Om een groen huis mee te bouwen: bouwblokken met plantenbakken

23 december 2018
323

De 3D-printer speelt een steeds grotere rol in de bouwsector. Allerlei soorten bouwwerken van bruggen tot woonhuizen kunnen in een mum van tijd worden geproduceerd, wat grote voordelen heeft! Maar, wanneer je hele bouwwerken print moet er natuurlijk gebruik worden gemaakt van één strak ontwerp. Er is daardoor dan ook minder ruimte voor persoonlijke aanpassingen, bijvoorbeeld bij huizen. Deze architecten vonden daar wat op!   

Van hele gebouwen terug naar bouwstenen

Echtpaar Ronald Real en Virginia San Fratello van het architectenbureau Rael San Fratello deden onderzoek naar de nadelen van gebouwen printen als geheel, met name woonhuizen. Niet iedereen heeft immers dezelfde behoeften en wensen voor hun huis. Ze kwamen tot de conclusie dat geprinte bouwstenen, aan te passen naar smaak en situatie, een perfecte oplossing zijn voor dit probleem. Deze methode maakt nog steeds gebruik van de beste nieuwe technieken maar geeft veel meer vrijheid: als LEGO voor de architect en opdrachtgever!

Groen bouwen

3D-geprinte bouwstenen geven meer vrijheid in het ontwerp, óók voor groen en duurzaam bouwen. Om dit te demonstreren creëerde het echtpaar een kleine schuur in Californië, volgepakt met ideeën voor '3D-curiositeiten'. In totaal gebruikten de architecten een indrukwekkende 4500 zeshoekige stenen die als een matrix samenkomen in het gebouw. In de stenen is ruimte gemaakt voor vetplanten waardoor er een groen patroon op de gevel ontstaat.

Hieronder geven we een impressie van hun werk, zowel van de bouwmaterialen als de bouwresultaten. Ze laten goed zien hoeveel er mogelijk is met deze technieken! Zeker een kijkje waard dus.

Geprinte bouwmaterialen

groen architect 3D-printer 10

groen architect 3D-printer 11

groen architect 3D-printer 6

groen architect 3D-printer 7

Mogelijkheden met 3D-geprinte bouwstenen

groen architect 3D-printer 1

groen architect 3D-printer 2

groen architect 3D-printer 4

groen architect 3D-printer 5

 

Je kunt nog veel meer werk van deze architecten vinden op hun website en op  Facebook. Geïnteresseerd geraakt in meer manieren om groen mee te nemen in nieuwe gebouwen? Bekijk dan ook eens de bouwplannen en foto's voor deze jungle flats in Utrecht, Eindhoven en Milaan.

Lees ook:  Dit is het eerste Nederlandse dorp waar je volledig zelfvoorzienend kan wonen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings