Leefprincipes van een 94-jarige hardloopkampioene

15 maart 2015
322
olga kotelko

Op papier was Olga Kotelko een gewone vrouw op leeftijd, gepensioneerd na vele jaren met plezier voor de klas te hebben gestaan. Echter, wat haar bijzonder maakt is dat ze tot haar 94e actief meedeed aan hardloopwedstrijden. "Ik heb geen idee hoe 94 moet voelen"  zei ze een paar jaar geleden in een interview. "Ik geloof niet dat ik erg veranderd ben na mijn 50e of 60e. Ik let op mijn gezondheid en luister goed naar mijn lichaam. Het gaat er niet om hoe oud je bent, maar om de manier waarop je oud wordt."
[quote text_size="medium"]
Geef nooit op. Je bent nooit te oud om een droom na te jagen. Wees niet bang.
[/quote]
De manier waarop Olga Kotelko haar leeftijd bereikte is onderwerp van uitvoerig wetenschappelijk onderzoek. In 2014 schreef Bruce Gierson een boek over haar, waarin hij uitzocht wat volgens Olga zelf de principes zijn om lang, gezond en gelukkig te leven.
Ter inspiratie zetten we er 8 op een rij:

1. Blijf bewegen

"Maak beweging onderdeel van je leven, ook als je niet sport. Wanneer we bewegen kunnen ons lichaam en brein beter samenwerken. We denken sneller, verwerken informatie beter en herinneren ons meer."

2. Creëer routines (maar doorbreek ze ook!)

"Zorg dat je da dagelijkse dingen volgens een vaste routine doet. Zo heeft je 'harde schijf' meer ruimte om na te denken over dingen die echt belangrijk zijn."

3. Wees opportunistisch

"Denk goed na over waar je je energie aan besteedt. Bespaar energie wanneer mogelijk zodat je er volledig voor kunt gaan als dat nodig is."

Lees ook:  3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek

4. Wees een mensch

"Goede dingen voor een ander doen voelt niet alleen goed, het werkt ook. Het heeft een gezonde uitwerking op je omgeving en (daarmee) ook een gezonde uitwerking op jezelf. Karma!"

5. Geloof ergens in

"Geloof maakt een mens vurig en actief. Mensen die de puzzels van het leven omarmen als kansen om iets te realiseren voor een hoger doel in het leven, floreren!"

6. Relativeer

"Bekijk stressvolle situaties vanuit een ander perspectief. Mediteren helpt daarnaast ook om het verouderingsproces dat stress teweeg brengt, te vertragen."

7. Blijf aan jezelf werken

"Onderzoek naar levensgeluk en motivatie wijst uit dat elk mens de behoefte heeft om te voelen dat hij of zij zich verbetert. Beloon jezelf ook voor kleine, haalbare doelen die je elke keer kunt verleggen."

8. Het moment om te beginnen is nu

"Wanneer je midlife bereikt is het niet te laat om nog ergens aan te beginnen, integendeel. Eigenlijk is het het beste moment. We zijn klaar met een heleboel drukke dingen in ons leven zoals kleine kinderen, we hebben zin om er op uit te gaan en we zijn er klaar voor!"
Olga vatte bovenstaande als volgt samen: "Geef nooit op. Je bent nooit te oud om een droom na te jagen. Wees niet bang."

Beeld: MoveYourFeetFoundation

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings