Deze man redde een zeldzame vlindersoort door een paradijs voor ze te bouwen

3 augustus 2016
394

“Ik heb me altijd al verbaasd over de metamorfose van rups tot vlinder,” zegt Tim Wong, een bioloog uit San Francisco. Al sinds de basisschool hield hij zich bezig met het opvoeden van vlinders en inmiddels heeft hij een zeldzame vlinderpopulatie gered: de Battus Philenor Hirsuta. Deze vlindersoort was in de 20e eeuw volop te vinden door heel San Francisco, maar door de verstedelijking raakten de vlinders hun leefgebied kwijt. Wong besloot om de populatie weer terug te brengen door een huis voor ze te bouwen in zijn eigen achtertuin. Nu, 3 jaar later, is zijn missie ruimschoots geslaagd en hij wordt dan ook wel de vlinderfluisteraar genoemd.

Vlinderparadijs

Wong kwam erachter dat de rups van de Battus Philenor Hirsuta slechts een specifieke plant eet: de Aristolochia Californica. De plant is vrij zeldzaam in de regio, maar hij ontdekte dat deze wel in de botanische tuin van San Francisco groeide. Daar gaven ze hem toestemming om een paar stekken mee te nemen. Hij plantte ze in zijn achtertuin en bouwde hier een zelfbedacht huis omheen voor de vlinders. Door lucht en licht doorlatende schermen te gebruiken, bood zijn bouwwerk de ideale omstandigheden voor de vlinders om terug te komen. Ze werden beschermd van bepaalde natuurlijke vijanden en konden paren in hun natuurlijke omstandigheden met direct zonlicht, temperatuurschommelingen en luchtstromen.

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-19

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-24

Rupsen 

Buiten de stad, in gebieden met meer begroeiing, kwamen de vlinders nog wel voor. Met toestemming verzamelde hij uit tuinen van privé woningen 20 rupsen en nam deze mee naar huis. Hij zette ze los op de planten om te voeden en ze vielen meteen aan. In een groep gaan ze van blad naar blad en langzaam maar zeker groeien de kleine bruine larven op tot dikke zwarte rupsen met oranje stekels.

Lees ook:  Hibiscus snoeien & verzorgen

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-17

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-18

Van pop tot vlinder

Na 3 tot 4 weken beginnen de rupsen te verpoppen. Ze kunnen dan na 2 weken ontpoppen tot vlinder of tot 2 jaar blijven slapen. Dit wordt ook wel een diapauze genoemd. De meeste vlinders komen uit hun pop in de lente, maar ze komen van februari tot oktober voor. Afhankelijk van voedsel, vijanden en temperatuur leven deze vlinders gemiddeld 2 tot 5 weken. Door het planten van zoveel mogelijk nectarplanten voor de volwassen vlinders en het kweken van 200 extra Aristolochia Californica planten voor de rupsen, creëerde Wong de optimale omstandigheden voor de vlinders om te overleven.

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-20

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-1

Levenscyclus

Wanneer de vlinders hun kleine rode eitjes leggen, verzamelt Wong deze en broedt ze in zijn huis uit, zodat spinnen en andere natuurlijke vijanden ze niet op kunnen eten. "Dan begint de cyclus weer opnieuw," zegt hij. Hij is de eerste persoon in tientallen jaren die het gelukt is om de vlinder weer terug naar zijn leefomgeving in San Francisco te brengen. Zodra hij eenmaal nieuwe rupsen had, bracht hij er honderd naar de botanische, maar inmiddels brengt hij er ieder jaar duizenden en zijn de vlinders weer steeds meer door de hele stad te bewonderen.

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-16

cover3.0

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-10

Uw eigen vlindertuin

Het grootbrengen van vlinders in de eigen achtertuin is niet voor iedereen weggelegd, waarschuwt Wong. Er is veel kennis over de soort voor nodig, het vereist veel tijd en soms moeten er vervelende klusjes gedaan worden. Wel kan iedereen planten in zijn tuin plaatsen waar vlinders en rupsen van kunnen eten en zich in kunnen verschuilen en dit levert al een enorme bijdrage aan de herpopulatie van vlindersoorten. Ook regelmatig wieden en het vermijden van pesticiden is enorm belangrijk. Op de website van Uw Tuin Vol Vlinders kunt u vinden wat u in uw tuin kunt aanpassen om er een paradijs voor vlinders van te maken.

Lees ook:  Moeder Natuur schenkt verlaten Chinees dorpje een tweede leven

butterfly7

rare-blue-swallowtail-pipevine-butterfly-repopulation-tim-wong-9

Via: Vox   

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings