In dit Poolse dorpje is elk huis volledig beschilderd met bloemen

10 maart 2017
1094

Lang geleden schilderde iemand een bloem op het plafond van een huisje in het Poolse dorpje Zalipie om een roetveeg te maskeren die was ontstaan door het branden van de houtkachel. In die tijd was er weinig ventilatie in huizen, en vlekken en vegen op de muren en plafonds waren aan de orde van de dag. Steeds meer dorpelingen namen het idee over om deze plekken letterlijk te verbloemen - to ieder huis bijna volledig bedekt was met deze fleurige schilderingen.

Van huizen tot schuren, bruggen en kerken: de inwoners kregen de smaak te pakken en beschilderden ook objecten zonder roetvlekken. Sinds 1948 wordt in Zalipie ieder jaar een wedstrijd gehouden wiens huis het mooist beschilderd is (in het Pools: Malowana Chata). In eerste instantie werd deze wedstrijd in het leven geroepen om mensen te helpen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te verwerken - nu zorgt het voor een uniek dorp op slechts 90 minuten van Krakow.

Meer bloemenkunst zien? Kijk hier!

 

bloemen polen bloemen polen2 bloemen polen3 bloemen polen5 bloemen polen6 bloemen polen7 bloemen polen8 bloemen polen9 bloemen polen10 bloemen polen11 bloemen polen12 bloemen polen13 bloemen polen14 bloemen polen15 bloemen polen16 bloemen polen17 bloemen polen18 bloemen polen19

Via Design You Trust

Lees ook:  Hypnotiserende fotoserie van wenteltrappen in Boedapest

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down