8 tips om online vintage kleding te kopen

7 november 2017
467

Heb je ook een zwak voor mooie kleding met een verleden? Klassieke kledingstukken van duurzame materialen, en waar niet de hele wereld in loopt? Die met liefde zijn gedragen? Veel mensen denken bij vintage kleding shoppen aan het afstruinen van tweedehands winkeltjes of markten. Maar vlak ook het online vintage kleding kopen niet uit. Webshops met vintage kleding in overvloed! 

Online vintage kleding kopen biedt vele voordelen: bijvoorbeeld shoppen vanuit je luie stoel en een uitgebreid assortiment dat verder reikt dan het gemiddelde kledingrek in de winkel. Bij webshops zoals The Next Closet en Attic Empire kom je ogen tekort.

Met zo'n groot aanbod verdwaal je binnen de kortste keren: hoe zorg je dat je precies die items vindt die voor jou lijken te zijn gemaakt? We vroegen het de experts en zetten een aantal tips op een rij om online vintage kleding te kopen.

1. Voer specifieke zoektermen in

Het online aanbod kan overweldigend overkomen. In een winkel kun je fysiek door de kledingrekken heen gaan, online voelt het soms alsof je door de bomen het bos niet meer ziet. Voer duidelijk in waar je naar op zoek bent. Typ dus niet in 'vintage jurk' maar word concreet en zoek op 'vintage bloemen jurk', 'geel geruite vintage jurk' of 'maxi vintage jurk polkadot'. Bij sommige webshops zoals Doortje Vintage kun je ook meteen je maat aangeven. Zo kom je sneller waar je wil zijn.

2. Weet wat jou het beste staat (en wees daar streng in)

Aangezien je online aan het shoppen bent, kun je het niet even passen. Niet elke vintage webshop heeft een retour- of ruiloptie dus wees je er goed van bewust wat jouw lichaam het mooiste staat. En - niet onbelangrijk - wees daar streng in. De verleiding is groot om die bloes van een schitterende stof waar je direct verliefd op wordt te kopen, hoewel de snit wellicht wat minder past. Wat niet zit, dat zit niet. En ziet voor je het weet nooit meer het daglicht: zonde van je tijd en geld.

Lees ook:  Het moment dat ik me realiseerde dat ik de oudste van het sportklasje was

3. Koop je eigen maat of groter

Koop niets kleiner dan je eigen maat. Als iets te groot is kun je het vaak nog wel passend (laten) maken door een handige kleermaker maar andersom is dat vrij lastig. En mentale kronkels zoals: 'nog even 5 kilo eraf en dan pas ik er makkelijk in' zorgen ook voor een boel ruis in je kast. Gewoon niet aan beginnen dus. Scheelt een hoop teleurstellingen.

online vintage kleding kopen

beeld: Instagram Designer Vintage

4. Hoe professioneler de foto, hoe groter de kans op succes

Als het om online vintage kledingverkoop gaat, kom je van alles tegen. Van particulieren die een kledingstuk gekreukeld en al fotograferen tot en met prachtige fotoshoots met gestylde modellen (kijk maar eens op Salon Heleen Hulsmann).

Het spreekt voor zich dat die laatste categorie meer geld vraagt. Voordeel is dat je op hun foto's beter de pasvorm kunt beoordelen en op die manier makkelijker kunt inschatten of iets goed zal zitten. Kortom, bij zo'n webshop heb je als je niet veel online ervaring hebt meer kans op een succesvolle aankoop.

online vintage kleding kopen

Items uit de collectie van Salon Heleen Hulsmann

5. Let op bij dunne of doorzichtige stof

Op de foto kun je het niet altijd goed zien maar de stof van vintage jurkjes of rokjes is vaak dun en zelfs doorzichtig. Houd hier rekening mee. Het kan zijn dat je er dus nog een onderjurk of -rok onder aan moet trekken.

6. Online vintage kleding shoppen betekent 'cookies' die je achtervolgen

Als je al wat langer online naar vintage kleding zoekt, zullen websites doorkrijgen waar jij naar op zoek bent. Dat kan resulteren in eindeloze suggesties van vintage kleding terwijl je op andere sites zit en daar op dat moment helemaal niet naar op zoek bent.

Lees ook:  93-jarige grootmoeder is model voor kleurrijke creaties van kleindochter

Vervelend? Welnee, handig gebruik van maken juist! Klik erop en kijk wat voor moois ze te bieden hebben. Scheelt weer een hoop zoektijd. En als je echt niet achtervolgd wil worden kun je ook anoniem shoppen. In een Internet Explorer browser toets je in Ctrl + Shift + P. Gebruik je een Safari-browser dan is het Shift + Cmd + N. Websites onthouden dan niet dat jij er bent geweest.

7. Beleef de charme van vintage kleding kopen 

Bij het shoppen van vintage kleding, en dan hebben we niet over een tweedehands shirtje van H&M maar bijvoorbeeld over een designerjurk uit de jaren '60, gaat het niet alleen om een mooie deal, maar ook om de liefde voor kleding. Het feit dat jij de gelukkige bent die dit unieke kledingstuk met vaak een bijzondere geschiedenis een tweede of derde leven gaat geven. Het geluksgevoel dat door je lichaam stroomt als je net die zeldzame blouse in jouw maat vindt die je zo mooi met dat leuke, nieuwe (jazeker, mixen met modern is goed!) colbertje kunt combineren. Dat je dat prachtige museumstuk met de grootste zorg en liefde op de hand wast om het vervolgens met onnoemelijk veel plezier te dragen. Geweldig!

online vintage kleding nc

Items uit de collectie van The Next Closet

8.  Online vintage kleding kopen is heerlijk verslavend

Vintage kleding dragen is voor iedereen die durft net even anders te zijn. Iedereen die zin heeft om iets bijzonders te dragen en gezien te worden. Iedereen die de geijkte kledingmerken en daarbij de massaproductie beu is. Iedereen die van unieke kleding houdt en het belangrijk vindt om al dat moois uit vervlogen tijden weer te recyclen.

Lees ook:  Georganiseerde chaos

Vintage kleding kopen is een feest, en online vintage kleding kopen al helemaal. Je zult zien dat als je het vaker doet, het steeds makkelijker en leuker wordt. De online inspiratie kent geen grenzen (de site Designer Vintage biedt naast de webshop boordevol informatieve artikelen over vintage labels). Wees wel gewaarschuwd, een (heerlijke) verslaving ligt zo op de loer.

Onze favoriete vintage webshops op een rijtje:

ATTIC EMPIRE Betaalbare vintage kleding met designersjaals van onder meer Frank Govers en Nina Ricci.

DOORTJE VINTAGE Vriendelijk geprijsde kleding uit de jaren '50 tot en met '90. Ook een ruim aanbod in tassen.

SALON HELEEN HULSMANN Dries van Noten, Balenciaga, hier vind je alle grote namen. Gun jezelf de tijd in deze webshop. Hier hangt kleding om verliefd op te worden. Je kunt er ook kledingstukken huren.

THE NEXT CLOSET Webshop met grote én kleine designernamen. Met handige mogelijkheid om, bij twijfel, items op een verlanglijstje te zetten

DESIGNER VINTAGE Naast grote designermerken biedt de website ook heel veel inspiratie over (vintage)mode en trends.

 Lezers van dit artikel bekeken ook:

Hier vind je meer dan 83.500 (!) vintage naaipatronen

Hoofdbeeld via 123rf.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings