Milieubewust wonen

30 juli 2021
607
Milieubewust wonen

Milieubewust wonen is een terugkerend thema in onze samenleving en dat is alleen maar positief. Mensen zien (gelukkig) steeds meer in dat milieubewust wonen bijdraagt een groene wereld. Maar milieubewust wonen… Hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn veel verschillende manieren waarop jij je steentje bij kan dragen aan een duurzame wereld. Iedere stap, of dit nu groot of klein is, heeft invloed op de toekomst van onze planeet. Met z’n allen de wereld een stukje mooier maken, dat zou toch mooi zijn!

Wat is milieubewust wonen?

Als je ervoor kiest om milieubewust te wonen, betekent dit dat je zo veel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Dit kan op allerlei verschillende manieren, die grote invloed kunnen hebben op de duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld die hoge energierekening inperken of je interieur eco-proof maken. Het grootste voordeel van milieubewust wonen is dat het bijdraagt aan een groene wereld en aan een duurzame toekomst. Dat het op zowel korte als langere termijn ook financiële voordelen voor jou als individu met zich meebrengt, is natuurlijk een fijne bijkomstigheid. Ben je benieuwd hoe je op relatief eenvoudige manieren je steentje kunt bijdragen aan een duurzame wereld? Lees hieronder 6 effectieve tips om milieubewust te wonen.

Fairtrade producten

Bij milieubewust wonen horen onder andere aangepaste leefgewoontes. Je kunt een huis wel helemaal verduurzamen, maar vaak is er in het gedrag dat wordt vertoond ook nog veel winst te behalen. Kies tijdens het doen van de boodschappen bijvoorbeeld eens wat vaker voor eerlijke producten met een Fairtrade logo. Deze producten staan voor eerlijke handel. Arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden krijgen een eerlijke prijs voor de goederen die zij leveren. Jij krijgt eerlijke producten van hoge kwaliteit én je investeert ook nog eens in een duurzame toekomst. Win-win situatie!

Lees ook:  Een lounge plek creëren in de tuin

Afval scheiden

Eén van de eenvoudigste manieren om milieubewust te wonen is door afval te scheiden. Stop papier bij papier, plastic bij plastic, fruit en groenten in de groenbak, overig afval in de grijze container, etc. Door op een juiste manier afval te scheiden draag jij je steentje bij aan de besparing van vaak vervuilende grondstoffen en energie. Daarnaast bespaar je ook nog eens geld, want je hebt minder afval dat moet worden opgehaald. Nog een kleine tip: probeer zo min mogelijk weg te gooien! Heb je restjes over van een maaltijd? De meeste etenswaren kunnen prima in de diepvries worden bewaard. Scheelt ook nog eens in de portemonnee!

Zonnepanelen LG

Leef bewust zuinig

De lamp aanlaten, de TV die aanstaat terwijl niemand ernaar kijkt, de kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen, net iets te lang douchen… Allemaal voorbeelden van onnodig energieverbruik en dat is natuurlijk hartstikke zonde! Let erop dat je apparaten uit zet als ze op dat moment overbodig zijn. Vervang oude apparaten ook voor nieuwe, moderne apparaten. Oude apparaten verbruiken vaak onnodig veel energie en zijn hierdoor niet erg duurzaam. Doe ook de was op een lage temperatuur en alleen als de trommel helemaal vol is. Ga je even lekker douchen? Maak een playlist die je aanzet tijdens het douchen, zodat je de tijd in de gaten kunt houden en dus niet te lang doucht.

Temperatuur in huis

Het is echt niet nodig om een constante temperatuur van 22 graden te hebben in huis. Zet de verwarming eens wat lager en doe een trui aan als het net iets te koud is. Wil je toch de verwarming aanzetten? Sluit dan alle deuren en verwarm alleen de ruimtes waar je vaak bent. Als je niet thuis bent is het ook niet nodig om de verwarming aan te zetten. Houd het koel in de woning. Door hier wat bewuster op te letten bespaar je al een hoop energie!

Lees ook:  Bescherm je huis tegen inbrekers

Bespaarstekkers

Als je serieus bent over milieubewust wonen is een bespaarstekker onmisbaar. Bespaarstekkers schakelen de stroom volledig uit wanneer een apparaat niet wordt gebruikt. Dit is bijvoorbeeld handig als je een computer hebt die vaak aanstaat. Er zijn veel verschillende varianten van bespaarstekkers, laat je dus altijd goed informeren welke stekker het beste binnen jouw huishouden past.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je niet alleen milieubewust bezig, maar bespaar je ook nog eens flink op je energierekening. Zonnepanelen zijn er in veel verschillende merken, soorten en maten. Zonnepanelen LG bijvoorbeeld hebben een hoog rendement en zijn ideaal voor huishoudens. Doordat je groene energie gebruikt en er minder CO2-uitstoot plaatsvindt, is de aanschaf van zonnepanelen een slimme zet om milieubewust te wonen. En zonnepanelen installeren hoeft niet duur te zijn. Er zijn ook groene leningen beschikbaar. Doe hier de financieringscheck.

Met deze tips kun je op een relatief eenvoudige manier jouw steentje bijdragen aan een groene wereld. Als iedereen stappen zet op het gebied van milieubewust wonen, groot of klein, dan wordt de wereld steeds weer een beetje mooier. Is dat niet iets wat we allemaal zouden willen?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down