Kreeften krijgen nieuwe behuizing in de vorm van New York of Parijs

14 februari 2015
430

Op een dag kwam de Japanse kunstenares Aki Inomata erachter dat de Franse ambassade in Japan tot 2009 tot Frans grondgebied behoorde. In dat jaar werd dit stuk grond officieel eigendom van Japan, maar slechts voor de komende 50 jaar. Daarna wordt het teruggeven aan Frankrijk. Inomata is geïntrigeerd door deze schijnbaar geruisloze transformatie van identiteit.
"Enerzijds gebeurt zoiets zonder dat veel mensen daar erg in hebben. Aan de andere kant komt een dergelijke gebeurtenis heel dichtbij, denk aan dagelijkse thema's zoals migratie, verhuizen, het aannemen van een andere nationaliteit."
[quote text_size="medium"]
'Yadokari', het Japanse woord voor heremietkreeft, betekent letterlijk 'iemand die in een tijdelijk onderkomen leeft'
[/quote]
Het zette haar aan tot deze wonderlijke kunstwerken: heremietkreeften in doorzichtig huisjes in allerlei vormen en maten. 'Yadokari', het Japanse woord voor heremietkreeft, betekent letterlijk 'iemand die in een tijdelijk onderkomen leeft'.
In dit project nam ze de heremietkreeft als uitgangspunt om het thema 'aanpassing' te onderzoeken. Deze beestjes hebben, in tegenstelling tot de meeste kreeftachtigen, namelijk geen gepantserde schaal maar een week achterlichaam. In een wereld van eten of gegeten worden is het dus essentieel dat zij goede behuizing vinden. Inomata gebruikte CT scanning om de gedetailleerde weergave van een onbewoonde schaal van een heremietkreeft in kaart te brengen en erachter te komen wat een heremietkreeft een prettig onderkomen vindt.
Op basis hiervan maakte zij van kunststof de meest prachtige optrekjes, o.a. in de vorm van Parijse appartementen en de skyline van New York. Ze was benieuwd of de kreeften hier überhaupt in wilde wonen. Of ze in een object dat zo vervreemd is van hun dagelijkse habitat, zich desondanks toch thuis zouden voelen.
Ze wonen er nog steeds in.
aki inomata6 aki inomata5 aki inomata2 aki inomata4 aki inomata3 aki inomata aki inomata 7
In onderstaand filmpje kun je zien hoe Inomata de huisjes maakte, en hoe de kreeften reageerden op de eerste kennismaking:

Beeldmateriaal (c) Aki Inomata

Lees ook:  Een bijzonder fenomeen: verlegen boomtoppen

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

De voordelen van een sociale media cleanse

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings