In dit Poolse dorpje is elk huis volledig beschilderd met bloemen

15449 VIEWS
In dit Poolse dorpje is elk huis volledig beschilderd met bloemen

Lang geleden schilderde iemand een bloem op het plafond van een huisje in het Poolse dorpje Zalipie om een roetveeg te maskeren die was ontstaan door het branden van de houtkachel. In die tijd was er weinig ventilatie in huizen, en vlekken en vegen op de muren en plafonds waren aan de orde van de dag. Steeds meer dorpelingen namen het idee over om deze plekken letterlijk te verbloemen – to ieder huis bijna volledig bedekt was met deze fleurige schilderingen.

Van huizen tot schuren, bruggen en kerken: de inwoners kregen de smaak te pakken en beschilderden ook objecten zonder roetvlekken. Sinds 1948 wordt in Zalipie ieder jaar een wedstrijd gehouden wiens huis het mooist beschilderd is (in het Pools: Malowana Chata). In eerste instantie werd deze wedstrijd in het leven geroepen om mensen te helpen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te verwerken – nu zorgt het voor een uniek dorp op slechts 90 minuten van Krakow.

Meer bloemenkunst zien? Kijk hier!

 

bloemen polen bloemen polen2 bloemen polen3 bloemen polen5 bloemen polen6 bloemen polen7 bloemen polen8 bloemen polen9 bloemen polen10 bloemen polen11 bloemen polen12 bloemen polen13 bloemen polen14 bloemen polen15 bloemen polen16 bloemen polen17 bloemen polen18 bloemen polen19

Via Design You Trust

MEER INSPIRATIE

5 prachtige prefab woningen om bij weg te dromen
Dit prachtige natuurhotel gaat helemaal op in het Noorse landschap
Wordt één met de natuur in dit schitterende glazen huis
Een prachtig kleurrijk tafereel: de huizen op het eiland Burano