Meer opbergruimte creëren in huis

2 augustus 2021
562
meubels

Hoe groot of klein je ook woont, we zitten vrijwel allemaal met hetzelfde probleem: te weinig opbergruimte. Zelfs als je verhuisd bent naar een grotere woning loop je ter zijner tijd opnieuw tegen hetzelfde probleem aan. Wonen we met z’n allen gewoon te klein of hebben we veel te veel spullen? Dat laatste is meestal het geval. Door de jaren heen verzamelen we steeds meer spullen, maar we gooien nauwelijks iets weg. Want ook al heb je iets al een jaar niet meer gebruikt, misschien komt het ooit nog eens van pas. Herkenbaar of niet? Dus voor je meer opbergruimte gaat creëren in je huis, is het belangrijk om eerst kritisch naar je spullen te kijken. Draag je die schoenen nog wel ooit? Of die speciale pannen in de keukenla? Hoe lang staan die daar al ongebruikt? De vuistregel is eigenlijk altijd: heb je iets langer dan één jaar niet gebruikt? Gooi het dan weg. Voor al je andere spullen kun je onze tips voor meer opbergruimte te creëren in je huis toepassen!

 

Waar zijn nog mogelijkheden?

Je hebt al je spullen kritisch bekeken en datgene dat je al meer dan één jaar niet hebt gebruikt weggedaan. Oké, behalve dan die superleuke schoenen en dat mooie schilderijtje dat al jaren op zolder ligt, maar dat vergeven we je. Belangrijk is dat je nu kritisch naar je woning gaat kijken. Neem alle ruimtes onder de loep en bedenk goed waar je nog ruimte hebt om iets op te bergen. Hierbij is het outside the box denken belangrijk. Dus kijk niet naar de kasten die je al hebt staan, maar naar de lege plekken in de ruimte waar je nog iets kunt creëren, zonder dat het te rommelig wordt. Om je hiermee op weg te helpen, nemen we je mee langs de meest belangrijke kamers in je huis. Te beginnen in de woonkamer.

 

Woonkamer

In je woonkamer zijn meer opbergplekken te creëren dan je misschien zou denken. Maar belangrijk is  hierbij dat je de juiste meubels kiest. Kies bijvoorbeeld voor een salontafel met lades. Deze zien er niet alleen hartstikke leuk uit, ze zijn nog praktisch ook. Je kunt van alles kwijt in de laadjes, zoals al je afstandsbedieningen, tijdschriften, kranten, de tv-gids, onderzetters, oplaadkabels, sleutels etc. Kortom, alles dat nu rondslingert ergens in je woonkamer. Waarschijnlijk bovenop je salontafel of op de bank. Heb je al een leuke salontafel die je niet weg wilt doen, maar die niet beschikt over laadjes? Werk dan met mandjes. Koop een paar leuke mandjes en zet deze onder je salontafel. Leg er alle zojuist genoemde spulletjes in en opgeruimd staat netjes!

Lees ook:  Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Wil je pas echt veel ruimte creëren met je salontafel? Kies dan voor een kisttafel. Hartstikke trendy en je hebt in één keer een ton aan bergruimte erbij. Houd er wel rekening mee dat als je net je tafel vol hebt gezet met heerlijke hapjes en drankjes en je je helemaal geïnstalleerd hebt voor de film die zo dadelijk begint, dat je niet nog de afstandsbediening in je kisttafel hebt liggen…

Kasten zijn natuurlijk ook een erg belangrijke en zeer goede opbergruimtes. Kasten zijn tegenwoordig niet alleen praktisch, maar moeten ook mooi zijn. Toch komen praktische kasten in dit geval meer van pas. Kies voor kasten waar je echt iets in kwijt kunt en niet die er alleen mooi uitzien. Je ziet tegenwoordig steeds meer wandvullende kasten. Dit zijn kasten die over de gehele lengte én hoogte van je wand staan. En vergis je niet, dit kan erg mooi uitzien! En je creëert en meteen ontzettend veel opbergruimte mee. Probeer die kasten maar eens vol te krijgen!

Wil je geen afscheid nemen van je mooie, maar een beetje onpraktische kasten? Dat begrijpen we. Kijk dan eens of je ergens zwevende muurkastjes kunt ophangen. Boven de tv bijvoorbeeld, in plaats van een schilderij. Of boven de deuren van je woonkamer. Kies dan voor kastjes met deurtjes zodat alle spullen die je kwijt moet, meteen uit het zicht liggen.

 

bed met veel opbergruimte

Keuken

We gaan verder naar de keuken. Ook hier kun je vast en zeker wat extra opbergruimte creëren. Zijn er niet nog lege wanden waar je zelf wat kasjes op kunt hangen? Of plankjes aan de muur kunt bevestigen? Heb je een dichte keuken, dan kun je ook de binnenkant van je keukendeur gebruiken. Maak aan de binnenkant van de deur een aantal smalle plankjes voor je potjes en kruiden. Ziet er erg leuk uit en ze staan niet meer in de weg in de kastjes.

Lees ook:  Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Trek al je keukenkastjes eens open. Waarschijnlijk zie je nog veel loze ruimtes. Dit komt omdat veel kastjes maar één plankje hebben. Je kunt zelf nog een schapje er bij maken. Door meerdere schapjes in de kastjes te maken, creëer je meer plek. Dus geen lege ruimtes meer boven je spullen.

Ook de pannen kunnen bij veel mensen beter opgeborgen worden. Wij kunnen dan ook iedereen een zogenaamde pannencarrousel aanraden. Niet iedere keuken beschikt hier over, maar je kunt ze op verschillende plekken kopen en zelf in je kastje monteren. Geloof ons, dit scheelt enorm veel ruimte. Want je pannen nemen nogal wat plek in beslag.

 

bed met veel opbergruimte

 

Hal

Op naar de hal. Vaak één van de kleinste ruimtes in huis. Toch kun je ook hier meer dan je denkt. Maak bijvoorbeeld plankjes boven de deur of kapstok. Of kies ook hier voor een zwevend muurkastje. Onder de kapstok kan je een smal bankje of kastje zetten voor je schoenen. Zoek een linnentas en doe daar zodra de zomer aanvangt, al je winterspullen in. Deze heb je voorlopig niet nodig en liggen alleen in de weg. Dus mutsen, sjaals, handschoenen etc. in de linnentas en opbergen op zolder of in één van de plekken die je in de woonkamer hebt gecreëerd. Ook onder de trap kan je vaak nog veel opbergruimte zelf maken. Door de ruimte onder de trap dicht te maken of juist open te breken. De meterkast kun je ook gebruiken voor wat spullen op te bergen. Ook hier kun je wat plankjes maken. Maar houdt wel rekening met de veiligheid!

 

Slaapkamer

Via de hal lopen we verder naar de slaapkamer. Een plek om tot rust te komen. Een plek om al je zorgen even te vergeten en op adem te komen na een lange, drukke werkdag. Tenminste, als je een opgeruimde slaapkamer hebt. Anders wordt het vrij lastig. Dus is het nu tijd om je slaapkamer onder handen te nemen. We beginnen met het bed. Onder je bed is veel ruimte die je goed kunt benutten. Helaas ziet het er rommelig uit als je spullen onder je bed duwt. Gelukkig hebben ze daar tegenwoordig een uitstekende oplossing voor, namelijk een bed met veel opbergruimte eronder. Ideaal! Je kunt er van alles in kwijt, bijvoorbeeld je linnentas met winterspullen die je zojuist uit de gang hebt meegenomen. Door te kiezen voor een bed met veel opbergruimte eronder maak je optimaal gebruik van de ruimte in je slaapkamer. En dat zonder ruimte in te boeten.

Lees ook:  Knutselen voor volwassenen

Dan de kasten. Deze puilen waarschijnlijk uit. Geen zorgen, daar hebben we allemaal last van. Het is dus belangrijk dat je hier goed naar kijkt. Kleding die je nooit draagt kunt je beter weggeven of verkopen. Zo maak je iemand anders blij met jouw kleding. Gebruik kasthangmanden voor je sokken en ondergoed. Deze mandjes hang je eenvoudig onder een schapje. Winterspullen kun je in een koffer doen en op zolder opbergen als je over een zolder beschikt. En in de winter natuurlijk je zomerkleding.

Ben jij zo iemand die overal in de slaapkamer kleding op de grond heeft liggen? Ook daar ben je niet de enige in. Veel mensen hebben een mooie stoel in de hoek staan waar ze hun gedragen, maar verder nog schone kleding op hebben liggen. De stoel is inmiddels niet meer zichtbaar, maar de stapel kleding des te meer. Beter is het om een mooie opbergmand of kist met luchtgaatjes te kopen. Eentje die mooi bij je interieur van de slaapkamer past. Doe hier je gedragen kleding in en je kamer is ineens een stuk opgeruimder!

 

tiny houses

 

Meer inspiratie op doen?

We hebben je meegenomen door de meest gebruikte ruimtes van je woning en verteld waar je wellicht nog opbergruimte kunt creëren. Wil je inspiratie op doen over hoe andere mensen het opbergprobleem aanpakken? Bekijk dan eens foto’s en filmpjes van tiny houses. Steeds meer mensen wonen in zo’n gezellig, maar klein huisje. En daar word je behoorlijk creatief van! Bewoners van tiny houses delen op internet hun creatieve manier van opbergruimte creëren. Dus bekijk snel wat foto’s en filmpjes en laat je inspireren door de meest innovatieve oplossingen!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down