Intermittent fasting

25 juli 2021
244

Wereldwijd zijn er veel mensen die aan intermittent fasting of periodiek vasten doen. Het is een steeds populairder fenomeen aan het worden. De vraag die bij velen opkomt is hoe begin je hiermee en wat zijn de voordelen ervan? Als we veel mensen moeten geloven dan zou het wonderbaarlijke effecten hebben op mensen die doen sporten. Vasten zou ook een geweldig effect kunnen hebben op de couch potato die weinig tot niks beweegt.  We gaan je hieronder alles over intermittent fasting vertellen en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is intermittent fasting

intermittent fasting houdt in dat je voor een bepaalde tijd van de dag niks consumeert. Je eet dan voor langere periodes niks en mag alleen water, groene thee of zwarte koffie consumeren. Een van de bekendste voorbeelden van vasten is natuurlijk de Ramadan. Bij de Ramadan eten en drinken moslims van zonsopgang tot zonsondergang niks. Zij vasten dan ook voor het grootste gedeelde van de dag. Steeds meer mensen beginnen de voordelen van het vasten in te zien en gaan het steeds vaker implementeren in hun dagelijkse leven. De bekendste manier van intermittent fasting is de 16/8 split. Bij deze manier van vasten zal er voor 16 uur per dag gevast worden en in de resterende 8 uur mag er gegeten worden. Vasten is als het ware een levensstijl en samen met een dieet kan je snel en goed resultaat zien.intermittent fasting

Verschillende manieren van vasten

Periodiek vasten kan je op verschillende manieren doen. Hierboven las je al de meeste bekende vorm van het vasten en dat is 16/8 split. Als je net begint kan dit een erg lastige periode voor je zijn. Je zal al snel merken dat je veel moeite ermee hebt als je hier mee begint. Als het te moeilijk is kan je ook rustig beginnen en doe je de 12/12 of de 14/10 methode. Hier kan je dan eerst oefenen met het vasten, zodat het voor jezelf makkelijker is. Je kan dit een week of twee aanhouden en daarna opschalen naar 16 uur per dag vasten.

Lees ook:  Tips voor te thriftshoppen

Een andere manier van vasten is de OMAD (One meal A day) manier. Bij deze manier van vasten eet je een grote maaltijd van 2000 calorieën per dag.  Ook kiezen veel mensen voor de 5/2 methode. Bij de 5/2 methode eet je 5 dagen normaal en dan ga je 2 dagen vasten. De twee dagen dat je gaat vasten reduceer je je calorie inname ook met 25% van je normale calorie inname.

Voordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting is steeds populairder aan het worden en dit komt vooral door de lichamelijke en mentale voordelen die je ervan ervaart. We hebben hieronder de bekendste voordelen voor je opgesomd.

  1. Gewichtsverlies: De voornaamste reden dat mensen beginnen met intermittent fasting is vanwege de verhoogde vetverbranding die je ervaart. Als je een langere periode aan het vasten bent zal je lichaam vet beginnen te verbranden om aan energie te komen.
  2. Hertel van cellen: Je lichaam zal minder energie hoeven te verbruiken om eten te verteren, hierdoor gaat je lichaam meer cellen herstellen. Het cellulair herstel merk je ook omdat je sneller herstelt na een training.
  3. Ontstekingsremmend: Je lichaam zal ook meer dode cellen opruimen, waardoor ontstekingen verminderd worden.
  4. Stimulatie van groeihormonen: Groeihormonen zijn van belang bij de opbouw van spierweefsel in je lichaam. Door te vasten zal de aanmaak van groeihormonen verbeterd worden.
  5. Mentale gezondheid: Door te vasten zal je ook een mentale verbetering voelen. Je lichaam zal het hormoon BDNF aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat nieuwe zenuwcellen gemaakt worden.
  6. Gezondheid van je hart: cholesterol zal verminderd worden dit heeft een goed impact op je bloed en je bloeddruk zal verbeteren.
  7. Insuline: Je lichaam zal je insuline levels verminderen, waardoor je meer vet gaat verbranden. Ook zal insulineresistentie dalen, waardoor je een extra voordeel hebt als je last hebt van diabetes type 2.
  8. Langer leven: Er zijn verschillende onderzoeken gedaan bij ratten die onderzoekers laten vasten. Deze ratten leven langer leven dan normaal. Intermittent fasting kan dus een goed effect hebben op de levensloop van velen. We zijn echter nog niet zover om dit met 100% zekerheid te zeggen.
  9. Verlaging van kanker en Alzheimer: Omdat je lichaam tijdens het vasten cellen opruimt en stimulatie van nieuwe cellen bevorderd. Kan het zo zijn dat kanker en Alzheimer voorkomen kunnen worden. Dit komt omdat je minder dode cellen in je lichaam zal hebben.
  10. Bespaar tijd: Omdat je minder vaak eet per dag zal je ook stukken minder tijd nodig hebben om te eten. Hierdoor kan je dus meer tijd overhouden om andere dingen te doen.
Lees ook:  Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings