12 mooiste watervallen ter wereld

9 juni 2020
2898
waterval

Watervallen zijn prachtige natuurfenomenen. Een waterval ontstaat door het uitslijpen van een rivierbedding. Een waterval vormt zich over meerdere jaren. De grond bestaat uit hard gesteente en zacht gesteente. Over de jaren zakt het zacht gesteente steeds verder, waardoor er uiteindelijk een waterval ontstaat. Watervallen zijn dus een wonder die de natuur ons geschonken heeft. Watervallen zijn voor veel mensen de moeite waard om te bezoeken. In veel gevallen kan je ook nog zwemmen in het zuivere bron water wat naar beneden stroomt. Mocht jij nou toevallig op zoek zijn naar de mooiste watervallen, dan heb je geluk want in deze blog worden de 12 mooiste watervallen beschreven.

 • Niagara Falls, Verenigde Staten en Canada

Niagara Falls watervallen

De Niagara watervallen zijn waarschijnlijk een van de meest bekende watervallen in de wereld. De waterval bevindt zich op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. De Niagara is daarbij ook de grootste waterval ter wereld. De waterval bestaan uit 3 verschillende watervallen, namelijk de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. De Horseshoe Falls is de grootste, ongeveer 90% van het water van de rivier Niagara stroomt hier over. Met een hoogte van 53 meter en een breedte van 671 meter vormt hij het centrale punt van de Niagara Falls.

 • Iguaçu watervallen, Argentinië en Brazilië

Op de grens van Argentinië en Brazilië ligt de waterval Iguaçu. De naam Iguaçu betekent ‘groot water’ in de indianentaal. Het is in feite eerder een watervalgebied. Dit komt omdat het eigenlijk een verzameling is van meerdere watervallen. Iguaçu is een geheel van ongeveer 270 tot 300 watervallen. Samen zorgen deze watervallen voor een totale breedte van 2.7 kilometer, waar elk moment van de dag duizenden liters water naar beneden vallen. Deze watervallen vormen het grootste watervalgebied in Zuid-Amerika.

Er  gaat een legende rond in de indianenstammen dat twee verboden liefdes met een kano zijn gevlucht over de rivier zodat Naipi, de vrouw in dit verhaal, niet uitgehuwelijkt zou worden aan de God M’Moy. Nadat God M’Moy dit ontdekte, is hij het koppel achtervolgd op de rivier. Bij de vondst van het koppel heeft de God zich in de grond geboord waardoor er een grote afgrond ontstond. Hierdoor veranderde Napi in een steen die voor altijd in het water zou blijven en haar geliefde een palmboom aan de oever zijn geworden. Hierdoor werd het liefdeskoppel gescheiden. Ze zouden zich de rest van hun leven kunnen aanschouwen, maar nooit meer kunnen aanraken.

 • Gullfoss watervallen, IJsland

Gullfoss watervallen ijsland

Deze prachtige waterval bevindt zich in Gullfoss, Zuid-IJsland. Het is daarbij ook een van de meest populaire watervallen in het wondermooie IJsland. De waterval loopt in twee trede naar beneden. De kloof is ongeveer 70 meter diep, 2,5 kilometer lang en 20 meter breed. De waterval is bijzonder omdat hier heel veel stuifwater doorheen kan stromen. Dit veroorzaakt een regenboog wanneer de zon erop schijnt.

 • Yosemite Falls, Verenigde Staten

Deze waterval is gelegen in het nationale park ‘Yosemite’ in Amerika. In Yosemite zijn verschillende watervallen en mooie bergen. De watervallen stromen ongeveer van november tot juni met een hoogtepunt in mei. In Yosemite ligt ook één van de moeilijkste te beklimmen bergen (free climbing) gelegen namelijk El Capitan.

Lees ook:  Olijfbomen – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Ook aan Yosemite is er een legende verbonden. De bevolking Ahwahneechee woonde in het destijds belangrijkste dorp: Yosemite Valley. Deze bevond zich aan de voet van de watervallen. De bevolking gaf deze waterval de naam: Cholock wat ook wel vertaald wordt naar ‘de val’. Zij geloofden erin dat het zwemgedeelte van de waterval bewoond was door geesten van verschillende heksen. De legende beschrijft het verhaal van een vrouw die water wilde halen met een emmer. Nadat de vrouw het territorium had betreden hebben de geesten ervoor gezorgd dat het huis en het pasgeboren kind van de vrouw door middel van een krachtige wind het zwemgedeelte in werd gezogen.

 • Plitvice watervallen, Kroatië

De Plitvice meren in Kroatië zijn onderdeel van het Nationale Park. Het gehele park omvat 90 watervallen en 16 meren. Sinds 1979 staat deze prachtige omgeving ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, naar onze mening geheel terecht want dit is echt een pareltje.

Gedurende duizenden jaren heeft er een natuurlijk afzettingsproces plaatsgevonden bij deze watervallen, waardoor door het stromende water dammen en travertijn zijn ontstaan. Het gevolg van het ontstaan van deze dammen was weer de vorming van grotten, watervallen en meren. Ondertussen is het park 16 meren en 90 watervallen rijker. Het nationale park is het thuis van wolven, beren en zeldzame vogels.

Het een enorme bekend trekpleister voor de doorsnee toerist die besluit om een bezoekje te brengen aan Kroatië. Het komt weinig voor dat dit prachtige plekje in Kroatië wordt overgeslagen.

 • Sutherland Falls, Nieuw Zeeland

De Sutherland Falls in Nieuw Zeeland zijn 580 meter hoog en bevinden zich in Fiordland Nationaal Park. Wandelen naar het hoogste punt is mogelijk, maar voor de mensen met een dikkere portemonnee kan je deze ook vanuit een helikopter bezoeken. Lang is gedacht dat dit de grootste waterval is van Nieuw Zeeland maar dit blijkt de Browne Falls te zijn die maar liefst 830 meter hoog is. Een leuk weetje over deze waterval. Bij de fantasiefilm: The Hobbit is in de adelaarsscène de Sutherland Falls op de achtergrond te zien.

 • Dunn's River Falls, Jamaica

De Dunn's River Falls zijn de bekendste watervallen in Jamaica. Ze stromen 55 meter naar beneden over een lengte van 180 meter en vormen hiermee een populaire attractie voor toeristen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen dit natuurfenomeen in Jamaica. De watervallen zijn omringd door parklandschappen, waardoor het dus aantrekkelijk om niet alleen richting deze waterval te lopen/klimmen, maar is de omgeving ook absoluut het bezoek waard.

Lees ook:  Slim je koffer inpakken, zo doe je dat!

Nog een leuke feitjes omtrent films: Verschillende scenes zijn opgenomen bij Dunn's River Falls voor zowel de film Cocktail uit 1988 als de eerste Jamse Bond film: dr. No, uit 1962.

 • Dettifoss, IJsland

Dit is onze tweede waterval uit het mooie IJsland. Dettifoss is echter gelegen in het Noorden van IJsland. De waterval zelf is ongeveer 44 meter hoog en 100 meter breed. De kracht die achter deze waterval zit zorgt ervoor dat Dettifoss de krachtigste waterval van heel Europa is. Je kan er via een leuke wandeling komen, wij adviseren eens te kijken op Iceland24blog.com. Hier zijn goede tips en informatie te vinden over deze prachtige waterval.

 • Havasu Falls, Verenigde Staten

De Havasu Falls liggen in Arizona in de Grand Canyon, een beetje verborgen. Echter is deze waterval echt de moeite waard om eens te gaan bekijken. Met zijn 30 meter hoog is hij niet reusachtig, maar door de schitterende locatie wel een bezoekje waard. De omgeving is prachtig, maar het wordt wel sterk aangeraden om eigen water mee te nemen, omdat er blijkbaar weinig tot geen punten zijn waar je voorzien kan worden van water.

In deze waterval is het mogelijk om aan de achterkant te zwemmen, waar je waarschijnlijk een rotsschuilplaatsen zult vinden. Daarbij is het ook een camping in de buurt van deze waterval. Je zult wel een plekje moeten reserveren, op goed geluk naar deze camping gaan, zal waarschijnlijk uitpakken op niks.

 • Victoria Falls, Zambia

De Victoria watervallen zijn de breedste watervallen van heel Afrika met hun breedte van 1708 meter! De maximale valhoogte van het water bedraagt 108 meter. Ze zijn gelegen op de grens van Zambia en Zimbabwe en vormen een enorme aantrekkingskracht voor toeristen. Je kan namelijk op de watervallen gaan raften en kajakken. Vet hé?!

Lees ook:  Bloemen buiten zetten, dat doe je zo!

Door het ontstaan van deze waanzinnig mooie waterval, is hier een toeristische plek ontstaan. Hierdoor heeft Zambia een economische bloei mogen ervaren. Op 9 december 2020 kreeg Victoria Falls de status van het land.

 • Kuang Si watervallen, Laos

De Kuang Si watervallen zijn een waar spektakel. Deze watervallen lijken rechtstreeks uit een sprookjes te komen. Het water stroomt naar beneden over verschillende terrassen heen en legt in totaal een hoogteverschil van 60 meter af. Het leuke aan deze waterval is dat je er gewoon onder kan gaan staan en zwemmen, iets wat bij de meeste van de watervallen uit ons lijstje niet mogelijk is.

Het turkooisblauw water geeft bijna ligt en geeft een prachtig effect, aangezien de waterval gelegen is in een jungle. Het bezoeken van deze waterval is voor veel toeristen dan ook echt een aanrader. Je zult weinig mensen spreken die spijt hebben van hun bezoek aan de Kuang Si watervallen.

 • Manawaiopuna Falls, Hawaï

Wederom een waar natuurfenomeen. Natuurlijk kan het niet ontbreken dat Hawaï voorbij komt in deze lijst. Hawaï is gevuld met de mooist stranden, jungles en natuurlijk kan in dit geval een adembenemende waterval niet ontbreken. De waterval heeft een totale hoogte van 122 meter en het zelfs mogelijk om in deze waterval te zwemmen. Echter moet je er wel rekening mee houden dat deze waterval alleen bereikbaar is door middel van een helikopter. Vroeger was het landen met een helikopter in dit gebied verboden, maar dit werd in het jaar 2009 legaal gemaakt en sinds toen vliegt er een helikopter een paar keer per week naar deze waterval.

Deze waterval is in de eerste Jurassic Park film uit 1993 gekomen! Zo zie je maar weer dat regisseurs graag de schoonheden van watervallen terug willen laten komen in hun films, omdat watervallen natuurlijk het ultieme beeld zijn van onze beeldschone natuur.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down