Een literaire rivier van 10.000 verlichte boeken

1 november 2016
404
boeken verlicht

In Toronto organiseren ze jaarlijks de 'Nuit Blanche', een nacht waar kunstenaars de hele transformeren in één grote, bijzondere expositie. Een Spaans kunstenaarscollectief gebruikte deze nacht als gelegenheid om een van de drukste straten van Toronto te overspoelen met meer dan 10.000 boeken. Dit kunstwerk werd eerder neergezet in Madrid, New York en Melbourne en is een stille aanklacht tegen de drukke straten die elke dag van 's ochtends tot 's avonds laat dichtgeslibt zijn met verkeer.

Stromende woorden op straat

Met deze boeken willen de dat de straat weer 'stroomt' met het ritme en de flow van het geschreven woord, als was het maar voor één nacht. Elk boek kreeg daarnaast een klein lichtje, waardoor het effect wordt gecreëerd van twinkelend licht op de oppervlakte van het water. De boeken werden gedoneerd door het Leger des Heils, en meer dan 50 vrijwilligers werkten 12 dagen aan de rivier van woorden.

Stilte, kalmte en saamhorigheid

"Zo wordt een deel van de stand dat normaal gesproken bestemd is voor snelheid, vervuiling en geluid opeens een plek van stilte, kalmte en saamhorigheid", vertellen de kunstenaars op hun website. "De boeken mogen worden meegenomen en aangevuld, zo recycled de installatie zichzelf  en blijft het zo lang bestaan als de gebruikers het willen. Op een gegeven moment zullen auto's de straat weer overnemen, maar voor degenen die 's nachts op deze plek zijn geweest zullen het zich altijd anders herinneren.

Boeken uitzoeken

 

Kijkers werden aangemoedigd om de boeken te bekijken en mee naar huis te nemen: na ongeveer 10 uur was de straat weer leeg. Naast de bezinning waarin je de drukke straat met andere ogen gaat bekijken, laat deze installatie ook zien dat het gedrukte boek nog steeds waarde heeft in dit digitale tijdperk.

Lees ook:  Slaap in deze prachtige trekkershut midden op de Drentse heidevelden

nuit-blache nuit-blache2 nuit-blache3 nuit-blache5 nuit-blache6 nuit-blache8 nuit-blache9 nuit-blache10 nuit-blache11 nuit-blache12 nuit-blache13 nuit-blache14

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down