Deze kunstenares geeft oud borduurwerk een nieuw leven

19 september 2019
1538

Vroeger was handwerk onderdeel van het dagelijks leven: van breien tot haken, borduren en naaien. En hoewel de aandacht voor dergelijke oude ambachten steeds meer toe lijkt te nemen, staat het niet in verhouding tot de massaproductie. Dat vindt kunstenares Louise Saxton best jammer en daarom brengt zij oude borduurwerken weer tot leven. 

Recyclen 

Louise begon zo'n 16 jaar geleden met het recyclen - of, terugvorderen zoals ze het zelf noemt - van oude naaldwerken. Zij begon met werk van haarzelf, maar langzamerhand krijgt ze ook dingen binnen via vrienden, kennissen en onbekenden. Als ze in een kringloopwinkel of over een vlooienmarkt koopt, dan 'redt' zij onafgemaakte of oude borduursels om ze thuis een nieuw leven in te blazen door ze te combineren.

Ik noem het 'terugvorderen' van handwerken, omdat ik de oorspronkelijke huishoudelijke objecten voor een nieuw doel inzet.

De natuurlijke wereld en huishoudelijke tradities

De creaties van Louise worden niet meer in huis gebruikt, maar worden tentoongesteld. Ze verwerkt botanische beeltenissen en het dierenrijk in haar creaties. Dit heeft voor haar ook een symbolische waarde:

Mijn huidige werk weerspiegelt het potentieel verlies van zowel de natuurlijke wereld als huishoudelijke tradities.

Hoewel niet iedereen nu direct naald en draad zal oppakken, wordt de schoonheid van dit soort kunstwerken wel bewonderd en in leven gehouden.

In onderstaande video zie je onder andere hoe Louise te werk gaat. Je kunt haar ook volgen op Facebook.

Botanische werken

saxton 14

saxton 18

saxton 19

saxton 20

saxton 21

saxton 23

Vogels

saxton 1

saxton 2

saxton 6

saxton 7

saxton 8

saxton 9

saxton 10

saxton 11

saxton 12

saxton 16

Overige diersoorten

saxton 3

saxton 13

Black Prince 2011 after Louisa Anne Meredity c.1850

saxton 17

Meer zien: De Braziliaanse fotografe Aline Brant integreert borduurkunst in haar foto's en het resultaat is prachtig.

Lees ook:  Dit hele winkelcentrum verkoopt alleen gerecyclede spullen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down