Magisch overnachten in de sneeuw van Fins Lapland

25 januari 2016
401
fins lapland overnachten sneeuwiglo

Sneeuw heeft iets magisch. Menig dichter heeft met zijn of haar pen de dwarrelende sneeuwvlokken, verstilde werelden en ijle winterluchten bejubeld. De sneeuw in Nederland laat deze winter op z'n zachtst gezegd te wensen over, daarom zochten we wat dichter in de buurt van de poolcirkel ter inspiratie naar de mooie plekken om midden in de witte natuur te toeven. Tja, als de berg niet naar Mohammed komt...

[quote text_size="small"]

Zodra het donker wordt vouwen de tienduizenden sterren zich als een ragfijne deken over je heen, en met een beetje geluk trekt ook de zinderende zonnestorm in de vorm van het Noorderlicht over je hoofd voorbij.

[/quote]

Overnachten in de sneeuw van Fins Lapland

Fins Lapland heeft voor de winter- en natuurliefhebbers een aantal schitterende parels: van overnachten in glazen iglo's tot rendiersafari's en sneeuwwandelingen in compleet witte landschappen. Bonuspunt: waar je in de Alpen goed moet zoeken naar een plekje zonder al te veel medereizigers, is het hier juist andersom: de uitgestrekte natuur biedt alle mogelijkheid om ver van de bewoonde wereld te verblijven, en is een mooi alternatief op de geijkte skivakantie.

Extra voordelig op reis naar Finland? Kijk hier!

Slapen onder het Noorderlicht in een glazen iglo

[quote text_size="small"]

Naast de iglo's kun je je vermaken in de sneeuwsauna's en 'lakeside' sauna - beide voor degenen die een echt ijskoud dompelbad aandurven...

[/quote]

fins lapland9

Met alle lichtvervuiling in midden-Europa vergeten we soms dat de sterrenhemel meer lichtpuntjes bevat dan we ooit kunnen tellen. Op deze plek in Finland heb je daar geen last van, zodra het donker wordt vouwen de tienduizenden sterren zich als een ragfijne deken over je heen, en met een beetje geluk trekt ook de zinderende zonnestorm in de vorm van het Noorderlicht over je hoofd voorbij. De beste plek om daar eindeloos naar te staren en te kijken of je de sterrenbeelden zoals Grote Beer, Weegschaal of Cassiopeia kunt ontcijferen is vanuit een glazen iglo in Sinettä. Naast de iglo's kun je je vermaken in de sneeuwsauna's en 'lakeside' sauna - beide voor degenen die een echt ijskoud dompelbad aandurven, wel heel gezond!

Lees ook:  5 leukste campings in Frankrijk

Romantische Teepee's met een jacuzzi buiten in de sneeuw

fins lapand

Deze houten huisjes zijn smaakvol ingericht met veel natuurlijke materialen. Perfect voor een 'natuurbeleving' in de sneeuw. 's Avonds zijn de paden rondom uw Teepee sfeervol verlicht en kun je in de buitenjacuzzi genieten van de stilte en de sterren boven je. Zit je liever warmpjes binnen dan bieden de grote ramen in je slaapkamer een panoramisch uitzicht over de witte velden. De Teepee's liggen vlakbij Lainio Snow Village - ieder jaar bouwen kunstenaars hier een imposant bouwwerk van sneeuw en ijs, compleet met prachtige ijssculpturen.

[quote text_size="small"]

De drive van de honden om te rennen en de romantiek van een sledetocht gecombineerd met onvervalste, noeste arbeid (je begrijpt wat we bedoelen wanneer je een hondenslee hebt gemend..) maken dit tot een onwerkelijke ervaring

[/quote]

Hoog boven de poolcirkel op een oude rendierboerderij

fins lapand2

De oude rendierboerderij van Torassieppi is een mooie uitvalsbasis wanneer je van een ecologische, avontuurlijke en natuurvriendelijke vakantie houdt. Op de boerderij staan de lokale Sami cultuur en lokale gerechten hoog in het vaandel, hier kun je leren lassowerpen, een traditionele 'pirtanauha' weven en lunchen in een typische Finse kota met open vuur. Ook laat de chefkok je graag zien hoe je met lokale ingrediënten kunt bakken en koken. Op een gevulde maag is het geen straf de sneeuwschoenen onder te binden en het Pallas-Ylläs Nationaal Park in te trekken. Het hoger gelegen deel geeft je prachtige witte vergezichten en je kunt picknicken bij het kampvuur. Omdat Torassieppi hoog boven de poolcirkel ligt is het tevens een goede spot om op zoek te gaan naar de sluiers van het noorderlicht!

Lees ook:  Cadeautips: Inspirerende boeken over reizen

Bekijk hier hoe een rendiertocht er aan toe gaat:

In een sneeuwiglo met langlaufloipes direct voor de deur

fins lapand3

In de regio Saariselkä vind je midden in de bossen een aantal mooie sneeuwiglo's. Het is de natuur- en cultuurgrond van de Sami die met hun rendierkuddes in dit deel van Finland beschermd worden. In de iglo slaap je op een bed van sneeuw, ijs en rendierhuiden en krijg je een thermische slaapzak, warme muts en sokken om ondanks de ijzige temperaturen lekker warm te blijven. Je kunt zo op de langlauflatten stappen, de paden komen voor je deur langs. Wanneer je wat verder wilt trekken is een huskysafari fantastisch: de drive van de honden om te rennen en de romantiek van een sledetocht gecombineerd met onvervalste, noeste arbeid (je begrijpt wat we bedoelen wanneer je eenmaal een hondenslee hebt gemend..) maken dit tot een onwerkelijke ervaring!

Op z'n Fins in een houten blokhut met open haard

[quote text_size="small"]

Halverwege de tocht kun je opwarmen bij het kampvuur en een worstje roosteren om ook aan uw innerlijke mens tegemoet te komen. Ruimte, stilte en rust!

[/quote]

fins lapland 11

Op deze plek ervaar je het leven zoals de Finnen dat bedoeld hebben: overdag de hele dag buiten in de sneeuw, 's avonds je handen warmen aan het haardvuur en avonturen delen. Het leuke is dat de houten huisjes waar je verblijft verspreid liggen in het dorp Äkäslompolo dat midden in de bossen ligt. Vlak voor je deur beginnen de langlaufloipes, en vanaf de huskyboerderij kun je tochten maken die je diep in het Finse landschap brengen waar de bomen buigen onder dikke pakken sneeuw, meren veranderd zijn in gladde ijsvlaktes en het enige dat je hoort het hijgen van de honden en het kraken van de sneeuw is. Halverwege de tocht kun je opwarmen bij het kampvuur en een worstje roosteren om ook aan de innerlijke mens tegemoet te komen. Ruimte, stilte en rust!

Lees ook:  Zo ziet het land van 1001 nacht eruit

Lees ook: De mooiste natuurhoogtepunten van de Hurtigruten

[hr]

Meer informatie over reizen in Fins Lapland?

Buro Scanbrit organiseert al jaren bijzondere reizen naar Fins Lapland, reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Op dit moment bieden ze aantrekkelijke aanbiedingenVraag hier de brochure aan voor meer inspiratie.

fins lapland8

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings