Levensgrote zee-egels van kant verlichten de Marina Bay in Singapore

5 september 2017
265

Afgelopen maart was de Marina Bay in Singapore versierd met drie enorme gehaakte ballen. Deze grote haakwerken zijn ter ere van het iLight festival door Choi + Shine Architects ontworpen. De inspiratie komt van de zee-egel schelp en zorgt voor een betoverend uitzicht op de baai en de stad. 

Nabootsing van het leven

Jaarlijks wordt in Singapore het lichtfestival georganiseerd. Dit festival ziet op duurzaamheid en kunstenaars stellen hier dan ook hun duurzame, lichtgevende werken tentoon. Het thema van het festival was dit jaar biomimetica, wat letterlijk 'nabootsen van het leven' betekent.

Choi + Shine hebben hun inspiratie gehaald uit de zee-egel schelpen. Hun installatie is een levensgrote variant van dit zeedier. De kanten schelpen hangen aan sterke ijzeren draden in de lucht. Zo wordt de optische illusie gecreëerd dat zij zweven boven de kade.

Het artikel gaat verder onder de foto's >

urchin 2

urchin 33

urchin 36

Duurzaamheid

Gedurende de dag absorbeert het kant het zonlicht, zodat het tijdens schemer en het avonddonker als een gloeiend en doorschijnend object in de lucht hangt. Gedurende de dag is het best heet in Singapore, maar de schaduwen van de ontwerpen zorgen voor wat verkoeling tegen de hete zon.

Het artikel gaat verder onder de foto's >

urchin 23

urchin 27

Haakwerk

De ontwerpen zijn met de hand gehaakt over een aluminium frame. Het kant staat symbool voor het verbinden van mensen uit verschillende culturen en achtergronden. Het heeft in totaal tweeënhalve maand gekost om alles te haken en installeren.

De meeste haakpatronen stammen uit Gilmond's Needlepoint Made Lace uit 1890. De patronen zijn aangepast door Jin Choi om als kant-en-klare haakmethode te kunnen gebruiken. Vervolgens heeft zij nog gewerkt aan patronen om de gewenste vorm voor de zee-egels te creëren en daarbij de juiste verhoudingen te krijgen in openheid, textuur en dichtheid van het ontwerp.

Lees ook:  Beeldschone fragiele mandala's als ode aan de natuur

Het artikel gaat verder onder de foto's >

urchin 6

urchin 7

urchin 10

urchin 15

urchin 16

urchin 17

urchin 18

urchin 19

Publiek als onderdeel van het kunstwerk

De kanten werken zijn grote luchtkamers waar je kan binnentreden en wordt uitgenodigd om te genieten van het visuele effect wanneer je door de kanten ontwerpen van het uitzicht geniet. De vormgeving en verlichting zorgen voor een magisch effect in het donker. Zodra mensen binnentreden worden ook zij verlicht, waardoor zij onderdeel worden van het kunstwerk.

Het publiek wordt op verschillende manieren onderdeel van het ontwerp. Voor de toeschouwers zijn de mensen die binnen zijn getreden onderdeel geworden van het kunstwerk. Echter, voor de mensen die van binnenuit over de stad uitkijken lijkt het alsof de toeschouwers onderdeel zijn van het ontwerp, vanwege de kanten kaders waar zij doorheen kijken.

Het artikel gaat verder onder de foto's >

urchin 34

urchin 37

Zoek naar de poëzie van het leven 

Het doel van de makers is om de mensen te betoveren bij het zien van de zwevende verlichte kunstwerken tegen de achtergrond van grote wolkenkrabbers het donkere water. Hopelijk doet het de mensen even stilstaan tijdens het doorlopen van hun dagelijkse routine en vinden zij de poëzie in hun leven.

urchin 3

Lees voor meer bijzondere lichtkunst ook ons artikel over de 'Forest of Resonating Lamps'. Een bos van 1.000 lampen die van kleur veranderen als je er doorheen loopt.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings