blog!
 

De geschiedenis van origami

Tijdens het maken van zijde werd er rond 400 na Chr. in China ontdekt dat halverwege het proces een bruikbaar materiaal ontstond. Dit bruikbaar materiaal was papier. In die tijd werd er nog niet op papier geschreven maar werd ermee gevouwen. Het papier werd dan ook op verschillende manieren in elkaar gevlochten en aan tempels opgehangen. Dit werd later door Japan overgenomen. In Japan werd het papier gebruikt bij feesten en erediensten waarmee tempels en schrijnen werden versierd. De eerste vouwsels waren eenvoudig maar gaandeweg werden er steeds meer technieken bedacht en ontstond er een vouw-cultuur. Honderden jaren later is het nog steeds actief en is er zelfs een Origami Sociëteit in Nederland die cursussen aanbiedt en origami-weekenden organiseert.
 

De verschillende vormen van origami

We kennen allemaal wel de origami kraanvogel. Origami vouwen gaat alleen verder dan dat. Er zijn namelijk nog 8 verschillende soorten origami van elkaar te onderscheiden. Hieronder vertellen we je er meer over.

Lees ook:  Origami dieren uit slechts één vel papier

Stilleven origami

Dit is de bekendste origami soort. Het is, zoals de naam het al zegt, het nabootsen van stilleven. Deze zie je het meest en zul je ook meteen herkennen.

Action origami

Dit is een vorm van origami waarbij er letterlijk beweging wordt gemaakt in het vouwwerk. De beweging kan bijvoorbeeld door eraan te trekken of te blazen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het vliegtuigje dat we vroeger allemaal wel eens gevouwen hebben.

Modulair origami

Een modulaire origami zijn meerdere figuren of vouwwerken die samen een kunstwerk vormen. Een voorbeeld hiervan is de senbazuru, dit zijn aan elkaar gevouwen kraanvogels.

Stripvouwen

Dit is een vorm van origami dat er driedimensionaal uitziet. De bekendste voorbeelden zijn de Moravian Ster of de Chinese Geluksster.

Kirigami

Dit is een vorm van origami waarbij, in tegenstelling tot de rest, wel mag worden gevouwen of gesneden.

Nat vouwen orgami

Bij deze vorm van origami gaat het erom dat er zo min mogelijk vouwen in het papier zichtbaar blijven. Dit gebeurt door het origami papier vochtig te maken.

Pureland origami

Deze vorm van origami draait het voornamelijk om het vouwen van rechte lijnen die het hele papier doen beslaan. Deze lijnen worden een berg of vallei genoemd.

Origami mozaïekpatronen

Bij mozaïek herhalen aan elkaar gekoppelde patronen elkaar. Dit is ook het geval bij deze vorm van origami. Hierbij worden er namelijk meerdere vouwwerkjes aan elkaar gekoppeld.
 

Origami papier

Origami papier, ook wel kami genoemd, wordt gebruikt om origami mee te  vouwen. Het papier is gemaakt om mee te vouwen, het scheurt dus minder snel, het zal minder snel kreuken en het is al van tevoren op maat gesneden. Origami papier bestaat uit verschillende kleuren en patronen, dit zorgt ervoor dat er unieke knutselwerken kunnen worden gevouwen.
 

Lees ook:  Zo werkt labradoriet

Hoe vouw je een kraanvogel van origami?

Origami vouwen is niet moeilijk. Je moet alleen even de volgorde van de stappen weten en op de juiste manier uitvoeren. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben we een filmpje hieronder gezet waarin wordt uitgelegd hoe je een kraanvogel van origami vouwt. Vouw 1000 kraanvogels in één jaar en dan zou volgens de Japanse filosofie jouw wens door de goden worden vervuld. Ga jij de uitdaging aan?

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings