6 redenen waarom de Majorelletuin zo bijzonder is

18 april 2017
1033
majorelletuin

Marrakesh kent vele geheime tuinen. De Majorelletuin is misschien wel een van de mooiste. Een oase van rust buiten de chaotische drukte van de stad. Twee Fransen en liefhebbers van Marokko speelden een belangrijke rol in de paradijselijke tuin.

Schilder en verwoed plantenverzameler Jacques Majorelle maakte vorige eeuw een waar schilderij van de tuin. Hij combineerde schitterende kleuren, zeldzame planten, fonteinen, vijvers en bruggetjes tot dit paradijs. Na het overlijden van Majorelle kwam de tuin in bezit van modeontwerper Yves Saint Laurent die er inspiratie voor zijn haute couturecollecties vond en voorkwam dat er een hotel voor in de plaats kwam. Gelukkig maar!

De botanische tuin is een van de meeste bezochte plekken in Marokko. Binnen de tuinmuren bloeien volop de roze bougainvillea's en waterlelie's, cactussen en allerlei soorten exotische beplanting. Het schildersatelier is tegenwoordig een museum met bijzondere kunststukken uit de Berbercultuur.

Kortom, deze tuin heeft iets bijzonders!

1. De bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Majorelletuin 

Schilder Jacques Majorelle vertrok begin vorige eeuw om gezondheidsredenen naar Marokko. Hij ontdekte Marrakesh met zijn kleuren, licht en levendige sfeer en kocht er in 1923 een stuk land waar hij een huis in Moorse en een studio in Berberstijl op bouwde. Hij reisde de hele wereld rond en verzamelde zo veel mogelijk exotische planten van de vijf verschillende continenten. Maar hij verzamelde niet alleen. Als schilder had hij oog voor vormen en kleuren en hij maakte, net als van zijn schilderijen, een waar meesterwerk van zijn tuin rondom het centrale bassin en de kronkelende paadjes.

En zo ontstond de prachtige Majorelletuin die hij in 1947 openstelde voor publiek om de inmiddels gestegen onderhoudskosten te drukken.

Lees ook:  Magisch overnachten in de sneeuw van Fins Lapland

2. De knallende kleuren

Majorelle's naam leeft voort in de diep kobaltblauwe verfkleur die hij gebruikte en waar hij het patent op heeft, het 'Majorelleblauw'. De felblauwe muren en gebouwen met gele details steken, samen met het oranje van de aardewerk potten en vloeren, fel af bij het groen van de tropische beplanting.

majorelletuin

majorelletuin

majorelletuin

3. Geheimzinnige kruipdoorsluipdoor gangen en een idyllisch terrasje

De tuin is ongeveer 4 hectare groot met allerlei kronkelige paadjes en bruggetjes die je langs vijvertjes, het Berbermuseum, de galerie met een verzameling posters van Yves Saint Laurent en de Majorelle-boutique leiden. Ben je toe aan een verfrissend drankje of een ontspannende lunch in de schaduw, dan kun je terecht bij het café Majorelle.

majorelletuin

majorelletuin

majorelletuin

4. 50 tinten groen

Majorelle was een verwoed plantenverzamelaar. In de Majorelletuin vind je o.a. een exotische collectie van bananenbomen, palmbomen en bougainvilleas. Deze laatste is vernoemd naar de Franse zeevaarder Louis Antoine de Bougainville die de plant ontdekte tijdens een expeditie in de 2e helft van de 18e eeuw. Majorelle noemde de tuin zijn 'meesterwerk', omdat hij het 'al zijn liefde had gegeven'.

Het groen is ook een toevluchtsoord voor meer dan 15 vogelsoorten waaronder ooievaars, torenvalken en vliegenvangers. Neem dus vooral je verrekijker mee 🙂

majorelletuin

5. Yves Saint Laurent redde de Majorelletuin 

Na een zwaar auto-ongeluk verkocht Majorelle de tuin. Yves Saint Laurent kwam regelmatig in Marokko en was diep onder de indruk van de, inmiddels verwaarloosde, tuin en de plek. De kleuren en architectuur gaven hem de rust en inspiratie om elke keer weer onder druk aan een nieuwe collectie te werken. Samen met zijn partner Pierre Bergé kocht hij in 1980 de Majorelletuin en woonde in het bijbehorende huis, Villa Oasis.

Lees ook:  Tuinonderhoud per seizoen: alles wat je moet weten

Van Majorelle's studio liet hij een museum met islamitische kunststukken maken. Yves Saint Laurent liet de tuin grondig restaureren en de hotelplannen werden gelukkig afgeblazen. Na zijn dood in 2008 doneerde Bergé de tuin aan een Parijse stichting die beider namen draagt. De straat voor de tuin werd in 2010 hernoemd naar Yves Saint Laurent.

6. De rust van water

In de Majorelletuin is water een belangrijk onderdeel. Het geeft rust en zorgt voor mooie uitkijkjes. Naast deze lelievijver die aan het huis grenst zijn er talloze kanalen en fonteinen. Je kunt je voorstellen hoeveel rust en inspiratie het geeft als je hier een dag kan doorbrengen (zonder mede-bezoekers) en met je ogen dicht naar het het stromende en klaterende water kunt luisteren.

majorelletuin

majorelletuin

Meer weten over deze paradijselijke Majorelletuin?

Je kunt dit paradijs vol tropische bloemen en planten elke dag van het jaar bezoeken. Voor de precieze openingstijden die per seizoen kunnen verschillen, voor een plattegrond van de tuin en meer weetjes kun je terecht op de website van de Majorelletuin. 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down