Op ontdekkingstocht in Nederland via Lange Afstand Wandelpaden

17 juni 2020
579
Lange-Afstand-Wandelpaden

Voor de echte wandelliefhebbers is er in Nederland heel wat te ontdekken. We hebben maar liefst 23 Lange Afstand Wandelpaden (LAW’s) binnen onze grenzen. Deze wandelroutes zijn meer dan 100 kilometer lang en herken je aan de rood-wit gestreepte markeringen. Overweeg jij je aan zo’n lange tocht te wagen? We tippen een aantal LAW’s in Nederland die je op unieke wijze meenemen door het landschap.

Pieterpad (492 km)

De bekendste onder de Lange Afstand Wandelpaden is het Pieterpad. Deze beslaat bijna 500 kilometer tussen Pieterburen in Groningen en de St. Pietersberg in Limburg. Het pad is opgedeeld in 26 officiële etappes, die je door vijf provinciën leiden. De bekendheid van de route maakt hem ook vrij toegankelijk, onderweg vind je namelijk een heel netwerk aan accommodaties en horeca en ook aan reisgidsen en kaarten is geen gebrek.

Pelgrimspad (453 km)

Wandelliefhebbers hebben ongetwijfeld wel eens gehoord van de Camino de Santiago: de iconische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. De meeste wandelaars beginnen die route in de Franse Pyreneeën maar wie wil kan zelfs al in Nederland starten. Het Pelgrimspad begint aan het begijnhof in Amsterdam en sluit in het puntje van Limburg aan op het buitenlandse routenetwerk. Ook voor wie niet helemaal naar Spanje wilt wandelen is het een aanrader om een of meerdere etappes van het Pelgrimspad te lopen; het staat namelijk bekend als een van de mooiste Lange Afstand Wandelpaden van Nederland.

Waterliniepad (350 km)

Een wandeling door de geschiedenis, dat is het Waterliniepad. De route van 350 kilometer start in Volendam en volgt vanaf daar de gehele linie. Onderweg kom je langs historische plaatsen zoals vestingen, forten (95 stuks!) en natuurlijk overblijfselen van de verdedigingslinie. Het is bovendien een erg mooie route die gebieden als de Beemster en Biesbosch aandoet.

Lees ook:  Brabantse rituelen

Nederlands Kustpad (725 km)

Het Nederlands Kustpad is de langste LAW van ons land en leidt je langs de gehele Noordzeegrens. De route bestaat in feite uit het Deltapad, het Hollands Kustpad, het Friese Kustpad en het Wad- en Wierderpad. Je komt onderweg langs alle provinciën grenzend aan zee en hebt bovendien de optie om je route te verlengen met Europese Lange Afstand Wandelpaden, zoals de North Sea Trail.

Je reis plannen langs een van de Lange Afstand Wandelpaden

Zo’n lange tocht vergt wat voorbereiding en ervaring. Wil je een LAW over de gehele lengte lopen? Dan is het aan te raden om eerst kortere wandelroutes te lopen. Streekpaden zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor: deze blijven veelal binnen een provincie en zijn vaak rondwandelingen. Je herkent ze aan de geel-rode markering. Natuurlijk zijn de LAW’s ook heel goed als afzonderlijke etappes te bewandelen. Op de website Wandelnet vind je een overzicht van alle 23 Lange Afstand Wandelpaden in Nederland, inclusief routekaarten.

Lange Afstand Wandelpaden

Een overzichtskaart met alle LAW's en streekpaden in Nederland. © Wandelnet.nl

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down