Het koninkrijk der boeken | De Klementinum bibliotheek in Praag

13 januari 2016
712

In 1722 werd de Klemintinum bibliotheek in Praag geopend. Met meer dan 20.000 boeken is de gemiddelde boekenwurm hier wel even zoet, maar ook voor de kunst- en architectuurliefhebbers is deze bibliotheek een absoluut walhalla. De planken buigen onder het gewicht van de boeken en de tijd, op het plafond prijken de schilderingen in Renaissancestijl van Jan Hiebl. Zijn schilderingen zijn een eerbetoon aan het feit dat de bibliotheek van origine een Jezuïeten universiteit was. Veel van de boeken die indertijd de kern vormden van de Jezuïetenleer staan er nog steeds.

In 1777 benoemde Maria Thersa de Klementinum bibliotheek tot een publieke universiteitsbibliotheek. Zo had de gehele gemeenschap in Praag toegang tot het bouwwerk en haar inhoud, én de kans om nog een paar bijzondere bewoners te bewonderen: de astronomische klokken van Jan Klein.

Hoe prachtig het design van moderne bibliotheken soms is, deze über klassieke setting heeft toch ook wel iets heel bijzonders. Ga je binnenkort naar Praag? Op de website van de bibliotheek staat alle informatie over bezichtigingen, rondleidingen en de boeiende geschiedenis van deze plek.

Klementinum2 Klementinum3 Klementinum4 Klementinum5 Klementinum6 Klementinum7

[hr]

Bekijk ook: De mooiste boekwinkels van Nederland

De mooiste boekwinkels van Nederland | Paradijsvogels Magazine

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:

[mc4wp_form id="15395"]

Lees ook:  Biografie panel | Hoe mooi alles

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down