De geheime stadstuin van New York

6 oktober 2015
450

In 1975 keek een man uit het raam in de toen rauwe en criminele Lower East Side in New York. Hij stond bekend als Adam Purple, een creatieve oude 'hippie' met lang haar en een voorliefde voor paarse kleding. Hij hield van zijn wijk, maar toch stond het uitzicht in schril contrast met de plek waar hij ooit was opgegroeid. In Missouri speelden kinderen buiten in een groene, schone omgeving, terwijl de kinderen voor zijn raam zich vermaakten op een vuilnisbelt. Het raakte hem zo dat hij besloot er eigenhandig wat aan te doen: eigenhandig creëerde hij een geheime tuin in het midden van New York.
De geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels Magazine

De Garden of Eden

Vijf jaar lang werkte hij aan zijn 'Garden of Eden', een ronde tuin vol planten, bloemen en paadjes om op te spelen. De tuin leverde allerlei groenten en fruit op voor de buurt: mais groeide er, tomaten, komkommers en aardbeien. Rond 1980 was de tuin een geliefde plek voor veel buurtbewoners. En de tuin groeide! Iedere keer als een oud gebouw tegen de vlakte ging bouwde Adam Purple verder aan zijn tuin, samen met de buurtbewoners.
De geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels MagazineDe geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels MagazineDe geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels Magazine

Alles van waarde is weerloos

Maar ondertussen ontstond langzaam een spanningsveld. De gemeente kénde de geheime tuin wel, maar érkende haar niet. Hoe groter en mooier de plek werd, hoe spannender ook de toekomst. Uiteindelijk gebeurde in 1986 hetgeen waar iedereen bang voor was: ondanks herhaaldelijk actievoeren door de buurt en eindeloos procederen door Adam Purple werd de tuin met de grond gelijk gemaakt. Een degen in het hart van Adam Purple, die kort geleden op 84-jarige leeftijd overleed, maar eigenlijk al een stukje van zichzelf verloor op die bewuste dag in 1986. Toch zal hij altijd herinnerd worden als de man die de Lower East side eigenhandig een stuk mooier maakte. In 2011 maakten Harvey Wang en Amy Frost een korte documentaire over hem (te zien onderaan deze pagina), die werd getoond tijdens het Lower East Side Film Festival. Ook verscheen er een boek over hem. Inmiddels wordt geld ingezameld om een herdenkingsmonument voor deze bijzondere man op te richten.

Lees ook:  Wat is mindfulness?

Verbeeldingskracht brengt je overal

Het is een triest, maar vooral ook een hoopgevend verhaal. Over de impact die één enkele man kan hebben met zijn twee blote handen en een flinke dosis optimisme en doorzettingsvermogen. Zijn werk inspireerde velen, bracht mensen bij elkaar en zorgde ervoor dat kinderen konden spelen in een heuse geheime tuin, midden in New York. Zoals Einstein al zei: ratio brengt je van A naar B, maar verbeeldingskracht brengt je overal.

[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]
[hr]
De geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels Magazine

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down