Kunstenares maakt jurken met de natuur als inspiratiebron

23 maart 2017
309

Kunstenares Petra Hart beperkt zich niet tot één discipline: ze maakt kunst, mode en is ook actief in de gastronomie. De gemene deler in haar werk is de natuur als inspiratiebron: "natuur is het beste idee dat ooit bedacht is". In haar nieuwste project 'Treasures of Nature / Bottom Line’ vormt de natuur de basis voor haar ontwerpen van zijde tunieken en jurken (zie onderaan het artikel).

Hiervoor maakt ze fotografische tekeningen van bloemen met interessante structuren, vormen, bladeren en kleuren. Zelf zegt ze hierover: "Het zijn bloemen die iedereen kent, maar niet op deze manier. Ik wil mensen de natuur op een nieuwe manier laten beleven."

"Mijn moeder nam mij altijd mee naar modeshows van pas afgestudeerden en als we in Amsterdam waren dan gingen we in ieder geval naar Puck & Hans. Waanzinnig vond ik die kleding."

Verzamelaar van de natuur

Vanaf kleins af aan verzamelt Petra schelpen, takken, zeesterren, skeletten, vlinders, vogelnestjes, insecten, stenen en bloemen. Deze liggen klaar in haar atelier om getekend te worden. "De vormen zijn uniek en repeterend. Mijn interesse in de natuur ligt niet alleen bij mens en dier, maar ook bij licht, kleur, tijd, zwaartekracht, moleculen, draaiing van de aarde ten opzichte van het universum en bij de spiralen en de verhoudingen in de natuur die passen bij de Fibonacci reeks. Het universum is één groot zichtbaar en onzichtbaar draadwerk dat door energieën en moleculen met elkaar is verbonden. Daar haal ik mijn inspiratie uit."

Puck & Hans

De voorliefde voor mode, kunst, design en gastronomie kreeg Petra thuis met de paplepel ingegoten. "Mijn moeder was o.a. lerares coupeuse. Ze tekende patronen en maakte vele soorten kleding, zelfs de binnenkant werd met de uiterste precisie van een neuroloog genaaid. Tot mijn dertigste stond ik model voor haar en naaide ze mijn gehele garderobe. Ze nam mij altijd mee naar modeshows van pas afgestudeerden en als we in Amsterdam waren dan gingen we in ieder geval naar Puck & Hans. Waanzinnig vond ik die kleding."

Petra Hart in haar studio

Petra Hart in haar studio

"Het werk wat ik doe kan heel eenzaam zijn. Dat los ik op door rondleidingen in combinatie met dinertjes te geven in mijn studio."

Voelen aan de stoffen

Ook gingen Petra en haar moeder regelmatig langs de Frozen Fountain en naar fournituren, knopen-en stoffenwinkels. "Daar liet ze mij dan alle stoffen voelen en vertelde mij in welke stof je koel bleef, waarin je ging zweten, welke brandgevaarlijk was, welke stoffen mooi en minder mooi vielen, natuurlijke en synthetische materialen. Daarnaast knipte mijn moeder heel veel uit de krant over kunst en schoof ze aan de ontbijttafel mij de nodige kunstbladen, Eigen Huis & Interieur’s, diverse mode en textielbladen onder mijn neus. Voor mij was dit allemaal vrij gewoon. Maar bij nader inzien denk ik toch dat dit mij gevormd heeft."   

Blijf eten in de studio

"Het werk wat ik doe kan heel eenzaam zijn. Dat los ik op door rondleidingen in combinatie met dinertjes te geven in mijn studio." Wil je een keer bij Petra achter de schermen kijken? Tussen de gangen door vertelt ze over haar werk en laat ze zien hoe ze haar kunstwerken maakt. Meer informatie vind je op haar website.

Lees ook:  Slapen op een kampeervlot, middenin de Nederlandse natuur

Bijzonder detail: de foto's zijn gemaakt door Rene Frese Van B"Floor Studios. Met nog maar 16% zicht weet hij nog steeds prachtige foto's te maken… Zie hieronder het resultaat:

Tunics Petra Hart

Hier zie je een paar van de tekeningen op de stoffen van in detail:

Details Petra Hart

De tunieken, dresses en special editions zijn te koop online bij amfadstore.nl en in de winkel bij Young Designers United aan de Keizersgracht 447. 

[hr]

Petra Hart breekt tijdens haar studie aan de Rietveld Academie door met haar Fam.Li kunstproject / goed doel Heart-World. Exposeert internationaal. Richt samen met kunstverzamelaar Bas Kuiper platform AMFAD (Amsterdam Fashion Art & Design) op. Petra Hart houdt zich nu bezig met nieuwe serie kunstwerken en geeft rondleidingen in combinatie met diners in haar studio. Haar nieuwe Spring/Summer 2017 fashion collectie tunics, dresses & special editions ’Treasures of Nature’ is vanaf maart weer te koop. Meer informatie op www.petrahart.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings