Waarom een reis door dit land je altijd bij zal blijven

11 augustus 2016
538

Het is een land van superlatieven - in Namibië is alles mijlenver, eindeloos en adembenemend - en een plek op aarde waar je je nog volledig kunt overgeven aan de elementen van Moeder Natuur. Voor degenen bij wie deze natuur in het bloed zit is onderstaande waarschijnlijk een kolfje naar hun hand. Wie zijn koepeltentje tot nu toe vooral in Frankrijk opzette maar wel eens wat ruigers wil proberen kan dit een duw in de goede richting zijn. Of niet - want niet iedereen wordt enthousiast van fietstochten tussen de zebra's of kampeerplekken waar de eerstvolgende buurman in geen velden of wegen te bekennen is. Hoe dan ook, wie door Namibië heeft gereisd voelt zich een ander mens. Dit is waarom:

1. Elke dag koken onder de sterrenhemel

Het wordt al snel een rituele taak: zodra je op je kampeerplek bent aangekomen gaat het vuur aan. Langzaam worden de brandende takken smeulende kooltjes die simpele paprika's en een stukje vlees omtoveren in een goddelijk maal. Het feit dat je je moet voegen naar het tempo van het vuur maakt koken tot een taak waar je van tot rust komt. De avond valt snel, dus tegen de tijd dat de spaghetti op tafel kan toont de melkweg zich al in zijn volle glorie. Vuur, een simpele maaltijd en (als de koelbox het toelaat) koude biertjes - voor wie met weinig toe kan voelt dit alsof het leven niets anders heeft bedoeld.

2. Fietsen tussen de zebra's in de Kalahari woestijn

Omdat er vrij veel regen valt is de Kalahari eigenlijk niet een echte woestijn, maar de uitgestrekte zandvlaktes zijn desondanks droog genoeg dat je 's avonds het stof uit je haar kunt schudden. Met de vele lodges als uitvalsbasis kun je hier ook al mountainbikend door de woestijn trekken en je snelheid meten aan die van de galop van kuddes zebra's, gnoes of wildebeasts. Het is niet te beschrijven hoe het voelt om zo één met de natuur te zijn. Je merkt het trouwens vanzelf als je te dichtbij komt - een verhoogde hartslag krijg je hier niet alleen van het fietsen.

Lees ook:  Ga op vakantie in de studio van een kunstenaar

namibie kalahari

De Kalahari Red Dunes Lodge ligt midden in de woestijn. Wie het kamperen graag afwisselt met (of inruilt voor) iets meer comfort zit hier heerlijk: vanaf je veranda heb je vrij uitzicht over de natuur en het zwembad biedt een verkwikkende duik na een dag fietsen tussen de zebra's.

3. Het moment dat de rode zandduinen groen kleuren vlak voor zonsondergang

De rode zandduinen van de Naukluft vormen een iconisch beeld van Namibië. Uitgestrekte heuvels die zich elke dag ongemerkt een beetje verder verplaatsen door de wind, scherpe zandruggen waar je tot aan je knieën in wegzakt. Houd goed in de gaten waar je vandaan komt als je er hier zonder gids op uit trekt, na 10 minuten lopen lijken alle heuvels verdácht veel op elkaar. Het mooiste moment is wanneer de zon gaat zakken en op de terugweg naar de camping of de lodge een groene waas zich als een ragfijne deken over de duinhellingen drapeert. Magisch!

IMG_0819

In het Naukluft park waar de rode duinen zich bevinden kun je midden in de woestijn slapen. Kijk hier voor de mooiste plekjes!

4. Een lekke band krijgen

Toegegeven, het is niet het hoogtepunt van de dag du moment dat je het verdachte flopflopflopflop onder  je auto hoort, maar gezien de ruige wegen wel iets om je op in te stellen. In tegenstelling tot in Nederland waar je een uur op de wegenwacht staat te wachten (what's in a name..) ben je hier met hulp van de lokale bevolking of een behulpzame medereiziger meestal binnen 10 minuten weer onderweg. En voor iedereen die zegt dat 'ie geen banden kan verwisselen is dit een uitgelezen moment om het wel eens te proberen, zo moeilijk is het namelijk niet. Waar een vakantie in Namibië al niet goed voor is!

Lees ook:  Reis naar China goed voorbereiden

5. Dwalen tussen de leeuwen en impala's in het uitgestrekte Etosha

etosha

In Etosha kun je prima zelf met de auto rondrijden. Zeker in het droge seizoen verzamelen de vele dieren zich rond een paar waterpoelen en kun je bij wijze van spreken vanaf één plek de hele wildlife bingokaart met gemak aftekenen. In het natte seizoen laten de dieren zich minder zien en loont het om met een gids op pad te gaan: zij kennen de kleine tussendoorweggetjes en loodsen je weg van de grote kuddes - mensen welteverstaan.

dolomite camp

 In Etosha kun je zowel op campingplaatsen staan als in een comfortabele lodge slapen, bijvoorbeeld in het Dolomite Camp. Gelegen boven op een berg heb je schitterend uitzicht over de velden kun je ook een safari vanuit je luie stoel doen - de dieren lopen zo aan je hut voorbij.

6. Kamperen op minstens 1 km afstand van de buren

spreetshoogte

Wie aan kamperen denkt ziet al snel plaatjes van Franse taferelen voor zich waar - hoewel vaak erg gezellig - je te pas en te onpas struikelt over de haringen van de buurman. In Namibië zijn de meeste kampeerplaatsen echter zo weids opgezet dat het voelt alsof je helemaal alleen in de woestijn of op de top van de berg zit. Heerlijk! Als je eenmaal je dak- of koepeltent hebt opgezet is het een kwestie van zitten en de omgeving in je opsnuiven. Ruik de natuur, zie de zon ondergaan en tel de duizenden sterren aan de hemel.

[hr]

Gerelateerd: Waarom je van reizen met een camper gelukkig wordt

[hr]

7. In je eentje in Deadvlei staan

Voor wie al eens in Namibië is geweest klinkt het wellicht als een contradictio in terminis: Deadvlei is één van de weinige plekken waar het na periodes relatieve eenzaamheid opeens verwarrend druk kan zijn. De manier om de kudde te omzeilen is om niet bij dag en dauw vanaf de camping het park in te rijden. Gewoon lekker bij je tent blijven zitten en onder het genot van een zelf gezette koffie op het vuur (veeg even de as van de kooltjes van de vorige avond opzij et voilà) de zon langzaam over de duinen zien klimmen. Zodra iedereen weer terugkeert van de ochtendtrip rij je op je gemak naar het park om daar in relatieve eenzaamheid de melancholische stilte van Deadvlei in je op te nemen. Of een oerkreet te slaken in een grote duinpan - ook erg verfrissend.

Lees ook:  Een vakantie naar Bonaire

8. Je realiseert je hoe nietig we eigenlijk zijn 

vingerklip

Vingerklip and Ugab Terraces

Midden in Damaraland liggen Vingerklip Lodge en Ugab Terrace Lodge. Alleen al vanwege de vergezichten zou je hier nooit meer weg willen. Ook kun je hier wandelen tussen de giraffen en de zebra's. Omgeven door deze immense rotsformaties en eindeloze vlaktes realiseer je je hoe nietig we eigenlijk zijn...om met beide benen op de grond weer huiswaarts te keren.

Welke plekken horen ook absoluut thuis in dit rijtje? Laat je reactie achter!

[hr]

Meer informatie over Namibië?

De reisspecialisten van Tenzing Travel (voorheen Kuoni) creëren een unieke reiservaring. Tenzing Travel biedt diverse reizen naar Namibië aan, van self-drives tot routes die je met een chauffeur aflegt. Overnachten kan op verschillende manieren: van prachtige lodges waar het je aan niks ontbreekt – zoals het Dolomite Camp – tot uitgestrekte campingplaatsen waar je midden in de natuur slaapt.

Reislustig geworden? Vraag hier de gratis brochure aan om alvast een beetje weg te dromen...

[hr]

Ultieme vrijheid: slapen op het dak van je auto:

Camping in Etosha 2

Geen buurman te zien: in je eentje midden in de natuur kamperen:

IMG_0907

Om stil van te worden.

IMG_0924

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down