
Door de jaren heen verzamelen we behoorlijk wat spullen om ons heen. Voor een deel nodig, voor een groot deel overbodig. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je er genoeg van hebt; er moet iets gaan gebeuren. Je weet dat opruimen je uiteindelijk een opgeruimd huis en hoofd oplevert maar toch is het elke keer weer lastig om een begin te maken met ontspullen.
Naar het voorbeeld van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe over wie wij eerder een artikel schreven, hebben we hieronder een aantal tips voor 'ontspullen' op een rijtje gezet. Ontspullen is een term die Marie enkele jaren geleden al introduceerde (material detox) en die past bij onze wens om bewuster met het milieu om te gaan en duurzaamheid na te streven. Marie schreef onder andere het boek Opgeruimd! dat hier verkrijgbaar is.
Marie is momenteel op Netflix te zien met een eigen reality serie waarin zij mensen kennis laat maken met haar opruim methode: KonMari. Zij is er van overtuigd dat je alleen datgene moet bewaren waar je blij van wordt.
En ja, als je gewoon van heel veel spullen blij wordt, dan weerhoudt niemand je ervan om ze lekker allemaal te houden en te concluderen dat minimalistisch leven niet voor jou is. Ook heerlijk, toch?
1. Eén kamer per keer
Wat helpt bij ontspullen is om niet overal tegelijk te beginnen met opruimen. Ga structureel te werk en start met één kamer per keer; het liefst de kamer waar je het meest tegen op ziet ... dan heb je het moeilijkste meteen gehad.
2. Word ik er blij van ontspullen?
Een goede vraag die je jezelf bij elk artikel dat je in je handen neemt kunt stellen is of je het van jezelf moet houden of dat je het echt wilt houden, wordt je er blij van? Dat 'willen' is wat we willen. Spullen waarvan je vindt dat je ze moet houden, bijvoorbeeld omdat je ze hebt gekregen, kun je toch maar beter weg doen.
3. Meteen sorteren
Ook handig is het om bij het opruimen altijd wat dozen of grote tassen bij de hand te hebben. Maak bij het wegdoen meteen een beslissing over waar het artikel heen moet: gooi je het weg? Wil je het nog aan iemand doorgeven? Of breng je het naar de kringloop? Verdeel alles over de verschillende dozen zodat meteen duidelijk is wat je er mee gaat doen.
4. Vergeet je voorraadkast niet
Het is goed om regelmatig door je voorraadkast heen te gaan. Vaak slaan we van alles in maar vergeten we vervolgens de helft ervan te gebruiken. Zonde natuurlijk! Gooi weg wat over de houdbaarheidsdatum is (alhoewel dat lang niet altijd meteen noodzakelijk is) en alle voorraad waarvan je weet dat je die, om wat voor een reden dan ook, niet gaat gebruiken kan je naar de de Voedselbank brengen.
5. Geef je kledingkast een make-over
We willen het misschien niet zo snel toegeven, maar onze kledingkast (inclusief tassen en schoenen) is stiekem natuurlijk veel te vol. Moeilijk om weg te doen? Maak met je zelf een afspraak, bijvoorbeeld: alles wat ik meer dan een jaar niet hebt gedragen geef of doe ik weg of breng ik naar een tweedehands kledingwinkeltje.
6. Iets kopen betekent iets wegdoen
Als je iets hebt gekocht staat daar tegenover dat je iets in dezelfde categorie wegdoet. Zo voorkom je dat je huis toch stiekem weer dichtslibt met spullen.
7. Maak van ontspullen een spelletje
Zie je op tegen opruimen dan is het helemaal geen gek idee om er een spel van te maken. Gooi je lade met ondergoed om en doe alleen dat terug wat je echt wilt houden of stel je zelf een doel: vandaag doe ik vijf dingen weg ... en hou je er aan. Wat misschien nog wel beter werkt is om een soort challenge met een vriendin aan te gaan zoals de 30 Day Minimalism Game. Het werkt zo: op de eerste dag gooi je alle twee één ding weg, op dag twee gooi je twee dingen weg en zo komt er elke dag een artikel bij. Als je dan dertig dagen verder bent (wat best een uitdaging zal zijn) heb je ineens heel veel kastruimte.

Foto door gezondheid.be
8. Vergeet je zelf niet bij het ontspullen
Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Dat klinkt wat cliché maar toch helpt het wel. Let op dat je jezelf niet beloond met spullen! Maak een heerlijke wandeling na een bepaalde tijd opruimen, ga koffie drinken met een vriendin, pak een boek en gun jezelf even wat me-time of ga 's avonds keer lekker uit eten.
En als je dan uiteindelijk een heerlijk opgeruimd en georganiseerd huis hebt gecreëerd volgen hier nog wat fijne Feng Shui tips om je woonruimte helemaal af te maken.