
Toen we jong waren duurden de zomervakanties een eeuwigheid en de tijd tot aan de langverwachte kerstvakantie zo mogelijk nog langer. Nu we ouder worden lijkt het tegenovergestelde waar: tijd vliegt voorbij alsof het niets is en de jaren volgen elkaar in rap tempo op.
Eén van de gangbare theorieën hierover is dat onze hersenen tijd waarnemen ten opzichte van de hoeveelheid nieuwe informatie die ze verwerken. Als je 5 jaar oud bent ontdek je elke dag 10 nieuwe dingen. Hoe ouder je wordt, hoe meer vertrouwd je omgeving is. Je ziet niet meer alle details van je huis, je werk of de weg ernaartoe. Je brein registreert een bekend beeld en gaat op de automatische piloot. De tijd vliegt zo letterlijk voorbij.
Schurken
Het goede nieuws is dat er heel makkelijk iets aan is te doen: zorg dat je regelmatig (compleet) nieuwe dingen doet. Bijvoorbeeld die cursus stamboomkunde. Kom je er eindelijk achter of er in je familie misschien wel schurken aan de stamboom hangen – of dat er wellicht familieleden zijn die je nog nooit hebt gezien.
Stadwandeling
Soms kom je terug van een vakantie om je te realiseren dat je na het doorspitten van 2 reisgidsen en de vele rondleidingen bijna meer weet van de plek waar je 10 dagen bent geweest, dan de plaats waar je zelf woont. Plan daarom regelmatig een dagje 'toerist in eigen stad' en ga naar dat museum waar je anders altijd alleen maar langsfietst, pak de kronkelende route van een stadswandeling zoals in de reisgids staat uitgestippeld en strijk op het terras neer waar je anders nooit iets zou bestellen. Er is nog zoveel te ontdekken!
Sterren
Tijdens school- en studieperiodes was het zo vanzelfsprekend om nieuwe dingen te leren dat we er wel eens moe van werden, of er alles aan deden om met minimale inspanning toch een voldoende te halen. Daar kon je dan overigens alsnog behoorlijk druk mee zijn. Bijna niet meer voor te stellen als je bedenkt hoe mooi het is om iets nieuws te leren en je bijvoorbeeld te verdiepen in de astrologie en je eigen sterrenbeeld, je de zangerige Zweedse taal machtig te maken (fin!) of eindelijk eens te leren piano spelen. Heerlijk om weer in de schoolbanken te mogen zitten, leerling te mogen en zijn en je open te stellen voor nieuwe kennis.
Zwemmen
Je brein scherp houden met nieuwe impulsen zit niet alleen in nieuwe dingen doen, maar ook in de mensen om je heen. Feit is dat we niet meer zo vaak als vroeger in de gelegenheid komen om nieuwe vrienden te maken. Daarnaast zijn we ook kieskeuriger en staan onze hersenen - hoe ruimdenkend we onszelf ook vinden - gewoon minder open voor alles en iedereen wat onbekend is. Voordeel van bij een club gaan is dat je meteen een gemene deler hebt: één verschil minder om te overbruggen. Wanneer je tot de categorie 'Een clùbje?! Mij niet gezien!' behoort kun je het ook zo zien: je gaat iets doen wat je heel leuk lijkt (bijvoorbeeld: zwemmen. Of toneelspelen.) en daar zijn toevallig ook andere mensen. Die toevallig ook graag willen leren acteren.
Kalligrafie
Eén van de dingen waar we na de strenge rode pen van de docent op school niet meer over nadenken is ons handschrift. Het is vaal deel van onze identiteit geworden. De ultieme manier om je hersenen een nieuwe ervaring te geven is dan ook om anders te gaan schrijven. Het voelt misschien wat geforceerd om voor het boodschappenbriefje opeens een heel ander handschrift te hanteren. Wellicht is het daarom leuk om je voor dit doel te verdiepen in de eeuwenoude kalligrafie-techniek. Simpele woorden tot kunst verheffen: over het doorbreken van routines gesproken.
De lijst is oneindig. Voor wie het wil zien is er elke dag iets nieuws te ontdekken, zelfs als we straks 98 zijn. Meer tips? Delen kan onderaan deze pagina!