Duizenden spreeuwen dansen boven een Nederlands veld

7 december 2017
734

Een choreografie van duizenden spreeuwen, die als een wolk over een Nederlands veld trekt. Continu van richting, vorm en dichtheid veranderend. Dat de vogels in de zwerm niet tegen elkaar aan botsen is een wonder van de natuur. Het is een indrukwekkend gezicht dat je blik gevangen houdt. Het geluid van de snel fladderende vleugels en de zwerm die met een razend tempo op je afkomt, geeft het ook iets onheilspellends. Filmmaker Jan van Ijken maakte er de prachtige film "The Art of Flying" over.

 

twitters

 

Toen de winter van 2014/2015 een van de warmste Nederlandse winters ooit was, zag filmmaker Jan van Ijken een mooie kans. De spreeuwen, die normaliter naar het zuiden trekken, bleven boven de Nederlandse velden hun indrukwekkende vliegkunsten vertonen. Zodra het begint te schemeren beginnen ze aan hun schouwspel. Doordat elke vogel de beweging van zijn buurman nagenoeg kopieert, volgt de hele zwerm en blijven ze bij elkaar. Doordat ze elkaars bewegingen nooit exact kopieëren en door de kleine vertraging, veranderd de zwerm continu van vorm.

Inmiddels is Jan's film al op meer dan 50 internationale filmfestivals en galerieën vertoond. De volledige versie van zeven minuten kun je hier (tegen betaling) bekijken. Hieronder hebben we vast de korte versie voor je, die zeker niet minder mooi is.

 

Tip: zet de beeldkwaliteit bij de instellingen op 540p of hoger. Misschien moet je computer dan even laden, maar dan kun je de verschillende vogels in de zwerm onderscheiden en wordt het spektakel nog indrukwekkender.

De Deense straatkunstenaar Thomas Dambo wilde de stadsvogels een fijn huisje bezorgen en daarmee steden opvrolijken. Inmiddels heeft hij al 3500 vogelhuisjes opgehangen.

Lees ook:  Over ingenieuze patronen en eindeloos geduld

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down