
Op Paaszondag 1960 besloot David Latimer (83) uit nieuwsgierigheid een zaadje te planten in een glazen fles. Hij kon toen niet weten dat dat zaadje zou uitgroeien tot een weelderige jungle. Nu, 57 jaar na dato, is er binnen de fles een ecosysteem ontstaan gedijt op pure fotosynthese.
Een uit de hand gelopen experiment
Rond 1960 ging de chemische industrie over op het vervoeren van chemicaliën in plastic flessen, waardoor er een overvloed aan glazen flessen ontstond. Zo kwam David aan zijn glazen fles van 45 liter. Hij besloot, bij wijze van experiment, wat aarde met een zaadje in de fles te gooien en voegde wat water toe.
Het zaadje dat David plantte was van de Tradescantia; een groene plant met slanke bladeren en gekleurde bloemen. Hoewel in de gesloten fles geen gekleurde bloemen zijn te zien en David in 1972 het voor de laatste keer water heeft gegeven, groeit de plant gestaag.
Fotosynthese: een afgesloten ecosysteem
Dat de plant na ruim een halve eeuw nog steeds zo goed groeit is te danken aan fotosynthese. In het kort: organismen groeien door het zonlicht wat zij ontvangen en zetten dit om in energie.
Dode bladeren vallen op de grond en gaan rotten. Hierdoor komt er kooldioxide vrij, wat zuurstof genereert. De zuurstof zorgt op zijn beurt weer voor condens. Het condens valt als regen neer op de plant en dat verklaart waarom je het nooit water hoeft te geven.
Een eigen microwereld creëren
Fascinerend hoe je vanuit niets een microwereld kunt creëren dat van niets afhankelijk is, behalve zonlicht.
David zelf is er vrij nuchter over en zegt:
Het is ongelofelijk saai, want het doet helemaal niks, maar ik ben wel benieuwd hoe lang het mee kan gaan.
Wil je zelf ook een flessentuin maken? In dit filmpje wordt uitgelegd je het kunt aanpakken: