Neeltje Maria Min | Haar allermooiste gedicht

27 juni 2016
2207
neeltje maria min

Mijn moeder is mijn naam vergeten.
Mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,
Laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

Voor wie ik liefheb, wil ik heten.

Neeltje Maria Min, Voor wie ik liefheb wil ik heten, 1966 | Hier te koop

"Ik moet zeggen, het is leuk om goed ontvangen te worden"

Vanaf haar 14e schrijft Neeltje Maria Min al gedichten. Onder het pseudiniem Sophie Perk werd haar eerste gedicht gepubliceerd in de 'dichtershoek' van het Algemeen Dagblad. Haar debuutbundel 'Voor wie ik liefheb wil ik heten' verscheen in 1966 met een oplage van 7000 (!) exemplaren.

De gedichten over de relatie tussen ouder en kind zette op eigentijdse wijze neer: open en vaak autobiografisch, dat was indertijd iets nieuws voor het poëziepubliek. In één klap stond ze in de literaire schijnwerpers, maar ze richtte zich liever op dichten dan het te woord staan van de vele journalisten die afreisden naar Bergen om een glimp op te vangen van dit bijzondere talent.

Zelf zei ze hier vrij nuchter over: "Ik moet zeggen, het is leuk om goed ontvangen te worden."

Bundels van Neeltje Maria Min

Later verschenen van de hand van Neeltje Maria Min o.a. ook de bundel Een vrouw bezoeken (1985) en Kindsbeen (1995). Tussen haar bundels zitten grote tijdsintervallen. Ga er maar eens aanstaan, poëzie op bestelling!

Zoals zoveel dingen laat de kunst zich niet dicteren: "Ik heb vaak wel zin, maar doe het toch niet. Het is heel prettig om te denken dat je aan je bureau kunt gaan zitten, of aan de waterkant of weet ik waar, met een vodje papier, en dat je dan de woorden op een plaats gaat jagen. De gedachte dat je dat elk moment kunt doen is vaak al voldoende."

Lees ook:  Pablo Neruda schreef een prachtige ode aan de bij

Hoeveel mooie gedichten ze ook geschreven heeft, Voor wie ik liefheb wil ik heten heeft een bijzonder plekje in ons hart.
neeltje maria min

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down