Het Noord-Brabantse museum

15 augustus 2021
457
van Gogh

Een welbekend museum in Brabant is het Noord-Brabantse museum. Dit museum laat de geschiedenis, cultuur en kunst van Brabant zien. Er worden jaarlijks ook verschillende tentoonstellingen georganiseerd om nationale en internationale aandacht te trekken. Tijdens deze jaarlijkse tentoonstellingen wordt er aandacht besteed aan Vincent van Gogh, Jan Sluijters en Jheronimus Bosh. Dit zijn allemaal schilders die afkomstig zijn uit Brabant en zijn internationaal bekend. Het Noord-Brabantse museum is de enige locatie in Brabant waar schilderingen van Vincent van Gogh te zien zijn. Dit maakt het Noord-Brabantse museum een plek die je moet bezoeken als je van kunst houdt.

Over het Noord-Brabantse museum

Het Noord-Brabantse museum is gevestigd op het voormalige Gouvernementspaleis in de binnenstad van Den Bosch. Het Noord-Brabantse museum is vooral bekend van de prijswinnende tentoonstelling in 2016 ‘Jheronimus Bosch – visioenen van een genie’. Deze tentoonstelling was het gehele jaar te zien en trok veel nationale en internationale bezoekers. De tentoonstelling heeft geweldige internationale reviews gehad, waarbij het museum met lof genoemd werd. Het museum bevat allerlei verschillende kunststukken en heeft een historische verzameling. Naast het Noord-Brabantse museum ligt onder hetzelfde dak het Dutch Design museum. Samen zijn dit een van de grootste culturele trekpleister van Nederland. De museums hebben samen meer dan 5000 vierkante meter aan ruimte voor tentoonstellingen.

Dutch Design museum

Het Dutch Design museum heeft een unieke collectie van sieraden en keramiek. Deze unieke collecties worden tentoongesteld met design en kunst van deze tijd, waardoor er unieke en mooie tentoonstellingen gemaakt worden. De kunstwerken laten verschillende kunstenaars van de 20e en 21e eeuw zien. Zo zie je kunstwerken van Lucio Fotana en Pablo Picasso. Design van Hella Jongerius en Gijs Bakker, maar ook kunst van jong opkomend talent. Het Dutch Design museum in Den Bosch heeft ook een van de meeste bijzondere museumshop met de beste design collectie van heel Brabant.

Lees ook:  Duizelingwekkende stadsgezichten van pen & inkt

Dutch design en het Noord-Brabantse museum

Voor de verschillende tentoonstellingen worden er verschillende kunstwerken en objecten verzameld die een relatie hebben met de cultuur, geschiedenis en kunst van Brabant. Het Noord-Brabantse museum heeft meer dan 30.000 verschillende objecten in hun collectie. De objecten variëren van tekeningen, schilderijen, glas, zilver, prenten, penningen & munten, textiel, typische Brabantse objecten en archeologische vondsten. De collectie heeft ook een twaalftal originele kunstwerken van Vincent van Gogh en verschillende Dutch design objecten uit Brabant. Naast de 12 schilderijen van Vincent van Gogh worden er ook foto’s, documenten, brieven en andere objecten van hem getoond in het museum.

Vincent van Gogh

Van Gogh is in 1853 geboren in het Brabantse dorp Zundert. In zijn jonge levensjaren reisde hij veel door Nederland en Europa. Vincent van Gogh heeft veel verschillende baantjes gehad en een studie die nergens op uitliep. Pas op 27-jarige leeftijd is hij begonnen met schilderen en is daar wereldberoemd mee geworden. Vincent van Gogh heeft van 1880 tot 1890 zo’n 900 schilderijen gemaakt en zo’n 1100 tekeningen en andere werken op papier gezet. Van Gogh maakte in 1885 het wereldberoemde schilderij de aardappeleters. Dit is een erg donker en somber portret van een boerenfamilie. Van Gogh had in zijn vroege jaren een bepaalde stijl van schilderen, waarin hij het lijden en leven van normale mensen liet zien.

In 1886 vertrok van Gogh naar Parijs, deze stad was toen veel bezig met het vernieuwen van de schilderkunst. De broer van Theo is kunsthandelaar in Parijs en introduceert Vincent aan tekeningen en schilderijen van Franse kunstenaars. Deze kunstenaars gaan anders om met kleuren en licht dan Van Gogh gewend is. Dit heeft hem uiteindelijk geïnspireerd om te gaan experimenteren met meer kleuren en  licht. Dit heeft er uiteindelijke toe geleid dat hij begint te schilderen met zijn korte penseelstreek techniek die wereldberoemd is geworden.Van Gogh

Lees ook:  Deze schilderijen zijn geschilderd op...veren !

Het Noord-Brabantse museum is voor iedereen

Als we je interesse gewekt hebben raden we je absoluut aan om een bezoek te brengen aan het Noord-Brabantse museum. Door de Brabantse gastvrijheid, inspiratie, kwaliteit en veelzijdigheid is iedereen welkom bij dit prachtige museum. Het museum is makkelijk te bereiken en ligt dichtbij het Sint-Janskathedraal. Er zijn verschillende parkeergelegenheden in de buurt van het Noord-Brabantse museum, waardoor het makkelijk te bereiken is met de auto. Als je geen rijbewijs hebt kan je ook een kijkje nemen bij een rijschool in Den Bosch. Deze leiden je makkelijk en snel op tot een ervaren bestuurder. Zo kan je allerlei verschillende museums in Nederland afgaan. Het is natuurlijk ook mogelijk om via het openbaar vervoer naar Den Bosch te gaan en zo bij het museum terecht gekomen. Gelukkig leiden er veel wegen naar Rome en heb je de vrijheid om te kiezen. Een bezoekje brengen aan het Noord-Brabantse museum en de prachtige stad Den Bosch is zeker de moeite waard!

Naast het Noord-Brabantse museum beschikt Nederland over verschillende interessante musea. Deze zijn allemaal terug te vinden in deze blog!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down